Aki csal, egymilliót is kockára tehet!

Vágólapra másolva!
2018.12.14. 14:23
Vannak sporthorgászok és vannak orvhalászok. Az orvhalászat meglehetősen durva módszer, így a téli nagy hidegben lássuk, milyen törvényen kívüli eszközzel szokták kifogni a halakat.

Az orvhorgászat nem játék.

Szó sincs arról, hogy a gyerekek egy damil végére hármas horgot kötnek, egyik végét bedobják a vízbe felcsalizva, a másikat pedig egy kőhöz rögzítik, és amíg elmennek játszani, a hal felakasztja magát a horogra. Az orvhorgászat manapság sokkal durvább méreteket öltött, sokan próbálkoznak hálókkal, különböző (hal)csapdákkal, azaz varsákkal és elektromos eszközökkel – azaz tiltott módszerekkel. Bizony, nagy veszélyben vannak a halak, a közelmúltban előfordult, hogy több védett hal is orvhalászok hálójában kötött ki, az egyik rabsic csónakjában például egy hatéves, 50 kilogrammos, 175 centiméteres harcsát is találtak az ellenőrök.

Íme az égbekiáltó, halellenes bűnök toplistájának első három helyezettje: villanyozás, mérgezés és dinamitozás. Ezek egyaránt több százezres, akár milliós büntetést vonnak maguk után.

A villanyozás a halak ellen bevethető legszemetebb módszerek egyike, ráadásul megvan az a mellékhatása, hogy a sűrűn megvillanyozott szakaszokról eltűnnek a halak.

És hogy milyen büntetés jár a további tiltott horgászmódszerekért?

Nos, a gereblyézés, azaz a több, akár három-négy hármashorog vízben való rángatása is több százezres, félmilliós büntetéssel járhat; halkan jegyezzük meg, ez a leggyakoribb és a legtöbb halat megsebző orvhorgászmódszer.

A hurkozás, illetve a sor- és csapóhorgozás egyaránt súlyos vétség, jelentős pénzbüntetésre kell itt is számítani.

A Büntető Törvénykönyv szerint az orvhorgászat a következő bűncselekményekkel vonható össze: lopás, orgazdaság, pénzmosás, visszaélés robbanószerrel és természetkárosítás. Ezekből is látszik, az orvhorgászat nem játék – szerencsére a halőrök, rendőrök üldözik is a tiltott módszereket használókat.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik