Fél lábbal a nyolc között a Tottenham: hármat kapott Londonban a Dortmund

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.02.13. 20:50
null
Szon Hung Min a 47. percben szerzett vezetést a Tottenhamnek (Fotó: AFP)
Hiába kezdett jobban, a második félidőben kapott találatokkal 3–0-s vereséget szenvedett a Borussia Dortmund Londonban a Tottenham Hotspur vendégeként a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első mérkőzésén. A Spursben gólig és gólpasszig jutott a kényszerbalszélső Jan Vertonghen, aki így kulcsember volt a sikerben. 

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
Tottenham (angol)–Borussia Dortmund (német) 3–0 (0–0)
London, Wembley.V:Antonio Mateu Lahoz (spanyol)
TOTTENHAM:Lloris – Alderweireld, D. Sánchez, Foyth – Aurier, M. Sissoko (Wanyama, 91.), Winks, Eriksen, Vertonghen – Szon Hung Min (Lamela, 90.), Lucas Moura (F. Llorente, 84.).Menedzser:Mauricio Pochettino
BVB:Bürki – Hakimi, Ömer Toprak, A. Diallo, Zagadou (Schmelzer, 77.) – Delaney, Witsel – Pulisic (Bruun Larsen, 87.), Dahoud, Sancho (R. Guerreiro, 88.) – Götze.Vezetőedző:Lucien Favre
G: Szon Hung Min (47.), Vertonghen (83.), F. Llorente (86.)

Jó iramban indult a mérkőzés. A Tottenham már a 6. percben centikre került a vezetés megszerzésétől, amikor Lucas Moura 15 méterről eleresztett lövése a bal kapufán csattant. A másik oldalon Christian Pulisic került nagy helyzetbe, miután Mario Götzével közösen megszerezték a labdát a saját tizenhatosa előterében teszetoszáskodó Juan Foythtól, ám Hugo Lloris jól helyezkedett az amerikai közeli lövésénél.

Hiába birtokolta többet a labdát a Spurs, a területeket jól záró és a labdaszerzések után jól is kontrázó BVB előtt adódtak az első félidőben a nagyobb lehetőségek: Thomas Delaney lövésénél a 35., Dan-Axel Zagadou fejesénél a 45. percben kellett bravúrt bemutatnia a londoni együttes világbajnok kapusának.

A Dortmund alighanem a második félidőben is hasonló játékot tervezett bemutatni... csakhogy nem telt el kettő perc belőle és Szon Hung Min ritkán látható, remek technikai megoldással Roman Bürki kapujának jobb oldalába továbbította a kényszerbalszélsőt játszó Jan Vertonghen beadását (1–0). Ez volt mindössze a második gólpassza a Bajnokok Ligájában – a legutóbbit bő egy éve, szintén a Dortmund ellen, szintén a Wembleyben jegyezte a belga bekk.


De nemcsak neki, dél-koreai csapattársának is kedvelt ellenfele lehet a Borussia: Szon – köszönhetően a Németországban a Hamburgnál és a Bayer Leverkusennél eltöltött éveinek – már kilencedszer vette be a BVB kapuját, ennyiszer pedig egyetlen ellenféllel szemben sem volt még eredményes.

A 63. percben ismét Szon lőhetett volna a kapuba, ám Zagadou és Ömer Toprak kettőse nagy nehezen tisztázott előle, időközben a földre terítve a Tottenham támadóját – reklamálás igen, tizenegyes viszont nem volt.

A Dortmund meg sem tudta közelíteni azt a játékát, amit az első félidőben mutatott – ugyan Llorisnak két újabb védést is be kellett mutatnia a játékrész derekán, sem Delaney, sem Mahmoud Dahoud lövése nem állította komoly kihívás elé.

A 83. minutumban Serge Aurier ívelte be tökéletes ütemben a labdát a dortmundi védősor mögé, a feladótól jó 30 méterre helyezkedő Vertonghen pedig kapásból a hálóba varrta a második hazai gólt (2–0).

A hajrában Christian Eriksen kapu felé tekeredő sarokrúgása után a két perccel korábban beállt Fernando Llorente is bevette a vendégek hálóját, ezzel beállítva a 3–0-s végeredményt – és jó eséllyel formalitássá degradálva a németországi visszavágót.

A BVB hiába védekezett a 2018–2019-es idény korábbi részében nagyszerűen (a Bajnokok Ligája csoportkörében például hat mérkőzésen összesen két gólt kapott), a február nagyon nem erről szól a csapat életében: zsinórban a harmadik tétmérkőzésén kapott legalább három gólt Lucien Favre együttese, ilyen pedig 2010 hasonló, január-februári időszaka óta nem történt a klubbal.

Ezúttal könnyen lehet, hogy a BL-továbbjutás lesz a védelmi hibák ára.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik