Rali: Vincze szerint muszáj taktikázni

T. A.T. A.
Vágólapra másolva!
2023.08.05. 20:42
null
Vincze Ferenc szerint nagy szerepe lesz a taktikának a rali-ob negyedik futamán (Fotó: MKracingphotography)
Murvás futammal folytatódik a rali országos bajnokság Veszprémben, ahol vasárnap egy nap alatt dől el a pontok sorsa. A bajnoki éllovas Vincze Ferenc és Percze Nándor taktikus versenyzésre törekszik, túlzott kockázatvállalás nélkül igyekszik kihozni magából a maximumot.

 

A bajnoki címet célozták meg az év elején, és ennek szellemében versenyeznek a szezon során. Ez a hozzáállás eddig két futamgyőzelmet egy második helyet és 98 pontot hozott a Vincze Ferenc, Percze Nándor számára. A pilóta és a navigátor is pontosan tudja, miként kell nyerni, hiszen mindketten voltak már abszolút bajnokok – igaz, nem együtt. Lépésről lépésre, versenyről versenyre haladni a cél felé, és nem feltétlenül kell minden futamot megnyerni út közben. Ennek megfelelően a rajt előtt Vincze azt nyilatkozta: egy dobogós helyezéssel már tökéletesen elégedett lenne. Annak ellenére, hogy tavaly Veszprémben csak az utóbb bajnoki címet szerző Mads Ostberg előzte meg, aki most nem tagja a mezőnynek.

„Eredményes teszten vagyunk túl, majdnem harminc kilométert tettünk meg a Skodával, így hangolódtunk a veszprémi futamra – írta Vincze Ferenc a közösségi oldalán. – Azért is érzem eredményesnek a tesztet, mert Fehérváron és a nap elején itt is azzal küzdöttünk, hogy az én vezetési stílusomhoz képest túl sokat akart keresztbe menni az autó, és ezt a nap végére sikerült hellyel-közzel megoldani. Egyébként is ránk fért már néhány kilométer murván, mert a fehérvári futam négy hónapja volt, azóta nem vezettem ilyen talajtípuson, úgyhogy vissza kellett szokni az aszfaltos versenyek után.”

Vincze hozzátette egyelőre csak száraz körülmények között próbálták ki a Fabiát, esőre nem tudtak készülni, de ha szükség lesz rá, tudnak igazítani a beállításokon. Vinczét 28 pont lemaradással követi Turán Frigyes és Farnadi Ágnes. A pilóta nagyon szeret murván versenyezni, ezért is várta nagyon az ikonikus veszprémi futamot.

„Az autónk nagyon jó, a tempónk megvan, Áginak ráadásul hazai verseny a Veszprém rali, emiatt neki szinte ez a legfontosabb esemény az egész évben – nyilatkozta Turán. – Nagyon szoros a bajnokság, minden pont számít, így nincs más lehetőségünk, nyomni kell a gázt. Ugyanakkor észnél kell lenni mert egynapos a verseny, ha hibázol, ez a futam elveszett.”

Az abszolút harmadik helyen a Ranga Péter, Czakó Janek kettős áll, amely hatalmas meglepetésre megnyerte a székesfehérvári versenyt, és nyilván már akkor jó érzéssel gondolt a veszprémi futamra, főleg, hogy 2017-ben nyert is itt. Ranga úgy nyilatkozott: felkészült a 120 gyorsasági kilométerre, amelyet egy nap alatt kell teljesíteni – Eb-rutinjukkal ez nem okozhat gondot. Valamennyi hátrányuk biztos lesz azért, mert az autójuk öregebb, mint a riválisoké, ám murván talán jobban eltűnnek ezek a különbségek...

A kvalifikációnak az éllovasok örültek, mert ha nem lett volna, a bajnokság állása alapján elöl kellett volna rajtolniuk, így viszont nem nekik kell takarítani. A szombaton megtartott kvalifikációs szakasz után Vincze a 6., Turán a 8., Ranga a 10. rajthelyet választotta.

AZ OB ÁLLÁSA 3 FUTAM UTÁN
Abszolút sorrend
1. Vincze Ferenc, Percze Nándor (Korda Racing, Skoda Fabia R5) 98 pont
2. Turán, Farnadi (Turán Motorsport, Volkswagen Polo R5) 70 pont
3. Ranga P., Czakó (Pécsi Sport Nonprofit Kft., Skoda Fabia R5) 52 pont

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik