Atlétikai vb: Rivasz-Tóth országos csúccsal döntős!

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2019.10.05. 18:07
Korábban beszámoltunk róla: Rivasz-Tóth Norbert 83.42 méteres országos csúcsot dobott a gerelyhajítás selejtezőjében szombaton a dohai atlétikai világbajnokságon. Időközben kiderült, hogy eredménye elegendőnek bizonyult a döntőbe jutáshoz.

A két éve U23-as Európa-bajnok versenyző egy héttel a vb előtt került be a csapatba, mivel a vb-szintet (83.00 m) nem sikerült megdobnia, de 82.26 méteres eredményével befért a 32-es mezőnybe. Azóta 82.44 méterre javította idei legjobbját.

Dohában viszont 84 méterben határozták meg a selejtezőszintet, ehhez a magyar dobónak meg kellett javítania a 83.08-as országos csúcsát. Rivasz-Tóth Norbert ezt meg is tette, elsőre 83.42 méterig hajította a gerelyt, és ezzel saját 2017-es magyar rekordját adta át a múltnak.

Másodikra 81.06-ot, harmadikra 77.27-et dobott, és csoportjában a hatodik helyen végzett, így jó esélye maradt a döntőbe jutásra. A selejtező későbbi csoportjának küzdelmei után kiderült: összesítésben a 9. helyen lett döntős.

„Nagyon reméltem, hogy előbb-utóbb kijön a lépés, mert nagyon hosszú ez a szezon – nyilatkozott a 23 éves Rivasz-Tóth. – Február elején kezdtünk, igyekeztem minél jobban a 83 méter felé haladni, mert az volt a vébészint. Ez nem sikerült, csak már szeptemberben, akkor dobtam 82.44-et. Várni kellett a kijutásra, ami elég körülményes volt, csupán nem sokkal a vébé előtt derült ki, de szerencsém van, hogy a gerelyhajítást a világbajnokság vége felé rendezik."

Hozzátette: a bemelegítésnél még kereste a technikát, de érezte, hogy jó formában van.

„Most várom, elég lesz-e a döntőhöz. Ilyen eredmény elegendő szokott lenni, ám ez csak a statisztika” – fogalmazott, amikor még nem ismerte a másik csoport eredményeit.

A selejtező végeztével búcsúzott többek között két német, az olimpiai bajnok Thomas Röhler és az Eb-ezüstérmes Andreas Hoffmann, valamint az idei negyedik legjobb eredménnyel rendelkező litván Edis Matusevic.

A gerelyhajítás fináléját vasárnap magyar idő szerint 18.55 órakor rendezik.

Az eseményről a Nemzeti Sportot tudósítja: Vincze Szabolcs

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik