Újra virágozhat a fitneszüzlet

V. G.V. G.
Vágólapra másolva!
2020.06.04. 11:54
Több mint egymillió osztrák sportolni vágyó várta, hogy az edzőtermek két és fél hónapos kényszerszünetet követően a pünkösdi hétvégét megelőző pénteken ismét megnyissák kapuikat.

A korlátozások lazításának időszakát élik az osztrákok. A koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedéseket fokozatosan feloldják, így pénteken kinyithattak az edzőtermek is. Számítások szerint Ausztriában majd’ 1200 fitneszstúdió üzemel, egyharmaduk a fővárosban, Bécsben. Az ágazat 2018-ban 554 millió eurós (átszámítva 191 milliárd forintos!) forgalmat bonyolított.


Az osztrák lakosság 12.3 százalékának, vagyis csaknem 1.1 millió embernek van klubtagságija valamelyik edzőteremben (a gazdasági kamara adatai szerint egy havibérlet átlagosan 43 euróba, vagyis 15 ezer forintba kerül). Nem csoda tehát, hogy sokan örömmel fogadták az újranyitás hírét, hiszen a koronavírus-járvány miatt a konditermek is két és fél hónapra bezártak.
Az osztrák egészségügyi minisztériumnak nincs külön az edzőtermekre vonatkozó rendelkezése, ennélfogva a tulajdonosokon múlik, milyen egészségmegőrző intézkedéseket vezetnek be.

A 43 stúdiót üzemeltető FitInn lánc egy nappal a nyitás előtti napon jelezte, hogy korlátozza a beengedhető sportolni vágyók számát.

Jobb belátásra tért
Jelentős feltűnést keltett, amikor május elején a fitneszklub-tulajdonos Christoph Haider videoüzenetben jelentette be, hogy az edzőtermét a tiltás ellenére is megnyitja. A bejelentést azonban nem követték tettek, miután Haider személyesen beszélt telefonon Sebastian Kurz szövetségi kancellárral.


Szinte mindenhol érvényes, hogy megérkezéskor, öltözéskor, valamint távozáskor szájat és orrot takaró maszkot vagy kendőt, sálat kell viselni, továbbá az öltözőben és az edzőtérben is tartani kell egymástól a kétméteres távolságot. A munkatársaknak ugyancsak kötelező maszkot viselniük, sportolás közben azonban ezek használatát mellőzni lehet.

Vannak termek, amelyek úgy igyekeznek távolságtartásra ösztönözni a vendégeket, hogy megváltoztatták a kondigépek helyét, vagy csökkentették azok számát. Sok edzőteremben csak minden második kardiogép használható, a „felesleges” eszközökre pedig „üzemen kívül” feliratú táblákat tettek. De nem minden fitneszstúdió nyitotta meg a kapuit, vannak olyanok, amelyek gazdasági okokra hivatkozva csak az ősztől várják ismét a sportkedvelőket.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik