Rali ob: Vincze kicsit taktikázna – ha engednék a riválisok

Vágólapra másolva!
2020.10.10. 10:35
null
A Vincze Ferenc, Igor Bacigál kettős szerzett egy kis lépéselőnyt a folytatásra (Fotó: Csatlós Norbert)
Újabb késhegyre menő csatára készülnek az élmezőny tagjai – a hétvégi Vértes ralival elkezdődik a szezon második fele, vagyis a nagy hajrá.

Egyetlen apró hiba sem fér bele. Méghozzá azért nem, mert a rali országos bajnokság idei negyedik viadala, a Vértes rali egyetlen hosszú nap alatt (vasárnap) lezajlik, amelyen kilenc gyorsasági szakaszt teljesít a mezőny. A sorozat második felébe lépünk a hétvégén és a Vincze Ferenc, Igor Bacigál kettős szerzett egy kis lépéselőnyt, de az üldözők, így Velenczei Ádám és a tavalyelőtti bajnok Hadik András ott loholnak a nyomában.

„Teszteltünk egy rövidet csütörtökön, túl sok dolgunk nem volt, csak az, hogy vezessem egy kicsit az autót és visszarázódjak a versenyzésbe – mondta Vincze, aki hozzátette: ezúttal nem feltétlenül a beállítások döntenek, hanem inkább az időjárás. Kicsit aggódom amiatt, hogy nem tudjuk, milyen idő lesz. Az esőt magát szeretem, de a változékony időjárással eddig meggyűlt a bajunk a gumiválasztás esetlegessége miatt, szóval vagy essen, vagy legyen száraz idő. A Székesfehérvár környéki pályákat szeretem, kétszer is sikerült itt nyernem, úgyhogy az egyik kedvenc helyszínem. A győzelemért megyünk, de egy jó dobogós hellyel is ki tudnánk egyezni, mert van egy kis előnyünk, amit be lehet osztani, ha jól taktikázunk. Persze a taktikára is csak akkor van lehetőség, ha engedi az időjárás és engedik az ellenfelek.”

A legveszélyesebb üldöző a Velenczei Ádám, Szőke Tamás kettős. A pilóta többször is állt már közel a győzelemhez, s most meg is akarja szerezni. Ha a bajnoki címre hajt – és nem fél elárulni, hogy így van –, akkor Vincze előtt kell végeznie a hétvégén.

„Második helyen állunk a bajnokságban, és csak akkor tudjuk tartani Vincze Ferivel a lépést a bajnoki címért folyó küzdelemben, ha most előtte végzünk – mondta Velenczei. Egerben késhegyre menő csatát vívtunk egymással, akkor neki jött ki jobban a lépés, most megpróbálunk ezen fordítani egyet. Bár ezeken a fehér, fényes aszfaltos pályákon még akkor is nehéz eltalálni a ritmust, ha száraz az időjárás, márpedig vasárnapra esőt mondanak, ami mindenki dolgát megnehezíti majd egy kicsit. Az első öt páros közül bármelyik képes arra, hogy megnyerje a versenyt, úgyhogy a lehető legjobban felkészültünk, teszteltünk, finomítottunk az autó beállításain. A Škoda most már tökéletes, csak nekünk kell gyorsan menni.”

Az összetett pontverseny harmadik helyéről várja a folytatást a Hadik András, Kertész Krisztián kettős, amelynek csapata nem unatkozott az utóbbi napokban, hiszen 2018 abszolút magyar bajnoka a lyukóbányai, tulajdonképpen tesztnek szánt harmadosztályú futamon alaposan „összehajtogatta” a Ford Fiestát. Ez azonban nem szegte a pilóta harci kedvét, s mivel a csapat is profi, az autó készen áll a hétvégére.

„Három futam van még a bajnokságból, s mi szeretnénk a lehető legtovább harcban állni a bajnoki címért. Szeretem ezeket a pályákat, de nem lesz könnyű verseny, hibázásra pedig egyáltalán nem lesz lehetőség” – mondta Hadik.

A Vértes rali mezőnye tehát vasárnap reggel rajtol, és sok múlik az időjáráson a mezőny előtt álló 9 gyorsasági szakaszon.

A RALI OB ÁLLÁSA 3 FUTAM UTÁN
Abszolút sorrend:
1. Vincze Ferenc, Igor Bacigál (Pilis Racing, Skoda Fabia R5) 71 pont, 2. Velenczei, Szőke (V-V Rally Racing, Skoda Fabia R5) 56, 3. Hadik, Kertész (DVTK SE, Ford Fiesta R5) 47

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik