Luis Garcia "Luis Javier García Sanz" portréja

Vágólapra másolva!
2005.03.26. 00:24
nemzetisége:
spanyol
18/4
születési hely:
Badalona
ideje:
1978.06.24.
pozíció:
bal oldali középpályás
magassága:
176 cm
súlya:
74 kg
korábbi klubjai:
Barcelona B, Toledo, Valladolid, Tenerife, Valladolid, Atletico Madrid, Barcelona, Liverpool
sikerei:
a spanyol második liga bajnoka (2001), BL-győztes (2005), európai Szuperkupa-győztes (2005), a Klubvilágbajnokság ezüstérmese (2005), FA-kupa-győztes (2006), Community Shield-győztes (2006), Intertotó-kupa-győztes (2007), az Év csapatának tagja Spanyolországban (2004), az Év csapatának tagja az uefa.com szerint (2005), vb-résztvevő (2006)

Luis Garcia, az egyik legtehetségesebb spanyol szélső 2004-ben érkezett a Liverpoolhoz, egyértelműen az új edző, Rafa Benitez kívánságára. A mester nagyon jól ismerheti őt ottholról, remek cselezőkészsége, pontos passzai és lövései hamar Angliában is nevet szereztek neki - érdekes, hogy odahaza egyetlen nagy csapatban sem volt helye az idegenlégiósok miatt.

A Barcelona külvárosában született legényke kedvenc klubjában, az FC Barcelonában kezdett el játszani, s 19 évesen került fel az ificsapatból a B-be, együtt Reinával, Puyollal, Gabrival, Xavival, Valdezzel - nem rossz kis társaság! Azonban a nagyok közé Overmars és Luis Enrique miatt esélye sem volt bekerülnie, így eladták őt visszavásárlási joggal a Real Valladoidnak. Itt Gregorino Manzano csatárként számolt vele, de Edwin Congo, Víctor, Peternac és Rodrigo mellett decemberig csak hat mérkőzésen vetették be, csereként, így a Karácsonyt már a Toledóban töltötte - a kölcsöncsapat kölcsönadta. Következő évben is a második ligában, a Tenerifében játszotta le a szezont: Rafa Benitez együttesében 40 mérkőzésen 16 gólt lőve segítette a szigetlakókat a feljutáshoz! Erre a lila-fehérek visszahívták Garciát, ahol 7 góllal mutatkozott be az első osztályban - hogy a következő nyáron rövid barcelonai visszatérés után az Atletico Madrid igazolja le őt. A pokrócosoknál sem vallott szégyent 30 mérkőzésen lőtt 9 góljával, így a Barcelona szokás szerint visszavásárolta őt kb. 7 millió euróért - egy év alatt négymilliót buktak rajta...

Érdekes módon éppen Barcelonában nem találta a helyét, pedig átvehette az ex-csapatkapitány, Luis Enrique szerepkörét - jellemző, hogy még az az Overmars is kiszorította őt, akit a baszk drukkerek rendre kifütyültek s a szezon után vissza is vonult. Garcia viszont tavaszra végre viszont formába lendült, több gólt is lőtt, így technikás játéka miatt a válogatottban is felmerült a neve. Érdekes módon, bár Rijkaard nem igazolt senkit a holland helyére, sőt, még cseréjét, Quaresmát is eladták Deco miatt a Portónak, mégis elengedte Garciát Rafa Benitez invitálására: a Pool újdonsült mestere 9 millió eurót fizettetett a labdarúgóért! Hősünk négy évre írt alá a vörösökhöz, s bár a szezon elején csak a kispadon kapott helyet, szeptember közepére stabilizálta helyét a csapatban, sőt, többször is bekerült a hét válogatottjába is. A BL-ben a Leverkusennek lőtt duplájára már egész Európa felkapta fejét! Természetesen a spanyol nemzeti csapatban is bemutatkozhatott, klubjában pedig nagyon hamar a szurkolók kedvence lett, hiszen a bajnokságban nyolc gólt lőtt, a BL-ben pedig a Juventus és a Chelsea ellen ért el sordöntő fontosságú találatokat. A jobb és bal oldalon egyaránt életveszélyesen futballozó szélső egyébként "összesítésbeli" 13 találatával a Liverpoolban a 2004/05-ös szezon házi gólkirálya lett!

Következő idénye kissé szürkébbre sikeredett - a Chelsea ellen azért ismét eredményes volt -, majd pechjére az FA-Kupa fináléját eltiltása miatt ki kellett hagynia. A bajnokságban éppen az ellen a WHU ellen állították ki, akikkel pár nap múlva vívták a döntőt - emígyen a spanyol nélkül. A válogatottal kárpótolta magát, hiszen összesen hét világbajnoki selejtezőn szerepelt, ezeken három gólt lőtt, s mint a klasszisok általában, akkor futballozott a legjobb formában, a végjátékban, amikor erre a legnagyobb szükség volt. A pótselejtezőn mesterhármast lőtt a szlovákoknak, s azzal a tudattal készült a vb-re, hogy vele soraiban még nem kapott ki a nemzeti csapat! Németországban az ukránok legázolásának csak igen közeli szemtanúja volt, Tunézia ellen megérdemelten cserélték le, a franciák elleni kieséskor csereként állt be, de súlytalan volt. Klubjában viszont sokkal jobban ment neki (18 mérkőzés/6 gól), ám január 10-én, az Arsenal elleni Ligakupa-mérkőzésen elszakadt jobb térdében az első keresztszalag, s ez féléves kihagyásra kényszerítette. Egyébként odahaza, Barcelonában műttette meg magát azzal a dr. Ramon Cugattal, aki korábban Eto'o és Xavi térdét is meghegesztette.

2005-ös BL-remeklése idején igencsak szívükbe fogadták őt a Pool fanja, s eme tényt ez a kis dalocska is bizonyítja, amit gyakran hallani az Anfield Roadon:

Luis García,
Kedvence a sangria,
Nekünk nevelte a Barça,
Játéka nekünk kéj,
Bár termete csekély,
Futballja tökély.
Úgyhogy ne menj tőlünk, Luis, away!




97-98 
Barcelona B (III.o.) 
36 
15 
 
98-99 
Barcelona B (III.o.) 
36 
10 
 
99-00 (dec) 
Real Valladolid  
 
99-00 
Toledo (II.o.) 
17 
 
00-01 
Tenerife (II.o.) 
40 
16 
 
01-02 
Real Valladolid  
24 
 
02-03 
Atletico Madrid  
30 
 
03-04 
FC Barcelona  
25 
UEFA 
 
04-05 
Liverpool  
29 
BL 
12 
6.21
05-06 
Liverpool  
31 
BL 
12 
6.11
06-07 
Liverpool  
25 
BL 
6.80
07-08 
Atletico Madrid 
30 
UEFA 

A táblázatban szereplő adatok sorrendben: év, csapat, mérkőzések száma, szerzett gólok száma, nemzetközi kuparészvétel, nemzetközi kupamérkőzések száma, nemzetközi és válogatott kupatalálkozón szerzett gólok száma és az elért bajnoki átlag.

Nagy tornák a válogatott színeiben:
2006
világbajnokság
3
0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik