Világcsúcsot ért el a 62 éves békéscsabai ultrafutó

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2023.11.08. 20:33
A 62 éves békéscsabai ultrafutó, Szarvas Mátyás világcsúcsot jelentő 35 nap alatt teljesítette az Országos Kékkör 2560 kilométeres távját.

A beol.hu beszámolója szerint vasárnap délután visszatért Szigligetre a békéscsabai születésű 62 éves ultrafutó, Szarvas Mátyás. Ötödik alkalommal vágott neki a 2560 kilométeres Országos Kékkörnek, amelyet világcsúcsot jelentő 35 nap alatt teljesített.

Balassa Dániel, a település polgármestere várta a várban a sportembert, aki október 2-án Szigligetről ötödik alkalommal vágott neki az Országos Kékkörnek. Az utolsó több száz méteren a község korábbi polgármestere, Balassa Balázs együtt futott fel Szarvas Mátyással a várba. A helyiek a 62 éves sportember tiszteletére 62, héliummal töltött léggömböt engedtek fel a levegőbe.

A vállalkozásnak több célja volt: a környezetvédelem, a környezettudatos magatartás és gondolkodás erősítése, az egészséges életmód és hazánk rejtett kincseinek népszerűsítése, valamint az Országos Kékkör mint hungarikum bemutatása, értékeinek megismertetése és közvetítése. Az öthetes út során rendkívül nehéz körülményekkel találkozott a rutinos futó, aki Békés vármegyében négy napot töltött.

Szarvas Mátyás a célba érkezés után fáradtan, de boldogan értékelt.

„Az utolsó napok kemények voltak – idézi az ultrafutót a beol.hu. – Pénteken a Gánt–Bakonynána 71 km-es szakaszon a szakadó esőben a Vértes már összefolyt a Bakonnyal, a két hegység a sárral, a sár az esővel, de mentem kitartóan előre. Érdekesség, hogy amikor megérkeztem Bakonynánára, elállt az eső, és a nap is előbújt. A szombati, Bakonynána és Nagyvázsony közötti 74 km-es szakasz is nehéz volt. Vasárnap az utolsó 51 km-en Nagyvázsony és Szigliget között is esett az eső, fújt a szél, az utolsó egy órában azonban végre a nap is kisütött, amikor megérkeztem a Szigligeti várhoz. Az öthetes út során az ország minden táján több mint százötvenen segítettek, szállásadók, az étkezést biztosítók, polgármesterek, a kísérőim és az egész vállalkozásról filmet készítő békéscsabai Major Gyula barátom és fia.”

Címlapfotó: Szarvas Mátyás úton a cél felé (Fotó: Major Gyula/beol.hu)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik