Mit ajánlott reggelire enni sportolás előtt?

Vágólapra másolva!
2023.09.15. 11:44
A jó reggeli elengedhetetlen az edzés vagy a verseny előtt. Aki nem eszik, fáradtnak érzi magát, és nem tud jól teljesíteni. Ám az sem mindegy, mivel töltjük fel a szervezetünket.

Akik rendszeresen vesznek részt futóversenyen, jól tudják, hogy a próbatétel előtti vacsora és reggeli is nagyon fontos. A megfelelő étkezés kellő energiát ad a versenyhez vagy egy keményebb edzéshez is. Nézzük, milyen ételeket, italokat ajánlatos reggel fogyasztani.

Italok

A reggeli előtt igyunk meg 2.5 dl vizet, hogy pótoljuk az alvás közben kimaradt hidratálást. 2.5 dl alacsony zsírtartalmú tejjel reggel fehérjét és szénhidrátot is vihetünk a szervezetünkbe. A reggeli után ihatunk sportitalokat, amelyek energiát adnak. Arra ügyeljünk, hogy a sportesemény kezdete előtt 30 perccel már ne fogyasszunk nagy mennyiségű folyadékot, mert megterheli a gyomrot.

Teljes kiőrlésű gabonafélék

Sportolás előtt néhány órával a teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása jó megoldás, hogy a test kellő „üzemanyaghoz” jusson. A zabpehely, barna rizs, köles vagy a lenmag és az ezekből készített kásák mind biztosítják a megfelelő energiát. Az ezekből nyert szénhidrát és rost fokozatosan szívódik fel. Ha hidegen esszük a gabonaféléket, akkor alacsony zsírtartalmú tejet vagy joghurtot keverjünk hozzá.

Gyümölcs

Sokan vannak úgy, hogy nincs étvágyuk reggel, ám egy versenyre, edzésre nem lehet üres hassal menni. Jó megoldás lehet ilyenkor egy gyümölcssaláta vagy smoothie elfogyasztása. A gyümölcsök nagy mennyiségű szénhidrátot tartalmaznak. A banán az egyik legjobb választás ilyenkor, pláne, ha egy kis túrót vagy joghurtot is eszünk hozzá.

Energiaszeletek

Az energia- vagy fehérjeszeletek a legegyszerűbb megoldást kínálják, hiszen csak a csomagolásból kell kibontani és megenni. Rengeteg szénhidrátot és fehérjét tartalmaznak. Otthon is készíthetünk ilyen szeleteket teljes kiőrlésű gabonákból, szárított gyümölcsökből.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik