Buzek László kulcsszerepet szán az Olaszországban játszó Szabó Dávidnak

Vágólapra másolva!
2008.03.26. 14:32
Az 1960-as és 70-es évek legjobb magyar férfi röplabdázója Buzek László volt. A jelenlegi juniorkorosztály kimagaslóan legtehetségesebb képviselője Szabó Dávid. A március 26-án kezdődő romániai Európa-bajnoki selejtezőn együtt lehetnek sikeresek, Buzek mint szövetségi edző, Szabó pedig mint a magyar válogatott húzóembere.
Van mit mesélnie Buzek Lászlónak, a korábbi válogatott játékos készíti fel a junior-válogatottat
Van mit mesélnie Buzek Lászlónak, a korábbi válogatott játékos készíti fel a junior-válogatottat
Van mit mesélnie Buzek Lászlónak, a korábbi válogatott játékos készíti fel a junior-válogatottat
Van mit mesélnie Buzek Lászlónak, a korábbi válogatott játékos készíti fel a junior-válogatottat

Szeptemberben Toma Sándortól a játékosként tízszeres magyar bajnok, tizenegyszeres Magyar Népköztársaság Kupa-győztes, KEK ezüstérmes, 266-szoros válogatott, edzőként CEV-Kupa-győztes Buzek László vette át a férfi junior-válogatott irányítását.

Az elmúlt hónapokra visszatekintve a magyar röplabdasport élő legendája azzal kezdi: sajnálja, hogy a Héraklész-hétvégék többször ütköztek különböző egyéb eseményekkel, mérkőzésekkel, így a nemzeti csapat kerete nem tudott teljes létszámban gyakorolni.

„Ez a rendszer csiszolásra szorul, az érdekelt klubok edzőit, vezetőit kellene meggyőzni arról, hogy a junior-válogatott szereplése legalább olyan fontos, mint a klubcsapatoké – vélekedett a tréner. – A NB I Liga Liga-csoportjában jól helytálltunk, a decemberi, nyitrai nemzetközi tornán helyenként, de csak helyenként röplabdát játszva a harmadik helyen végeztünk.”

Buzek azt mondja, havi négy edzés csapatépítésre, egy fiatal, rutintalan társaság összeszoktatására nagyon kevés, semmilyen verseny előtt nem elegendő, egy Európa-bajnoki selejtező előtt pláne nem.

„Jó lehetőség a Héraklész-program, de önmagában kevés – folytatta a szövetségi edző. – Sokkal több közös edzésre lenne szükség, az eddigi tréningek arra voltak jók, hogy megismerjék egymást a játékosok, de előrelépés, a játékunk csiszolása nem történhetett meg.”

Az Európa-bajnoki selejtező esélyeiről szólva Buzek kijelentette: hiú ábránd lenne a továbbjutást jelentő első helyről álmodni, a cél inkább a szintén bravúros szereplést feltételező második-harmadik hely valamelyikének megszerzése.

„Az olasz másodosztályban röplabdázó Szabó Dáviddal kiegészülve ez talán sikerülhet – tette hozzá a tréner. – Decemberben, Szlovákiában meggyőző volt a teljesítménye, bár a hosszú vonatutazástól fáradt volt, néha hibázott. Ha összeszokik társaival, lényegesen jobb formában lesz, dinamikus támadásaival és remek blokkjaival magasan a többiek fölött áll.”

JUNIOR EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ, FÉRFIAK, C-CSOPORT, BUZAU, ROMÁNIA (március 26–30.)

1. forduló (március 26., szerda)
15.00: Belgium–Szerbia
17.30: Portugália–Fehéroroszország
20.00: Románia–MAGYARORSZÁG

2. forduló (március 27., csütörtök)
15.00: Belgium–Portugália
17.30: Szerbia–MAGYARORSZÁG
20.00: Fehéroroszország–Románia

3. forduló (március 28., péntek)
15.00: Portugália–Szerbia
17.30: MAGYARORSZÁG–Fehéroroszország
20.00: Románia–Belgium
4. forduló (március 29., szombat)
15.00: Szerbia–Fehéroroszország
17.30: Belgium–MAGYARORSZÁG
20.00: Portugália–Románia

5. (utolsó) forduló (március 30., vasárnap)
15.00: Fehéroroszország–Belgium
17.30: MAGYARORSZÁG–Portugália
20.00: Románia–Szerbia
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik