Minden, ami Csécsei csúcskísérletéhez kell

Rác BenedekRác Benedek
Vágólapra másolva!
2020.01.16. 12:14
Talán nem is gondolná az ember, mennyi mindennel jár egy világcsúcskísérlet előkészítése. Csécsei Zoltán vasárnapi 12 és 24 órás futópados rekordpróbálkozása kapcsán kutakodtunk.

Csak egy futópad kell, zene meg frissítés – no és még megannyi más, az emberi erőforrást és az infrastruktúrát illetően egyaránt.

Kezdjük a futópaddal. Futófelülete 54 centi széles, nem szabad lelépni róla, amíg mozog a szalag, különben érvénytelen lesz a világcsúcs, ahogy a padban sem szabad megkapaszkodni, és természetesen tilos külső segítséget igénybe venni. A kulacsokat természetesen kézbe lehet adni, s amikor például mosdóba kell menni, meg kell várni, hogy megálljon a futópad – akkor száll le róla Csécsei Zoltán, majd visszaszáll, és újraindul a számlálás. Egyébként a három évvel ezelőtti 12 órás rekordja során háromszor kellett leszállnia, és ezek a kihagyások összesen nem vettek igénybe két percet. Ami viszont szabad: megérinteni a kezelőfelületet és sebességet állítani, miközben a dőlésszög végig nulla.

A hiteles rekordhoz kisebb kamerarendszert kell kiépíteni. Egy kamera mutatja közelről a futót, egy másik teljes életnagyságban, megfelelő oldaltávolsággal, hogy látszódjon, a pad és az ember sem kapcsolódik semmihez, nincs segítség, míg egy harmadik kamerának a pad kijelzőjét kell végig vennie

A futópadnak természetesen tanúsítvánnyal kell rendelkeznie, hogy egységnyi idő alatt tényleg annyit fordul a szalag, amit a kijelző mutat.

A futás közben beszélgetni, zenét hallgatni lehet, ahogy táplálkozni is, a frissítőket a segítők adják oda Csécsei Zoltánnak, aki 47 csomagot készít a rekordkísérletre, és félóránként frissít a futás során. A csomagok különböző porokat, géleket tartalmaznak, BCAA-, elektrolit- vagy például koffeinkapszulát, ami az ébrenlétben segít. Bár a futópados világrekord az atlétikai szövetség által el nem ismert csúcs, Csécsei Zoltánt válogatott sportolóként bármikor ellenőrizhetik, ezért is egyértelmű, doppinglistás készítmény semmiképpen sem szerepelhet az elfogyasztott frissítők között.

Ahogyan említettük, a futás közben tévét nézni, zenét hallgatni lehet, Csécsei Zoltán például külön lejátszási listát állít össze a 24 órára, hogy ha szeretne zenét hallgatni, legyen rá lehetősége. Mint megtudtuk tőle, a pillanatnyi hangulat dönt a zenei stílusról, de főként rapet szokott hallgatni.

A futás során a futópadon keresztül rengeteg információt vetítenek ki. Aki követi a rekordkísérletet, az láthatja a pulzusszámot, a sebességet, a megtett távolságot, a lépéstávolságot, a talajérintési időt, sőt Csécsei Zoltán és csapata azon is gondolkozik, hogy valamilyen módon a neki küldött üzenetek is eljussanak hozzá.

A vasárnap 18 órakor kezdődő rekordkísérlet során a mellette lévő két futópadon is futni fognak, Csécsei Zoltán elmondta, jobban érzi magát, ha nem „egyedül” kell szednie a lábát, így közeli ismerősök, barátok segítik őt a – reméljük – sikeres csúcsdöntésben!

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2655557174493250&set=a.330208120361512&type=3&theater

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik