Az olimpiai bajnok Brazília maradt a trónon

Vágólapra másolva!
2006.12.03. 14:05
A címvédő Brazília nyerte a férfi röplabda-világbajnokságot Japánban. Az olimpiai bajnok és Világliga-győztes dél-amerikaiak esélyt sem adtak a fináléig veretlenül menetelő lengyeleknek.
Ez a csapat napjainkban verhetetlen
Ez a csapat napjainkban verhetetlen
Ez a csapat napjainkban verhetetlen
Ez a csapat napjainkban verhetetlen

NYILATKOZATOK, ÉRTÉKELÉSEK, VÉLEMÉNYEK

Bernardo Rezende, szövetségi kapitány, Brazília: „Remekül játszottunk az egész tornán, rengeteg energiával érkeztünk a döntőbe. Ugyanolyan éhesek voltunk a sikerre, mint négy éve, megmutattuk, hogy még mindig mi vagyunk a legjobbak a világon!”
Ricardo Garcia, csapatkapitány, Brazília: „Tiszteltük az ellenfelünket, de csak a célra koncentráltunk, fontos volt az egyéni képességek csillogtatása, és a csapatmunka is, ezeket sikerült összehangolni, így nem volt kérdéses a győzelmünk.”
Raul Lozano, szövetségi kapitány, Lengyelország: „A legenergikusabb, legjobb csapat jelenleg Brazília, ehhez nem fér kétség. Szomorú vagyok, mert nem játszottunk jól, fejben vesztettük el a döntőt, de az ezüstéremnek persze nagyon örülök.”
Piotr Gruszka, csapatkapitány, Lengyelország: „Próbáltunk játszani, de a mai teljesítmény nem volt elég. Boldogan utazunk haza, hiszen a második hely óriási siker számunkra! Remélem, négy év múlva, a következő világbajnokságon is ilyen kiváló produkciót nyújtunk, akkor majd visszavágunk a braziloknak!”
Tízezer ember gyűlt össze a tokiói Yoyogi National Stadium centerpályáját körülvevő lelátókon, a brazil szurkolók szokás szerint szambafesztivált varázsoltak a csarnokba, de természetesen a szintén jelentős létszámú lengyel drukkerhad sem maradt néma.

A hangulat fantasztikus volt, a kezdés pedig káprázatos, gyorsan elhúzott Brazília (5:1). A lengyel fanatikusok érezték, hogy hamar bajba kerülhetnek kedvenceik, ezért fokozták a zajkeltést és a bíztatást.

Mindhiába, a dél-amerikaiak az első technikai időnél már hat ponttal vezettek (8:2), az első szett tulajdonképpen eldőlt! Sebastian Swiderski ütése hosszúnak bizonyult, aztán Giba mutatott be egy gyönyörű blokkolást (10:2), a lengyelek csak ekkor kezdtek magukhoz térni.

Mariusz Wlazly, illetve Andre Heller következtek, az európai gárda argentin szövetségi kapitánya Raul Lozano 13:5-nél már a második idejét kérte ki, és olyan változtatást hajtott végre, ami nagyon ritka, pláne egy világbajnoki döntőben: liberót cserélt! Piotr Gacek helyett Michal Bakiewicz folytatta! Semmi változás.

Andre támadásait Swiderski nem tudta kontrollálni, Wlazly nyitást rontott (16:7), szinte osztálykülönbség volt a csapatok között, s a lengyel mintha megilletődöttek is lettek volna. 25:12-re nyertek a brazilok, érdekesség, hogy a lengyelek csak féltucatnyi pontot tudtak szerezni, a másik hatot a brazilok hibáiból szerezték.

A második felvonás elején egyik pillanatról a másikra elkezdtek röplabdázni Lengyelország legjobbjai! Mintha nem ők bukták volna el csúnyán az első rész, mintha nem rajtuk gázolt volna át a címvédő!

Minden lengyel blokk pontot ért (8:7), bár a másik oldalon Dante és Andre sem tétlenkedett, végre nem volt egyoldalú a meccs! Zagumny és Wlazly ütéseivel, Swiderski pontjaival araszolt előre az európai gárda (11:9), ám Gustavo Endres és Andre Heller megelégelte a néhány pontos hátrányt, és Giba segítségével hamar jött az egyenlítés (13:13).

Guimaraes Amaral Dante (szemben) a brazilok egyik legjobbja volt
Reuters
Guimaraes Amaral Dante (szemben) a brazilok egyik legjobbja volt

A második technikai időnél Wlazly pontjával Lengyelország vezetett (16:15), a különbség a hajrában tovább nőtt (20:18), aztán Andre Heller blokkolta Plinski próbálkozását (20:20), Lozano kapitány időt kért.

A balkezes Andre juttatta játszmalabdához a címvédőt (24:22), a csapatkapitány, Piotr Gruszka hibázott, óriási esélyt szalasztottak el a lengyelek (25:22, 2:0).

Andre Heller blokkja vezette be a harmadik szettet – Swiderski bánta. Az előző rész elvesztése, a kétjátszmás hátrány miatt túlságosan nagy nyomás nehezedett a lengyelekre, a center, Kadziewicz is többet hibázott a szokásosnál, az első kötelező pihenőnél mégsem volt döntő pontfölényben Brazília (8:6).

A folytatásban Wlazly ütése hosszú volt, Andre Heller viszont nem rontott (11:7). Ismét szárnyalt a világbajnok, kombinatívan, légiesen röplabdázott Brazília, amely Dante pontjával már 13:9-re vezetett, Lozano edző ekkor időkéréssel próbálta megtörni az ellenfél lendületét.

Nem sikerült, 16:10-nél végérvényesen eldőlt a finálé, ezután Gustavo Endres két blokkjával és Giba látványos megoldásával gálaelőadássá változott a meccs (21:11). Dante ütését (23:16) követően Giba révén jutott meccslabdához Brazília, Andre Heller pedig pontot tett egy szép sorozat végére (25:17, 3:0).

A finálé összesen mindössze 1 óra 10 percig tartott.

A dél-amerikaiak a csoportmeccsek során kikaptak a hatodik helyen végző franciáktól, a lengyelek pedig csak a döntőben vesztettek. Mindkét gárda fantasztikus teljesítményt nyújtott, dicséret illeti a bronzérmes bolgárokat, s a negyedik szerbeket is, az olasz és az orosz válogatott viszont váratlanul leszerepelt.

FÉRFI RÖPLABDA-VILÁGBAJNOKSÁG, JAPÁN

DÖNTŐ (Tokió):
BRAZÍLIA–LENGYELORSZÁG 3:0 (12, 22, 17)
Tokió, 10000 néző. V: Nava Abarca (mexikói), Ning Wang (kínai)
BRAZÍLIA: GARCIA RICARDO 1, Andre Heller 9, GIBA 12, NASCIMENTO 14, Gustavo Endres 7, DANTE AMARAL 11. Cs: Sergio Dutra (liberó). Szövetségi kapitány: Bernardo Rezende
LENGYELORSZÁG: Winiarski 2, Plinski 4, Zagumny 1, WLAZLY 12, Kadziewicz 3, Swiderski 9. Cs: Gacek (liberó), Bakiewicz (liberó), Gruszka, Grzyb 2, Zygadlo. Szövetségi kapitány: Raul Lozano
A VÉGEREDMÉNY:
1. Brazília
2. Lengyelország
3. Bulgária
4. Szerbia és Montenegró
5. Olaszország
6. Franciaország
7. Oroszország
8. Japán
9. Németország
10. Egyesült Államok
11. Kanada
12. Puerto Rico
13. Argentína
Csehország
15. Kuba
Tunézia
17. Kína
Görögország
Dél-Korea
Venezuela
21. Ausztrália
Egyiptom
Irán
Kazahsztán

AZ UTÓBBI ÉVEK VILÁGVERSENYEINEK GYŐZTESEI

VILÁGBAJNOKSÁG (JAPÁN, 2006):
1. Brazília
2. Lengyelország
3. Bulgária
VILÁGLIGA (OROSZORSZÁG, 2006):
1. Brazília
2. Oroszország
3. Franciaország
EURÓPA-BAJNOKSÁG (OLASZORSZÁG, 2005):
1. Olaszország
2. Oroszország
3. Szerbia-Montenegró
OLIMPIA (GÖRÖGORSZÁG, 2004):
1. Brazília
2. Olaszország
3. Oroszország
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik