Formula–E: Evans-győzelem és tömegbaleset az első római versenyen

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2023.07.15. 16:54
null
Evans eseménydús futam végén örülhetett a sikernek (Fotó: DPPI)
Mitch Evans aratott győzelmet a Formula–E római versenyhétvégéjének első viadalán. Mellette Nick Cassidy és Maximilian Günther állhatott fel a dobogóra, míg az első ötöst Jake Dennis és Jean-Éric Vergne tette teljessé a tömegbalesetet és piros zászlós megszakítást hozó futamon.

 

 

Mitch Evans szerezte meg a pole pozíciót az első római időmérőn, így ő várhatta az élről a piros lámpák kialvását. Mellőle a csapattárs, Sam Bird rugaszkodhatott el, míg a második sorban Sacha Fenestraz és Sébastien Buemi foglalhatott helyet. Az egyéni vb-összetettet vezető Jake Dennis a hetedik, a tőle egy ponttal elmaradó Nick Cassidy a kilencedik, míg a harmadik Pascal Wehrlein a tizedik rajtkockát foglalhatta el.

A csoportkörben autót törő Jake Hughes nem tudott részt venni a versenyen, miután a McLaren nem készült el időben a szereléssel.

A két Jaguar-pilótamár a rajtnál összecsapott, és elsőként a hátrébbról induló Bird fordult el az 1-es kanyarban. Mögé a csapattárs sorolt be, majd Fenestraz, René Rast, valamint Dennis alkotta az első ötöst. Cassidy a hatodik pozícióba lépett előre, míg a Rasttal csatázó és kissé összeérő Buemi a kilencedikre szorult vissza Wehrlein elé. Utóbbi első szárnya meg is rongálódott, ami miatt rövidesen ki kellett állnia a bokszba is, a német a huszadik helyen tért vissza az olaszországi nyomvonalra.

Noha Bird gyorsan kiépített némi előnyt Evans előtt, a két Jaguar-versenyző, valamint a mögöttük érkezők között rövidesen törlődtek a különbségek, miután André Lotterer balesetet szenvedett, és ezzel biztonsági autós szakaszt idézett elő.

Az újraindítást Evans kapta el jobban, átvette a vezetést, míg Bird a márkatárs után Fenestrazzal, illetve Rasttal szemben is elvesztett egy pozíciót, azaz visszaesett a negyedik helyre. Az élbolyból elsőként a vezető Evans aktiválta a támadó üzemmódot, így Fenestraz került az élre.

Míg a francia némi előnyt próbált kiépíteni, hátrébb nagy tömegbaleset történt, amelybe többek között Bird, Mortara, Buemi, António Félix da Costa, illetve Lucas di Grassi is belekeveredett. A láncreakciót a Jaguar-pilóta indította el, aki elvesztette a kontrollt a 6-os kanyarnál, és keresztbe csúszott a pályán.

A mögötte érkezők közül Buemi nem tudta elkerülni az ütközést, és eltalálta az autó hátulját, míg Da Costa a Jaguart ki tudta kerülni, a falat már nem. Mortara Buemihez hasonlóan Birdbe csapódott bele, mint ahogyan Wehrlein is, előbbi oldalról találta el a Jaguart, utóbbi az elejét kapta el. Rajtuk kívül Robin Frijns, Jean-Éric Vergne és Di Grassi kocsija az elkerülő manőver és a sok törmeléken áthajtás miatt sérült meg.

 

A történtek után azonnal megszakították piros zászlóval a versenyt, az első öt helyen ekkor Fenestraz, Evans, Rast, Dennis és Cassidy volt a sorrend. A futam végül bő félórás megszakítás után folytatódhatott, Fenestraz jól jött el az újabb álló rajtnál, és sikerült megtartania a vezetést, mögötte Evans és Dennis csapott össze, végül az előbbi vissza tudta szerezni a második helyét, majd Rast és Günther tette teljessé a top 5-öt.

Fenestraz nem igazán tudott ellépni az üldözői előtt, és vonat alakult ki mögötte, amelyben több pozíciócsere is történt, és végül az áldozatául is esett. Cassidy először több előzést is bemutatva felzárkózott a harmadik helyre, majd Dennisre is nyomást helyezett, azonban a vb-éllovas mellett már nem tudott elmenni. Cassidy nem sokkal később Evansszel szemben vesztett helyet, Dennis pedig az élre tört.

Fenestraz ezt követően sorra vesztette a pozíciókat, mígEvans Dennis ellen indított offenzívát, amelynek végén átvette a vezetést a brittől. Az új-zélandi ugyanakkor nem örülhetett sokáig, hiszen elsőre nem sikerült felvennie a támadó üzemmódot, így Dennis rövidesen visszaszerezte az első helyet. Ezzel ugyanakkor nem volt még lefutott a harc a győzelemért, hiszen Evans visszajött az Avalanch Andretti versenyzőjére, és újra megszerezte a vezetést.

A Jaguar pilótája ezt követően már nem engedte ki az első helyet a kezei közül, és elsőként szelte át a célvonalat az időközben a második pozícióba fellépő Cassidy előtt. Őt Günther és Dennis követte, ami azt jelentette, hogy az Envision átvette a vezetést a bajnoki tabellán. Az ötödik Vergne lett, majd Nico Müller, Wehrlein, Norman Nato, Sérgio Sette Camara és a sokáig vezető Fenestraz zárta a pontszerzők sorát.

Folytatásvasérnap 10 óra 40 perckor a második időmérővel.

A világbajnokság élmezőnye 13 futam után: 1. Nick Cassidy (új-zélandi, Envision) 171 pont, 2. Jake Dennis (brit, Andretti) 166, 3. Mitch Evans (új-zélandi, Jaguar) 151, 4. Pascal Wehrlein (német, Porsche) 144, 5. Jean-Éric Vergne (francia, DS Penske) 107, 6. Maximilian Günther (német, Maserati) 93, 7. António Félix da Costa (portugál, Porsche) 93

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik