Atlétika: alig egy hónap alatt kilenc métert javult a magyar rekorder – videó

Vágólapra másolva!
2023.07.28. 09:05
null
Herczeg György (jobbra) edzőjével, az olimpiai bajnok és egykori világcsúcstartó legendával, Németh Miklóssal
Miközben szerda este megdöntötte a férfi gerelyhajítás országos rekordját, felvették az egyetemre a 18 éves Herczeg Györgyöt, akinek megnőtt az esélye, hogy ott legyen a budapesti világbajnokságon.

Több mint kilenc métert javított egyéni csúcsán Herczeg György – alig egy hónap alatt. A mindössze 18 éves gerelyhajító valósággal berobbant a felnőttmezőnybe, amikor 75.95 méteres legjobbját először június végén 78 méter fölé tornászta, majd két hétre rá 79.89-es utolsó kísérletével megnyerte az országos bajnokságot. Arra azonban még ő sem számított, ami szerda este történt: Kismartonban 84.98 méterre szállt a gerelye, amivel átadta a múltnak Rivasz-Tóth Norbert országos csúcsát.

„Az edzések alapján nem éreztem, hogy képes lehetek ekkora dobásra, meglepődtem az eredményen – ismerte el Herczeg György. – A szezon előtt az volt a célom, hogy megjavítsam az egyéni csúcsomat, akkor jobb formában voltam az edzéseken, de a nyári versenyeken jól koncentráltam, kihoztam magamból a maximumot. A magyar bajnokság hatodik sorozatában kisebb csoda történt, utána szerettem volna nyolcvan méter fölé jutni, de az országos rekord még úgy is meglepett, hogy nagyon jól ment a bemelegítés Kismartonban. Egyébként visszanéztem a dobást, karból jól dolgoztam, de láttam még technikai hibákat, a lábmunkámon, a nekifutásomon és a kihajításomon is lehet javítani. Mindenesetre biztató, hogy rövidebb rohamból, lazább nekifutásoknál jól tudom kontrollálni a mozgásomat.”

Tavasszal még gondolni sem mert a budapesti világbajnokságra Herczeg György, aki a bronzkategóriás kismartoni versenyen mindössze 22 centivel maradt el a vb-szinttől. Emiatt persze egyáltalán nem kesergett, már csak azért sem, mert szenzációs eredményeinek köszönhetően megnőtt az esélye, hogy ranglistáról kijusson a vb-re.

Herczeg György 84.98 méteres hajítása új országos rekord és U20-as Európa-csúcs (Fotó: Imago)
Herczeg György 84.98 méteres hajítása új országos rekord és U20-as Európa-csúcs (Fotó: Imago)

„A kvalifikációs időszak vasárnap zárul, a rangsor pedig várhatóan jövő szerdán lesz végleges – mondta az FTC gerelyhajítója, akinek országos csúcsa egyben U20-as Európa-rekord. – Tudtam, hogy öt versenyen is kimagaslóan kell teljesítenem ahhoz, hogy kiharcoljam a világbajnoki részvételt, ha a besztercebányai jobban sikerül, most nem kellene annyira izgulnom. Egyelőre a jeruzsálemi korosztályos Európa-bajnokságra készülök, igyekszem nem számolgatni, és ha nem jutok ki a vébére, akkor sincs ok elkeseredni. Idő kellett, mire beépítettem a mozgásomba a technikai javításokat, az edzőmmel, Németh Miklóssal rengeteget dolgoztunk az elmúlt időszakban, sokat köszönhetek neki. A nyolcvanméteres álomhatárt már elértem, a jövőben szeretnék kilencven fölé jutni.”

Herczeg György hozzátette, annak is köszönheti a jó eredményeket, hogy a sikeres érettségi boldoggá tette, mentálisan is jó állapotba került. Szerda este országos csúcsa mellett annak is örülhetett, hogy felvették a Budapesti Corvinus Egyetemre, ahol szeptembertől gazdaság- és pénzügy- matematikai elemzést tanul – természetesen a gerelyhajítás mellett.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik