E-sport: mi a közös Puskás Ferencben, Hajdu B. Istvánban és az FTC-ben?

VÉGH JÁNOSVÉGH JÁNOS
Vágólapra másolva!
2021.10.06. 08:47
null
Virtual fans lift a real image of Ferenc Puskás in FIFA 22 (Photos: Electronic Arts)
A fiatalabb generációk futballrajongóinak meccsen kívüli életét már nem (kizárólag) a gombfoci, illetve a focis kártyák határozzák meg: nagy szerepük van a labdarúgás világát szimuláló különféle videojátékoknak, köztük az amerikai EA Sports ikonikus FIFA-sorozatának. Az 1993 óta minden évben új verziót, időnként pedig különkiadásokat is kapó szériában már a kezdetek kezdete óta szerepelnek magyar játékosok. A nemrégiben megjelent legújabb kiadás, a FIFA 22 több honi vonatkozású újdonsággal is érkezett, ennek kapcsán felelevenítjük labdarúgásunk és a sokak között számos „vérre menő csatát” hozó játéksorozat kapcsolatának legfontosabb állomásait.

Az első alkalommal 1993-ban FIFA International Soccer néven megjelenő játékban rögtön helyet kapott a magyar válogatott – legalábbis első látásra... Victor Slasic, Ben Poloshov, Mohamed Vrasich – ha nem tűnnek ismerősnek a nevek, nem olvasóinkban van a hiba, a készítők ugyanis Végh Zoltán, Détári Lajos vagy éppen Lipcsei Péter helyett akkor még fiktív nevű játékosokat helyeztek minden csapatba. A FIFA 96 nevű harmadik kiadásban viszont már megjelentek a valódi játékosok, így az első „igazi” magyarok is – Illés Bélát vagy éppen Simon Tibort is lehetett irányítani, a FIFA 99-ben pedig a honi klubfutball szerelmeseit is boldoggá tették a fejlesztők: az akkoriban Professzionális Nemzeti Bajnokság néven futó élvonal címvédőjét, az Újpestet és az előző évi kupagyőztes MTK-t is betették a játékba.

MAGYAR–LENGYEL MÉRKŐZÉS A FIFA ELSŐ KIADÁSÁBAN

A honi csapatok nem maradtak meg sokáig a sorozat részeként: a FIFA 2000-ben a kék-fehérek már nem kaptak helyet, és bár azzal átmenetileg sokakat sikerült kárpótolni, hogy a legendás Aranycsapat is szerepelt a kiadásban, egy évvel később viszont már Puskás Ferencékre és a lila-fehérekre sem lehetett rábukkanni a csapatválasztásnál.

„Kimondom elsőre, gól a felsőbe!” – a következő magyaros újdonság a FIFA 07-ben érkezett: a játéknak az akkoriban legnépszerűbb eszközökre készített verzióit magyar nyelven is kiadták. A mérkőzéseket ettől kezdve Hajdu B. István és Faragó Richard kommentárjai kísérték, akiknek előre felvett szófordulatai közül jó pár legendássá vált a videojátékot játszók között. A FIFA 09-cel indítva fontos gesztust tett a gyártó a Magyarországon fifázóknak: az itthoni boltokban kapható játékok címlapján Ronaldinho, Wayne Rooney, Kaká, majd Lionel Messi mellett Dzsudzsák Balázs is rendre helyet kapott a DVD-lemezt tartalmazó tok borítóján.

MAGYAR–NÉMET MÉRKŐZÉS A FIFA 07-BEN, MAGYAR KOMMENTÁRRAL

A FIFA 15-től kezdve megszűnt a magyar kiadás, 2016-ban pedig a játékot tulajdonló EA Kanadából Romániába szervezte ki a gyártást. Az ottani fejlesztők néhány év után, a 20-as kiadásban elkészíthették hazájuk bajnokságát is, így ismét került magyar kötődésű csapat a játékba: a Sepsi OSK. A FIFA 21-gyel ismét megmelengették a magyar szíveket a készítők, mivel az Aranycsapat legendája, Puskás Ferenc bekerült a játék ikonjai közé: olyan legendás labdarúgók között kapott helyet, mint Eusébio, Johan Cruyff vagy éppen Pelé.

Mérkőzés előtti fotóra áll össze a magyar válogatott – a FIFA 22-ben már valódi mezüket viselik a magyar válogatott játékosai
Mérkőzés előtti fotóra áll össze a magyar válogatott – a FIFA 22-ben már valódi mezüket viselik a magyar válogatott játékosai

A nemrégiben megjelent legújabb verzióban, a FIFA 22-ben amellett, hogy ismét lehet játszani Puskással, további magyar újdonságok találhatóak. A válogatott játékosai eddig igazira hajazó, de fiktív mezeket viseltek – mostantól már a valódi, címeres szerelésükben lehet lőni a gólokat Szoboszlai Dominikékkal. A másik nagy előrelépés, hogy ismét került magyar klubcsapat a játékba: a jelenlegi idény során már sorozatban harmadjára nemzetközi kupa csoportkörében szereplő Ferencváros is irányítható.

Gulácsi Péter hárít egy lövést egy virtuális magyar–román összecsapáson
Gulácsi Péter hárít egy lövést egy virtuális magyar–román összecsapáson
A legerősebb magyarok: Puskás Ferenc és Gulácsi Péter
A FIFA-sorozatban egy 1–99-ig tartó skálán összegzik a virtuális játékosok képességeit. A FIFA 22-ben a magyarok közül a legmagasabb összértékelést (94 –Prime Gold kártyán) Puskás Ferenc kapta, a jelenleg aktív labdarúgók közül pedig Gulácsi Péter végzett az élen (85). Mögötte a rangsorban Willi Orbán (81) és Szoboszlai Dominik (77) áll.


A FTC játékosait terelve egyelőre csak más országok klubcsapataival lehet összecsapni, de remélhetőleg egyszer a készítők a teljes NB I-et alkalmasnak látják arra, hogy helyet kapjon a játékban. Bár vannak a magyarnál erősebb bajnokságok, így nem a mienkben lehetne a legjobbakkal játszani, de élvonalunk játékba emelése felhívná a figyelmet az itthon futballozókra – nemzetközi szinten és hazánk videojátékosai körében is.

Az FTC legerősebb játékosai: 1. Myrto Uzuni (jobbra, 75), 2. Tokmac Nguen (74), 3. Dibusz Dénes (73)
Az FTC legerősebb játékosai: 1. Myrto Uzuni (jobbra, 75), 2. Tokmac Nguen (74), 3. Dibusz Dénes (73)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik