MotoGP: megvan az ötvenedik királykategóriás Ducati-pole

Vágólapra másolva!
2021.09.11. 15:34
null
Francesco Bagnaia hat éves pályacsúcsot adott át a múltnak (Fotó: motogp.com)
Ki gondolta volna, hogy a bolognaiaknak épp azon a pályán sikerül majd megszerezni 50. királykategóriás rajtelsőségüket, ahol mindössze egyszer tudtak csak győzni eddig, még az első aragóniai futam alkalmával 2010-ben Casey Stoner révén? Ráadásul nemcsak az első, hanem a második helyet is elhozták a mai időmérőn.

 

A teljes képhez persze hozzátartozik, hogy 2018-ban Jorge Lorenzo és Andrea Dovizioso révén szintén a gyári ducatisok taroltak szombaton, ez volt az utolsó alkalom, amikor két vörös motor rajtolhatott az élről.

De a verseny ugye más tészta. Stoner győzelme mellett összesen öt dobogós helyezés jutott itt eddig a bolognaiaknak, meglátjuk, hogy holnap sikerül-e tovább növelni ezt a számot, és ha igen, akkor kinek és milyen helyezéssel, mert dobogóra esélyesek többen is vannak közöttük.

Pecco Bagnaia nemcsak megszerezte a pole-t, de több mint három tizeddel megjavította Marc Márquez 2015 óta fennálló rekordját, ami alá senki más nem tudott bemotorozni.

A negyedik szektorig Fabio Quartararónak is kinézett a körrekord az első menetben, de a pálya ezen szakasza továbbra is sok gondot okoz neki.

Marc Márquez Joan Mir mögött futotta meg a leggyorsabb körét, ami akkor még első sort ért, de nem sokkal később Jack Miller kilökte onnan. Így is ez a hondás legjobb eredménye visszatérése óta.

A suzukisoknál nagyot fordult a kocka szombatra. Míg Mir gond nélkül jutott tovább a Q2-be, addig ugyanez nem sikerült Álex Rins-nek, nagyon nem. A tavalyi Aragóniai Nagydíj győztese, majd az egy héttel későbbi Teruel GP második helyezettje csak a 20-ik rajthelyet szerezte ma meg.

Nála gyengébben már csak Valentino Rossi és Jake Dixon teljesített. Rossinak sosem voltak kiemelkedő eredményei ezen a pályán, azon kevés helyszínek egyike ez, ahol sohasem tudott győzni, legjobbként háromszor állhatott fel a dobogó legalsó fokára.

Maverick Vinales további egy másodpercet javított péntek óta, de ez sem volt elég a Q2-höz. A Q1-ből továbbjutó Johann Zarco és Brad Binder több mint négy tizeddel voltak gyorsabbak nála. Maverick végül a 19-ik időt futotta.

Binder kapcsán egy érdekes jelenség jött elő: nem maradt új hátsó gumija a Q2-re, egész pontosan nem kockáztatta meg a csapat, hogy előre felmelegítsenek neki még egy hátsó puha gumit.

A Q1-ből továbbjutók ugyanis kapnak egy extra abroncsot, de ez nyilván csak abban a pillanatban derül ki, amikor megszületik a végeredmény. Azaz, ha elő akarnak készülni a Q2-re, akkor fel kell melegíteniük a már náluk lévő gumit, de ha mégsem jut tovább a pilóta, akkor a futamnak egy már korábban előmelegített abronccsal kell nekivágni, ha és amennyiben a puha keverék a választásuk a versenyre. Ezt a kockázatot a KTM ma nem vállalta Binder kapcsán, mert egyáltalán nem voltak biztosak a továbbjutásában.

A teljes eredmény itt található.

A Moto3-asoknál Darryn Binderé lett a rajtelsőség Gabriel Rodrigo és Suzuki Tatsuki előtt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik