Körvonalazódnak az erőviszonyok

Vágólapra másolva!
2006.11.20. 18:32
Három fordulót rendeztek eddig a Japánban, a férfi röplabda-világbajnokság csoportküzdelmei során, hétfőn szünnap volt. Érdekességekkel, meglepetésekkel mind a négy csoport bővelkedett.

A Saitamában székelő A-csoportban a lengyelek veretlenül menetelnek, ami egyrészt dicséretes dolog, másrészt meg kell jegyezni, hogy olyan eget rengetően nehéz dolguk eddig nem volt, hiszen – sorrendben – Kínát, Argentínát és Egyiptomot győzték le, mindannyiszor játszmaveszteség nélkül. A házigazda japánok állnak a tabella második helyén öt ponttal, érdekesség, hogy a többieknek egyaránt négy-négy pontjuk van, tehát ebben a hatosban nincs már nyeretlen együttes. Hogy a lengyelek mellett Japán, Puerto Rico és Argentína juthat tovább.

Az eddigi legek a világbajnokságon

  • Akármilyen hihetetlen, mégis igaz, hogy a legkevesebb néző éppen a nyitómeccsen volt! A Lengyelország–Kína (3:0) találkozót 479 néző látta.
  • Szegény kínaiak a második fordulóban tapasztalhatták a másik végletet is, a házigazda Japán elleni meccsükön voltak ugyanis a legtöbben, 14251 nézőt regisztráltak ekkor. Kína legjobbjai nem voltak lámpalázasak a tömött lelátók láttán, hiszen 3:2-re nyertek.
  • A legrövidebb meccs kétes dicsőségét a Lengyelország–Egyiptom összecsapás szerezte meg, az európaiak hetven perc alatt nyertek 3:0-ra (13, 19, 24)
  • A leghosszabb csatát a 136 perces Puerto Rico–Argentína meccs hozta, és ezen a meccsen láthatták a szurkolók a legtöbb pontot is, győzött Puerto Rico 3:2-re (–19, 32, 26, –21, 13), tehát összesen 239 pontot ütött a két gárda. Érdekesség, hogy a pontarány 121:117 Argentína javára.
  • A legkevesebb pont, szám szerint 128, a Brazília–Görögország meccse született, a címvédő természetesen 3:0-ra nyert.
  • A legizgalmasabb játszmát Japán nyerte Puerto Rico ellen 36:34-re, ezzel győztek az ázsiaiak 3:1-re.
  • A legsimább szett a Lengyelország–Egyiptom, és a Japán–Egyiptom találkozók első felvonásai voltak, mindkét alkalommal 25:13-ra kapott ki az észak-afrikai csapat. Érdekesség, hogy a lengyelek ellen a folytatás is gyatra volt (0:3), ám az ázsiaiak csak ötjátszmás csatában tudták legyőzni Egyiptomot.
Sokkal keményebb, erősebb a Fukuokában szereplő B-csoport mezőnye, a tabella élén veretlenül Németország és Franciaország áll, megelőzve a franciák ellen botló (1:3) címvédőt, Brazíliát! A németek remeklésére magyarázat, hogy eddig Ausztrália, Kuba, és Görögország ellen léptek pályára. A brazilok Franciaország elleni veresége óriási meglepetés, valószínűleg a latin-amerikaiak sem gondolták, hogy kikaphatnak, éppen ezért kaptak ki. Az európai gárda házigazdaként nem brillírozott a párizsi Tournoi de France négycsapatos felkészülési torna döntőjében Szerbia-Montenegró ellen (0:3), de nem is ott kellett igazán csillogni, hanem a vb-n! A franciák és a brazilok kerülnek majd tovább, valamint Németország és Kuba.

Zajlik az élet Naganóban, a C-csoportban is! A bolgárok az első fordulóban legyőzték az Európa-bajnok olaszokat (3:2), az Egyesült Államok válogatottja előbb Venezuela, majd Bulgária ellen kapott ki. Martin Sztojev szövetségi kapitány bolgárjai kellemes meglepetést szereztek, ráadásul úgy tűnik, kitűnő formájukat egyelőre tudják is tartani, az olaszoktól viszont magabiztos, taktikus, érett, higgadt, ráadásul szép röplabdát, és győzelmeket vár a szakma, illetve a szurkolók, ezekből eddig nem sok teljesült. Bulgária és Olaszország mellett Venezuela és az Egyesült Államok jut a középdöntőbe.

Sendaiban, a D-csoport otthonában Szerbia-Montenegró teljesíti azokat a követelményeket, amelyeket az olaszoktól várnak. Az első fordulóban a szerbek alaposan megleckéztették (3:0) az oroszokat, a további izgalmak viszont kizárva, ha csak Kanada, Korea, Tunézia és Kazahsztán továbbjutási csatározásait annak nem nevezzük… A szerbek és az oroszok biztosan középdöntősök.

A csoportok állása

A-csoport (Saitama): 1. Lengyelország 6 pont (9:0), 2. Japán 5 (8:6), 3. Puerto Rico 4 (6:8), 4. Argentína, Kína és Egyiptom 4 (5:8)
B-csoport (Fukuoka): 1. Németország 6 (9:1), 2. Franciaország 6 (9:3), 3. Brazília 5 (7:4), 4. Kuba 4 (4:6), 5. Ausztrália 3 (2:9), 6. Görögország 3 (1:9)
C-csoport (Nagano): 1. Bulgária 6 (9:3), 2. Olaszország 5 (8:4), 3. Venezuela 5 (7:5), 4. Csehország 4 (4:6), 5. Egyesült Államok 4 (4:7), 6. Irán 3 (2:9)
D-csoport (Sendai): 1. Szerbia-Montenegró 6 (9:1), 2. Oroszország 5 (6:3), 3. Kanada 5 (6:4), 4. Koreai Köztársaság 4 (6:7), 5. Tunézia 4 (3:8), 6. Kazahsztán 3 (2:9)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik