FTC: Tilos alábecsülni a feröeri ellenfelet! – Botka Endre

SOMOGYI ZSOLTSOMOGYI ZSOLT
Vágólapra másolva!
2023.07.08. 08:50
null
Botka Endre úgy érzi, a KÍ ellen minden labdát meg kell majd becsülni (Fotó: Szabó Miklós)
Botka Endre rutinos labdarúgó, tudja, a BL-selejtező első mérkőzésén, kedden kellemetlen ellenfél lesz a feröeri KÍ.


– Milyen volt a hosszú vakáció?

– Az mikor is volt? – válaszolta nevetve Botka Endre, a Ferencváros 28 éves, 23-szoros válogatott játékosa a Nemzeti Sportnak. – A hosszú pihenő nem ezen a nyáron várt ránk...

– Pontosan meddig tartott a nyári szünet?
– A válogatott Európa-bajnoki selejtezői előtt hat, a meccsek után négy nap jutott, és máris kezdődött a felkészülés a Fradi edzőtáborában a következő idényre.

– Ez valóban nem sok...
– Ez most így alakult, a versenynaptár ilyen sűrű, nekünk nyilván kedvezőbb lett volna, ha hamarabb véget ér a magyar bajnokság, és ha Eb-selejtezőre készülsz, akkor sem felhőtlen a kikapcsolódás, mert tudod, hogy várnak még rád nagy feladatok. Ezzel persze nincsen baj, mert óriási megtiszteltetés a nemzeti csapathoz tartozni, ráadásul bekerültem a kezdőbe. A litvánok elleni összecsapáson fantasztikus volt a hangulat, s hogy Szerbia csak egy pontot szerzett Bulgáriában, nagyon jó érzés a csoport állására pillantani – első: Magyarország.

– Maradjon is így... Milyen volt az újrakezdés?
– Mintha be sem fejeztük volna az előző bajnokságot... Tulajdonképpen lendületből folytattuk a munkát, nem lehetett érezni a leállást, ugyanolyan volt, mint amikor a szezon kellős közepén edzünk két mérkőzés között.

– Talán csak az volt a változás, hogy sok új arccal találkozhatott az öltözőben.
– Ez viszont igaz. Több játékos is érkezett a klubhoz, de kimondottan jók az első tapasztalatok. Az teljesen természetes, hogy ilyenkor az ember új közegben, sokszor új országban, a teljesen ismeretlen társak között csendesen, visszafogottan nézelődik az öltözőben, ismerkedik a viszonyokkal, a közeggel. Persze van olyan is, akinek azért lehet hallani a hangját, ám nem harsányságra kell gondolni – ez ilyenkor természetes.

– A Ferencváros rutinos magyar játékosainak, akik otthon vannak Budapesten, milyen szerepük lehet abban, hogy az újak beilleszkedése minél gyorsabb és zökkenőmentes legyen?
– Van ebben szerepünk. Az magától értetődik, ha bárkinek bármilyen kérdése van, bizalommal fordulhat akár hozzám, akár Dibusz Déneshez, akár a fiatalokhoz. Azt gondolom, a külföldi játékosnak szüksége van segítségre, nekünk is az a lényeg, hogy minél hamarabb otthonosan érezzék magukat a klubnál és a városban. Ezzel sohasem volt gond, azt hiszem, a Ferencváros az utóbbi években kimondottan befogadó, nyitott, barátságos közösség, az új játékosok gyorsan felveszik a ritmust.

– Ennél is fontosabb talán, hogy milyen labdarúgókkal ismerkedett meg?
– Kimondottan jók az első tapasztalataim. Labdabiztos, technikás, gyors játékosok érkeztek, az edzéseken az a benyomásom, segítenek a csapatnak, minőségi futballisták.

– Erősödött a keret?
– Szerintem egyértelműen.

– Máris itt a lehetőség bizonyítani, hiszen kedden Feröeren Bajnokok Ligája-selejtező vár a Fradira.
– A legfontosabb: tilos alábecsülni a feröeri ellenfelet! A idény első mérkőzése körül mindig van egyfajta bizonytalanság, senki sem tudhatja pontosan, mire számíthat az ellenféltől vagy akár saját magunktól. Speciális körülmények lesznek, még az is kérdéses, le tudunk-e szállni a szigeten, ahogy hallottam, ezért is megyünk a szokottnál kicsit korábban. Információink szerint tizenkét fok körül lesz a hőmérséklet, vagyis teljesen más a klíma, mint ezekben a napokban Budapesten... És tudja, bárki bármit mond, ha egy csapat sorozatban tizennégy mérkőzésen nem kap ki, az nem lehet gyenge, akármelyik bajnokságban is szerepel. Nem tartom a KÍ-t rossz csapatnak, aki szerint az, nem ért a futballhoz. Extrém körülmények várnak tehát ránk, az időjárás mellett a szabványosnál valamivel kisebb műfüves pálya, de természetesen tisztában vagyunk a céljainkkal, és tovább akarunk jutni.

– Aztán a hónap végén el is kezdődik a bajnokság...
– Előbb legyünk túl a BL-selejtezőn!

– Összeállt a védelem?
– Látszik, mit tervez Sztanyiszlav Csercseszov vezetőedző, alakul, formálódik a hátsó alakzat is, talán a középpályán és elöl több a kérdőjel, és sokat gyakoroltuk azt is, ha szükség lesz rá, menet közben minél gyorsabban és hatékonyabban tudjunk felállási formát váltani.

– Visszatérve az új játékosokra, egyikükre hadd kérdezzek rá: ellenfélként már találkozott a Paksról szerződtetett Varga Barnabással, a válogatottban pedig csapattársak voltak. Hogy látja, mennyire illeszkedett be a bajnokcsapatba?
– Szerintem minden rendben van vele, ahogy látom, máris otthon érzi magát köztünk. Magyar játékos esetében nyilván más a klubváltás, mint ha külföldről érkezik az NB I-et, a hazai viszonyokat nem ismerő játékos, és természetesen mindannyian azt várjuk, hogy nálunk is nagyon gólerősen futballozzon. Azt már testközelből tapasztalhatta mindenki, hogy Varga Barnabás mennyire erős a párharcokban, milyen jó a fejjátéka, személy szerint örülök, hogy a csapattársam lett.

Összeállt a zöld-fehérek BL-kerete
Az UEFA közzétette a Bajnokok Ligája-selejtezőben szereplő csapatok keretnévsorát, így a feröeri KÍ ellen készülő Ferencváros listája is nyilvánossá vált. A keddi, 20.45-kor Klaksvíkban rendezendő mérkőzésre Sztanyiszlav Csercseszov a következő játékosokból választhatja ki a kezdő tizenegyet: Dibusz Dénes, Varga Ádám – kapusok; Samy Mmaee, Mats Knoester, Eldar Civic, Botka Endre, Myenty Abena, Pászka Lóránd, Ibrahim Cissé – védők; Anderson Esiti, Mohammed Abu Fani, Kristoffer Zachariassen, Sigér Dávid, Cebrail Makreckis, Baráth Péter, Mohamed Ali Ben Romdan – középpályások; Owusu Kwabena, Amer Gojak, Varga Barnabás, Adama Traoré, Tosin Kehinde, Marquinhos, Lisztes Krisztián – támadók.
A nyáron szerződtetett labdarúgók közül hatan is ott vannak a keretben – Ibrahim Cissé, Mohammed Abu Fani, Cebrail Makreckis, Mohamed Ali Ben Romdan, Tosin Kehinde, Varga Barnabás –, és nevezték a kölcsön után véglegesített Baráth Pétert is. A Crvena zvezdától érkező szerb támadó, Alekszandar Pesics sérült, ezért nem szerepel a listán, mint ahogyan nincs ott Ryan Mmaee neve sem, a marokkói támadó iránt angol és török klub is érdeklődik. Hiányzik a sérülésből gyógyuló Tokmac Nguen, Muhamed Besic, valamint Henry Wingo is.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik