Váncza István és Szilvássy Erik is ötödik lett a birkózó Eb-n

MTI/T. Z.MTI/T. Z.
Vágólapra másolva!
2024.02.14. 19:55
Váncza István az ötödik helyet szerezte meg (Archív fotó: Árvai Károly)
A 72 kilogrammban érdekelt Váncza István után a 82 kilogrammban szereplő Szilvássy Erik is elveszítette bronzmérkőzését, és az ötödik helyen végzett a bukaresti birkózó Európa-bajnokságon, amelyen így a kötöttfogású magyar válogatott érem nélkül maradt.

 

A 67 kilogrammban 2022-ben Eb-ezüstérmes Váncza István nem kezdte jól a kontinensviadalt, kedden első mérkőzésén kikapott, szerdán viszont a vigaszágon folytathatta szereplését, melyen javított és technikai tussal verte Daniel Cataragát.

A moldovai legyőzése után a magyar versenyző készülhetett az esti helyosztóra, melyben óriási csatát vívott az orosz Narek Oganyannal. Az összecsapás elején az FTC klasszisa irányított és másfél perc után passzivitásért ellenfelének le kellett hasalnia a szőnyegre (10), a parterhelyzetből azonban nem tudott akciót csinálni a magyar. Ezt követően állásból folytatták a felek, s a szakasz hajrájában Oganyan meg tudta lepni Vánczát, akit derékra támadással levitt, így 21-es előnnyel mehetett pihenni.

A második menetben a bírók még fél percet sem vártak és visszaintették a magyar kötöttfogású birkózót (13), aki kiválóan védekezett lentről. Vánczának ezek után két perce maradt, hogy ledolgozza hátrányát. Ehhez már egy kétpontos akció elég lett volna, de nem tudott elég nagy iramot diktálni és hiába tett meg mindent, nem sikerült megingatnia a nagyon stabilan védekező riválisát, így meg kellett elégednie az ötödik hellyel.

Váncza után a 82 kilogrammban szereplő Szilvássy Erik is elveszítette bronzmérkőzését és az ötödik helyen végzett a tornán.

A korábbi U23-as világbajnok csepeli sportoló Vánczához hasonló utat járt be a román fővárosban, kedden ő is rögtön az első mérkőzésén kikapott az orosz Iszlam Alijevtől , de szerdán a vigaszágon javíthatott, melyen az örmény Karen Hacsaturjant rendkívül simán legyőzte.

A helyosztón az ukrán Jaroszlav Filcsov várt rá, akivel rendkívül bosszantó meccset vívott. Az első pillanattól aktívabban birkózott, ám az ukrán intése után (10) lentről, emelése közben ellenfele dereka alá csúszott a keze, így nem tudott dobni. A folytatásban nem változott a küzdelem képe, az ukrán csak Szilvássy kizárásával törődött, de így is minimális volt a hátránya a félidőben.

A szünet után a 29 éves magyar birkózó mindent megtett, hogy ellenfele ne kapja vissza az intést, ennek ellenére nem tudta elkerülni a leküldést (11) és bár az ukrán meg sem próbált akciót csinálni rajta, már ő volt kedvezőbb helyzetben. Szilvássyt Módos Péter szövetségi kapitány hajtotta előre, ő pedig állásból mindent megtett, hogy ismét riválisát figyelmeztessék és leküldjék, ami meg is történt.

A szabályok szerint viszont csak a meccs első két figyelmeztetéséért jár pont, azaz a magyarnak mindenképpen akciót kellett volna csinálnia a győzelemhez. Ez azonban nem jött össze, nem utolsósorban azért, mert emeléséből az ukrán birkózó kimenekült a szőnyegről. A bírók azonban nem így látták, majd a magyar challenge után a zsűri sem (12), ezzel pedig Szilvássy esélyei minimálisra csökkentek. Ezután sem adta fel, ám állásból Filcsov továbbra is jól védekezett, ami elég volt a győzelméhez.

Ezzel a magyar kötöttfogású birkózók két ötödik hellyel zárták az Európa-bajnokságot.

A szakági program zárónapján az azeriek és a törökök különösen elégedettek lehettek, mert az aranyak mellé begyűjtöttek egy ezüst-, illetve egy bronzérmet.

A 72 kilósok döntőjében az egy kategóriával lejjebb Eb-ezüstérmes Váncza Istvánt a nyitókörben legyőző török Selcuk Can akció nélküli mérkőzésen nyert, melyen kisebb meglepetésre mindkét menetben azeri riválisát látták passzívabbnak a bírók. Ezért néhány szurkoló a lefújás után fütyüléssel jelezte nemtetszését.

Az egyik legizgalmasabb finálé viszont a 82 kilósoké volt, melyben a mindössze 18 éves török Alperen Berber nagyon jól reagált a zónaszéli helyzetekben és hatalmas csatában 43-ra legyőzte a semleges színekben versenyző orosz Iszlam Alijevet.

A szerdai utolsó mérkőzésen az olimpiai és négyszeres világbajnok Artur Alekszanjan az első menetben hárompontos hátrányba került a Lévai Tamást is legyőző orosz Magomed Murtazalijevvel szemben, de a szünet után türelmes maradt és parter helyzetből, majd állásból is akciózott, végül pedig 63-ra nyert, ezzel megszerezte pályafutása hetedik Eb-címét.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik