Csak bátor támadójátékkal lehet esélye a bajnok kék-fehéreknek

Vágólapra másolva!
2008.08.06. 08:47
Szervezett védekezés, de sajnos a nullához konvergáló támadójáték: leginkább így lehetne leírni a magyar bajnok MTK Budapest múlt heti, Fenerbahce elleni Bajnokok Ligája-selejtezőjét. A kék-fehérek játéka nagyon megsínyli Kanta József hiányát, a kérdés most az, sikerül-e bátrabban játszani a török sztárcsapat ellen. Garami József több labdabirtoklást és sokkal jobb támadásépítést vár csapatától, amely csak hatalmas bravúrral léphetne tovább a selejtező következő körébe.
Lendületben a törökök: az MTK-nak óriási bravúrra van szüksége a fordításhoz
Fotó: Imago
Lendületben a törökök: az MTK-nak óriási bravúrra van szüksége a fordításhoz
Lendületben a törökök: az MTK-nak óriási bravúrra van szüksége a fordításhoz
Fotó: Imago
Lendületben a törökök: az MTK-nak óriási bravúrra van szüksége a fordításhoz

HAJDU ATTILA: „KOCKÁZTATNI KELL”

A Fenerbahce saját közönsége előtt rákényszerült, hogy támadjon, ez a visszavágón nem így lesz. Nem állítom, hogy a török gárda csak védekezik a Megyeri úton, elsődleges célja azonban előnye megtartása lesz. Az MTK rövid passzos játéka eredményes lehet a felállt védelem ellen, de csakis akkor, ha játékosai vállalják a mélységi, kockázatokat is magukban rejtő indításokat. A továbbjutásnak kicsi a realitása, a gólszerzésre azonban látok esélyt.
Támadni kell, de nem fejetlenül: ez Garami József jelmondata a Fenerbahce elleni BL-selejtező visszavágója előtt. Az MTK szervezett játékkal rukkolt elő a Sükrü Saracoglu Stadionban, de a két megpattanó távoli lövés miatt nagyon nehezen behozható hátrányba került. Főleg, hogy a 2008–09-es szezonban finoman fogalmazva is harmatos a kék-fehérek támadójátéka.

„Arra törekszünk, hogy a legjobb formánkat mutassuk, de hogy ez mire elég, előre nem lehet tudni. Megfontolt játékra van szükség, többet kell birtokolnunk a labdát, mint Törökországban, megszerzése ugyanis rengeteg futással jár. Kétgólos hátrányban sem ronthatunk neki az ellenfélnek, stabil védekezés mellett a támadások felépítésére nagyobb gondot kell fordítanunk” – nyilatkozta a rutinos mester a Nemzeti Sportnak.

Elsősorban az MTK gólképtelensége aggasztó: tétmeccsen eddig összesen két gólt szerzett az idényben, abból is az egyik szabadrúgás volt… Ebből is jól látszik: nem sikerült még megoldani a 2007–08-as szezon legjobbjának, a fél évre kiesett játékmester Kanta Józsefnek a helyettesítését.

ARAGONÉS: MÉG NEM LEFUTOTT

„Bármi megtörténhet, az MTK biztosan támadóbb felfogásban játszik majd, ebben benne van a több hiba lehetősége, de előfordulhat az is, hogy mi hibázunk. Ellenfelünkben nagyon karakteres csapatot ismertem meg. A magyar futball van olyan jó, hogy egy magyar együttes bármikor meglepetést szerezzen" – nyilatkozta a törökök mestere
Kanta posztján eddig Szabó Ádám, Melczer Vilmos és Kecskés Tamás is próbálkozott, de egyikük sem tudott jó teljesítményt nyújtani. A Fener ellen a szélről beljebb tolt Bori Gáboron a sor irányítóban, tehát Garami nem változtat a szokott 4-2-3-1-es felálláson. Az előretolt csatár ezúttal Urbán Gábor lesz.

A török ezüstérmes játékosai érthető módon duzzadnak az önbizalomtól, Roberto Carlos például nem sok szót vesztegetett a meccsre.

„Nem lehetünk büszkék az isztambuli eredményre – mondta mosollyal az arcán a ballábas játékos, aztán rögvest előre tekintett, még az MTK-n is túl. – Az előző szezonban kellő tapasztalatot gyűjtöttünk a BL-ben, és ennek most hasznát vehetjük ahhoz, hogy minél tovább jussunk a sorozatban. Csapatunk megerősödött a nyáron, Luis Aragonés érkezése pedig garancia a minőségi szakmai munkára.”

No persze, mi nem bánnánk, ha a világbajnok balhátvédnek nem a BL főtáblájára kellene koncentrálnia az este 20.45-kor kezdődő meccs után…

Kövesse a mérkőzést élőben az NSO-n!

BAJNOKOK LIGÁJA, 2. SELEJTEZŐKÖR

MTK Budapest–Fenerbahce
20.45, Szusza Ferenc Stadion
MTK: Végh – Horváth L., Lambulics, Balogh B., Pollák – Zsidai, Pintér Á. – Kulcsár T., Bori, Pál A. – Urbán
Fenerbahce: Volkan – Gökhan Gönül, Lugano, Edu Dracena, Roberto Carlos – Kazim Kazim, Emre B., Alex, Ugur Boral – Semih Sentürk, Güiza
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik