Mahomes már nincs az élen, a 49ersből hárman is bekerültek – íme, az NFL 10 legjobbja 2023-ban

SÁRI BENNISÁRI BENNI
Vágólapra másolva!
2023.12.27. 15:28
null
Mahomes (balra) ebben az idényben több hibát is vétett, már nem ő vezeti a listánkat (Fotó: Getty Images)
Az év zárásaként összeállítottunk egy szubjektív listát a tengerentúli profi amerikaifutball-liga (NFL) tíz legjobb játékosáról, akik igazán maradandót tudtak alkotni 2023-ban. 

Mielőtt a listába belevágunk le kell tisztáznunk egyes szempontokat.

Mindenek előtt el kell mondjuk, hogy ez a gyűjtés nem kizárólag a mostani idényt veszi figyelembe, hanem a teljes 2023-as esztendőt, így a legutóbbi rájátszás mérkőzéseit szintén figyelembe kellett vennünk a rangsorolási folyamat alatt, sőt mivel ebben az időszakban sokkal nagyobb jelentőséggel bíró találkozókat játszottak a csapatok, talán még nagyobb figyelmet is kell rá szentelni, mint az eddig lejátszott 15 alapszakaszmeccsre.

A rengeteg brutális kontakt miatt a sérülések szinte folyamatos problémát okoznak az NFL-ben és erre idén is számtalan példát mondhatnánk. A top tíz előtt még említést tennénk azokról a játékosokról, akik minden valószínűséggel felkerülhettek volna a legjobbak közé, de nem játszottak hozzá elég mérkőzést az évben.

Az egyik legkézenfekvőbb példa erre a Minnesota Vikings játékosa, Justin Jefferson, akit eddig a liga legjobb elkapójaként emlegettek, a mostani idényben azonban hét meccset is ki kellett hagynia egy combhajlító-sérülés következtében. Itt kell megemlítenünk a Cleveland Browns futóját, Nick Chubbot is, aki elülső keresztszalag szakadást szenvedett már a második játékhéten, valamint a Cincinnati Bengals irányítóját, Joe Burrowt, aki a 2022-es Super Bowl-szereplése után idén is nagyot alakított a playoffban, de az alapszakaszban egy kézsérülés miatt több találkozón sem léphetett pályára.

Végül még azt is fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy a pozíciók közötti különbségek miatt nagyon nehéz egymáshoz hasonlítani a játékosokat, így kiemelnénk még pár igazán kiemelkedő amerikai futballistát, akik a pályán elfoglalt helyük miatt kevésbé kapják meg a megérdemelt figyelmet:

Ebbe a kategóriába esnek a támadófalak, akiknek a teljesítménye inkább csak akkor szembetűnő, amikor nagyobb hibát vétenek. Közülük elengedhetetlen megemlíteni a Philadelphia Eagles centerét Jason Kelcet, akinek megkérdőjelezhetetlen szerepe van a sasok tavalyi Super Bowlba jutásában és a megállíthatatlannak ítélt játékában, az úgynevezett tush pushban is. Az alulértékelt pozíciók között említhetjük természetesen a rúgókat is, akiknek talán mindenkinél nagyobb teher van a vállukon, hisz szinte sosem lehet náluk opció a hibázás, ha meg szeretnék tartani az állásukat. Náluk idén a volt labdarúgót, Brandon Aubreyt emelnénk ki, aki továbbra sem hagyott ki az idényben egyetlen mezőnygólt sem (eddig csak extra pontot hibázott).

Mindezek megtárgyalása után, íme a Nemzeti Sport top tízes listája:

10. FRED WARNER – San Franciso 49ers, belső linebacker

Sok nézőnek biztosan nem az első gondolata lenne Fred Warner, mikor a legjobb NFL-játékosokról van szó, pedig a csapatára gyakorolt hatása kétségbe vonhatatlan. A linebackerek munkája sokszor sokkal kevésbe feltűnő, mint az irányítókat földbe döngölő defensive endeké vagy akár a labdákat lehalászó cornerbackeké, de a szerepük annál fontosabb. Warner természetesen komoly fizikai adottságokkal is rendelkezik, de igazán a játékok rendezésében kiemelkedő, védő oldalon szinte páratlan, ahogy átlátja a pályát. Az ő jelenléte és az összetett játékstílusa az egyik legfontosabb eleme a 49ers brutális védelmének működésében, ami fontos volt a rájátszásban, hogy egészen a konferenciadöntőig menetelhessenek, idén pedig vezessék az NFC tabelláját.

2023-as idénybeli statisztikái: 126 tackle, 2.5 sack, 4 kiharcolt labdavesztés (forced fumble), 4 elkobzott labda (interception), 11 leütött labda


9. LAMAR JACKSON – Baltimore Ravens, irányító

A 2019-es idény legértékesebb játékosa (MVP) a rengeteg kritika ellenére továbbra is klasszis teljesítményt nyújt hétről hétre. A legutóbbi rájátszásban ugyan már az első körben kiütötte a Ravenst a Bengals, de ez nemhogy megtörte Jacksonékat, hanem éppen feltüzelte a baltimore-i gárdát, amely idén már toronymagasan kiemelkedik az AFC mezőnyéből. Ennek a nagyszerű idénynek pedig természetesen gyökeres része Jackson, akinek mára már nem csak a hihetetlen testcselei miatt érdemes nézni a játékát, de a rendkívül pontos és látványos dobásai miatt is.

2023-as idénybeli statisztikái: 3,357 passzolt yard, 66 százalékos dobóhatékonyság, 19 passzolt touchdown (TD), 7 eladott labda (interception), 786 futott yard, 5 futott TD


8. MYLES GARRETT – Cleveland Browns, defensive end

Garrett már a tavalyi listánkra is felkerült, és nem véletlen, hogy idén sem hagyhattuk ki. A 193 cm-es és 123 kg-os izomkolosszust megállítani szinte lehetetlen feladat. A méreteihez képest rendkívül agilis és meglepően okos játékos, aki mindig megtalálja a helyét a pályán és nem igazán vét hibákat a kiélezett helyzetekben. Jól bizonyítja Garrett fontosságát, hogy a Browns 4–10-es győzelmi mutatóval áll, mikor nincs a keretben. Vele azonban szárnyalnak a barnák, hisz az évtizedekig tartó szenvedés után az utóbbi években már komoly versenytársként kell számolni velük, akár a rájátszásban is.

2023-as idénybeli statisztikái: 30 tackle, 13 sack, 16 tackle a kezdővonal mögött (TFL), 4 kiharcolt és egy összeszedett labdavesztés (forced fumble, recoverd fumble), 3 leütött labda


7. JOSH ALLEN – Buffalo Bills, irányító

Allen az első a listán ˜– de nem az utolsó –, aki nem feltétlen a mostani idényben nyújtott teljesítményével harcolta ki, hogy a megemlítsük a nevét a legjobbak között. Az irányító ugyanis igen hullámzó teljesítményt nyújtott az idény első felében, ami meg is látszott a csapata teljesítményén is. Mindezek ellenére azt nem vehetjük el a qb-tól, hogy tavaly az AFC elődöntőjéig vezette a Billst és akkor rendkívüli módon játszott. (Nem véletlen, hogy tavaly mi második helyre raktuk.) Azt pedig még ki kell emelnünk, hogy az utóbbi hetekben már sokkal összeszedettebbnek tűnik Allen és a Buffalo is, szóval még reménykedhetnek benne, hogy a most következő rájátszásban tudnak valami nagyot alkotni.

A 2023-as idénybeli statisztikái: 3,778 passzolt yard, 66 százalékos dobóhatékonyság, 27 passzolt TD, 15 interception, 413 futott yard, 13 futott TD


6. JALEN HURTS – Philadelphia Eagles, irányító

Allenhez hasonlóan Hurts is inkább a múlt idény végén bizonyította, hogy a top tízben van a helye, akkor azonban senkinek sem lehetett efelől kétsége. Ugyanis az irányító a Super Bowlba reptette a sasokat februárban, ahol egy felettébb kiélezett találkozón maradtak alul a Chiefs ellen. Hurts a vereség ellenére is valami hihetetlen teljesítményt tett le az asztalra, hiszen 304 passzolt yardja és egy TD-je mellé futva is elért 70 yardot és 3 (!) touchdownt is. A már említett tush pushnak is köszönhetően Hurts a mostani idényben is folytatta a lábon megszerzett hatpontosok gyűjtését, így a 16. héten meg is döntötte az egy idényben legtöbb futott TD rekordját az NFL-ben (15).

A 2023-as idénybeli statisztikái: 3,636 passzolt yard, 65.5 százalékos dobóhatékonyság, 20 passzolt TD, 13 interception, 576 futott yard, 15 futott TD


5. T. J. WATT – Pittsburgh Steelers, külső linebacker

Listánkon a legmagasabbra rangsorolt védő a 2021-es idény legjobb védőjének választott T. J. Watt. Ráadásul úgy került ilyen magasra, hogy az előző idényben be sem jutott a csapata a rájátszásba, ami furcsa módon szintén az ő klasszisát igazolja, hisz tavaly egy sérülés miatt tudott keveset játszani, ami ráment a csapata mérlegére. Az azonban biztos, hogyha nézzük játszani egyszerűen a szavakat is nehezen tudunk találni rá. Olyan könnyedén jut át a támadófalakon, mintha ott sem lennének. Testvére miatt (J. J. Watt) nagy elvárásokat támasztottak felé a karrierje korai szakaszától, de ő ezeket rendre legyűrte és bebizonyította, hogy ő jelenleg a liga legjobb védőjátékosa. Azt pedig muszáj megemlítenünk, 2021-ben és egyelőre idén is ő szerezte a legtöbb sacket az NFL-ben.

A 2023-as idénybeli statisztikái: 58 tackle,17 sack, 16 TFL, 1 interception, 4 FF és 3 FR, 8 leütött labda


4. BROCK PURDY – San Francisco 49ers, irányító

Ha tavaly valaki azt mondja, hogy Brock Purdy egy év múlva fenn lesz ezen a listán, még mi is meglepődünk, de a fiatal irányító rendre megmutatta, annak ellenére, hogy az utolsó helyen választották a tavalyi játékosbörzén (draft), igenis nagyon értékes játékos. Purdy csereirányítóból lett kezdő tavaly a 49ersnél, és már akkor csodával határos módon az NFC döntőjéig vezette a San Franciscó-i gárdát és idén sem állt le. A neve már többször is felmerült a mostani MVP-szavazás kapcsán, és ez nem véletlen, ugyanis az általa vezetett 49ers a mostani Super Bowl egyik legnagyobb esélyese. Természetesen sokat segít, hogy hihetetlen tehetségekkel van körülvéve, és hogy a csapat védelme az egyik legjobb a ligában, de ennek ellenére Purdynek is nagyra kell értékelnünk a teljesítményét.

A 2023-as idénybeli statisztikái: 4,050 passzolt yard, 69 százalékos dobóhatékonyság, 29 passzolt TD, 11 interception, 140 futott yard, 2 futott TD


3. TYREEK HILL – Miami Dolphins, elkapó

Tyrekk Hillel kapcsolatban éveken át sokan azt gondolták, hogy jó játékos, de csak Mahomes zsenialitása miatt játszik úgy, ahogy. Na, ennek ellenére Hill, amióta elhagyta Kasas Cityt folyamatosan bizonyítja, hogy magasan a legjobb elkapó a ligában. A legfőbb fegyvere a fantasztikus sebessége, amivel szinte senki nem tudja felvenni a versenyt. Ezenfelül azonban, a relatíve alacsony (178 centis) elkapó idén is többször megvillantotta, hogy a nemcsak a lábai, de a kezei is rendkívüliek, hisz meccsről meccsre egyre látványosabb elkapásokkal szórakoztatja a közönséget és viszi előre a csapatát. A Dolphins ugyanis tavaly sokak számára meglepő módon rájátszásba jutott, a mostani idényben pedig már a legveszélyesebb csapatok között emlegetik, amiben Hill szerepe megkérdőjelezhetetlen.

A 2023-as idénybeli statisztikái: 1,641 elkapott yard, 12 elkapott TD

 

2. PATRICK MAHOMES – Kansas City Chiefs, irányító

Na, elérkeztünk a kritikus ponthoz, ugyanis a tavalyi listához képest Patrcik Mahomest idén nem tettük az első pozícióba. Ha őszintén nézzük, a mostani teljesítménye alapján a top ötbe sem feltétlenül férne be, viszont nem mehetünk el amellett, hogy februárban nemcsak megnyerte a Super Bowlt, de őt is választották a nagyddöntő legjobb játékosának. Természetesen a qb mostani teljesítményében nagy szerepet játszanak az elkapói, akik gyakran elejtik a pontos labdáit, és az is, hogy a legfontosabb fegyvere – a tavalyi listánkon 10. – Travis Kelce sem tudja azt hozni, amit az utóbbi években megszokhattunk tőle. Mindezek ellenére leírni továbbra sem szabad a Chiefst, ugyanis a mostani vereségeik ellenére is szinte biztos, hogy rájátszásba kerülnek, ahol pedig tudjuk, hogy bármi megtörténhet – végképp Mahomes irányításával.

A 2023-as idénybeli statisztikái: 3,938 passzolt yard, 67 százalékos dobáshatékonyság, 26 passzolt TD, 14 interception, 387 futott yard


1. CHRISTIAN MCCAFFREY – San Franciso 49ers, futó

A 2023-as év talán egyik legnagyobb meglepetése, hogy Christian McCaffrey a sérülésekkel teli évei után csapatot váltott, ahol tökéletesen be tudott illeszkedni. A futó a 49erses pályafutása során végre ki tudott teljesedni, miután a liga egyik legmegbízhatóbb offense fala került elé és Brock Purytől kapja a labdákat. A 27 éves játékos a futásai mellett az elkapásairól is híres volt már a Carolina Panthersben is, rendszeresen akkor alakított a legnagyobbat, amikor megbízták egy rövid útvonallal. Azonfelül, hogy a már említett, roppant sikeres San Francisco alapköve, McCaffreyről sokat szóltak idén az újságok, hisz beállította a legtöbb egymás utáni meccsen vitt touchdown rekordját – 17 meccsen szerzett zsinórban hatpontost. A legfontosabb bizonyíték a futó zsenialitására, hogy évek óta először beszélhetünk az MVP-szavazás kapcsán arról, hogy nem egy irányító kapja a legértékesebb játékosnak járó trófeát.

A 2023-as idénybeli statisztikái: 1,395 futott yard, 14 futott TD, 537 elkapott yard, 7 elkapott TD


AZ NFL ÁLLÁSA 16 HÉT UTÁN
AFC Kelet Gy-V-D % SZ–K PK
1. Miami Dolphins 11 – 4 – 0 0.733 463–314 +149
2. Buffalo Bills 9 – 6 – 0 0.600 403–276 +127
3. New York Jets 6 – 9 – 0 0.400 231–315 –84
4. New England Patriots 4 – 11 – 0 0.267 209–322 –113
AFC Észak Gy-V-D % SZ–K PK
1. Baltimore Ravens 12 – 3 – 0 0.800 417–244 +173
2. Cleveland Browns 10 – 5 – 0 0.667 345–311 +34
3. Pittsburgh Steelers 8 – 7 – 0 0.533 257–291 –34
4. Cincinnati Bengals 8 – 7 – 0 0.533 318–345 –27
AFC Dél Gy-V-D % SZ–K PK
1. Jacksonville Jaguars 8 – 7 – 0 0.533 331–343 –12
2. Indianapolis Colts 8 – 7 – 0 0.533 354–372 –18
3. Houston Texans 8 – 7 – 0 0.533 328–331 –3
4. Tennessee Titans 5 – 10 – 0 0.333 274–321 –47
AFC Nyugat Gy-V-D % SZ–K PK
1. Kansas City Chiefs 9 – 6 – 0 0.600 333–265 +68
2. Las Vegas Raiders 7 – 8 – 0 0.467 285–291 –6
3. Denver Broncos 7 – 8 – 0 0.467 327–377 –50
4. Los Angeles Chargers 5 – 10 – 0 0.333 325–369 –44
NFC Kelet Gy-V-D % SZ–K PK
1. Philadelphia Eagles 11 – 4 – 0 0.733 392–356 +36
2. Dallas Cowboys 10 – 5 – 0 0.667 441–286 +155
3. New York Giants 5 – 10 – 0 0.333 214–371 –157
4. Washington Commanders 4 – 11 – 0 0.267 309–453 –144
NFC Észak Gy-V-D % SZ–K PK
1. Detroit Lions 11 – 4 – 0 0.733 412–355 +57
2. Minnesota Vikings 7 – 8 – 0 0.467 314–299 +15
3. Green Bay Packers 7 – 8 – 0 0.467 333–331 +2
4. Chicago Bears 6 – 9 – 0 0.400 314–345 –31
NFC Dél Gy-V-D % SZ–K PK
1. Tampa Bay Buccaneers 8 – 7 – 0 0.533 326–302 +24
2. Atlanta Falcons 7 – 8 – 0 0.467 287–288 –1
3. New Orleans Saints 7 – 8 – 0 0.467 331–297 +34
4. Carolina Panthers 2 – 13 – 0 0.133 236–381 –145
NFC Nyugat Gy-V-D % SZ–K PK
1. San Francisco 49ers 11 – 4 – 0 0.733 444–267 +177
2. Los Angeles Rams 8 – 7 – 0 0.533 357–329 +28
3. Seattle Seahawks 8 – 7 – 0 0.533 320–352 –32
4. Arizona Cardinals 3 – 12 – 0 0.200 272–403 –131
AFC Gy-V-D % SZ–K PK
1. Baltimore Ravens 12 – 3 – 0 0.800 417–244 +173
2. Miami Dolphins 11 – 4 – 0 0.733 463–314 +149
3. Kansas City Chiefs 9 – 6 – 0 0.600 333–265 +68
4. Jacksonville Jaguars 8 – 7 – 0 0.533 331–343 –12
5. Cleveland Browns 10 – 5 – 0 0.667 345–311 +34
6. Buffalo Bills 9 – 6 – 0 0.600 403–276 +127
7. Indianapolis Colts 8 – 7 – 0 0.533 354–372 –18
7. Houston Texans 8 – 7 – 0 0.533 328–331 –3
7. Pittsburgh Steelers 8 – 7 – 0 0.533 257–291 –34
7. Cincinnati Bengals 8 – 7 – 0 0.533 318–345 –27
11. Las Vegas Raiders 7 – 8 – 0 0.467 285–291 –6
11. Denver Broncos 7 – 8 – 0 0.467 327–377 –50
13. New York Jets 6 – 9 – 0 0.400 231–315 –84
14. Los Angeles Chargers 5 – 10 – 0 0.333 325–369 –44
14. Tennessee Titans 5 – 10 – 0 0.333 274–321 –47
16. New England Patriots 4 – 11 – 0 0.267 209–322 –113
NFC Gy-V-D % SZ–K PK
1. San Francisco 49ers 11 – 4 – 0 0.733 444–267 +177
1. Detroit Lions 11 – 4 – 0 0.733 412–355 +57
1. Philadelphia Eagles 11 – 4 – 0 0.733 392–356 +36
4. Tampa Bay Buccaneers 8 – 7 – 0 0.533 326–302 +24
5. Dallas Cowboys 10 – 5 – 0 0.667 441–286 +155
6. Seattle Seahawks 8 – 7 – 0 0.533 320–352 –32
6. Los Angeles Rams 8 – 7 – 0 0.533 357–329 +28
8. New Orleans Saints 7 – 8 – 0 0.467 331–297 +34
8. Atlanta Falcons 7 – 8 – 0 0.467 287–288 –1
8. Minnesota Vikings 7 – 8 – 0 0.467 314–299 +15
8. Green Bay Packers 7 – 8 – 0 0.467 333–331 +2
12. Chicago Bears 6 – 9 – 0 0.400 314–345 –31
13. New York Giants 5 – 10 – 0 0.333 214–371 –157
14. Washington Commanders 4 – 11 – 0 0.267 309–453 –144
15. Arizona Cardinals 3 – 12 – 0 0.200 272–403 –131
16. Carolina Panthers 2 – 13 – 0 0.133 236–381 –145
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik