Hogyan válasszunk megfelelő bringát gyermekünknek?

M. F.M. F.
Vágólapra másolva!
2023.04.12. 10:12
Biztosan nem nyúlunk mellé, ha figyelembe vesszük az életkort, a testi adottságokat és a bringástudást.

Itt a tavasz, bringások ezrei lepik el az utcákat és parkokat országszerte. Az időszak remek lehetőség, hogy a gyerekeket is bringára ültessük, ám nem mindegy, milyenre. Sok szülőnek fejtörést okoz, milyen kétkerekűt válasszon gyermekének, hiszen nem szeretnék elpazarolni pénzüket olyanra, amelyben kis idő múlva nekik és gyermeküknek is csalódniuk kell.

A szakemberek szerint három alapvető szempontot kell mérlegelnünk, amikor kerékpárt veszünk a kicsiknek: az életkort, a testmagasságot és a biciklistudást.

Szintén fontos tényező a járgány súlya. Ha túl nehéz, a gyerekek nem bírnak el vele, ezért óvakodjunk a legolcsóbbakat megvenni, merthogy általában azok a legnehezebbek. Az sem jó elgondolás, ha túl nagy kerékpárt választunk, mondván, majd úgyis belenő a palánta. A tapasztalat azt mutatja, hogy a kicsiknek nehéz kezelniük és kormányozniuk a túlméretezett kétkerekűt.

Iskoláskor előtt

Ebben az életkorban a futóbiciklik az ideálisak. Ezeknek a járgányoknak nincsen pedáljuk, lábbal kell hajtani őket. Leginkább azért hasznosak, mert a gyerekek ezeken tanulnak meg egyensúlyozni és a sebességet kezelni. A hozzáértők szerint a pedál nélküli bringákról nagyon könnyű a gyerkőcöknek átszokniuk a pedálosra, és még oldalkerekekre sem lesz szükségük. Ma már kaphatóak olyan járgányok, amelyeket pedálossá alakíthatunk át, így nem kell újat vennünk, amikor a kicsi nőni kezd.

Négy- és hatéves kor között

Ebben az életkorban a gyerekek 105-115 centiméter magasra nőnek, ezért olyan járgányt válasszunk, amelynek kereke 35-40 centiméter átmérőjű. Ezeknek az egyszerű kerékpároknak már pedáljuk és fékjük is van, sőt nem ritka, hogy néhány fokozatból álló váltójuk is.

Hét- és tízéves kor között

Kisiskolás korban, amikor gyermekünk eléri a 115-135 centiméteres magasságot, olyan kerékpárt vegyünk, amelynek kereke 45-50 cm átmérőjű! Az ilyen járgányokat már sokféle váltóval gyártják, és soknak első felfüggesztése is van, amelynek segítségével a bringa kitűnően helytáll még a keményebb terepeken is.

Tíz és tizenhárom éves kor között

A gyerekek ebben az életkorban már elérik a 135-150 centiméteres testmagasságot, ezért jobb, ha olyan bringát veszünk nekik, amelynek kerékátmérője 60 centiméter. Szintén ez az az életkor, amikor kipróbálhatják az országútra és a hegyre tervezett változatokat, és megismerkedhetnek a hibridbiciklikkel is. Aszerint válasszunk, hogy gyermekünk jellemzően milyen fajta terepen kerekezik leggyakrabban!

Kamaszkorban

A tinédzserek már a kisebb méretű felnőttbringákkal is könnyen elbírnak. A járgánnyal a kerék mérete is növekszik, az ideális kerékátmérő 66-68 centiméter. Persze sok minden függ gyermekünk testmagasságától és biciklistudásától is, ezért
ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, kérdezzünk meg egy szakértőt.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik