NFL-legek: bizarr Chiefs-támadás; Rodgers emberfeletti küldetése

I. SZ.I. SZ.
Vágólapra másolva!
2023.10.04. 12:50
null
Robert Saleh, a Jets vezetőedzője (jobbra) nehezen emésztette meg a Kansas City elleni játékvezetői ítéleteket (Fotó: Getty Images)
A Buffalo megállította a Miamit, így négy forduló után már csak a Washingtont hosszabbításban legyőző Philadelphia és a Christian McCaffrey vezérletével menetelő San Francisco mérlege hibátlan az NFL alapszakaszában. Daniel Jonest valósággal megkínozták a Seattle védői, Khalil Mack gálázott volt csapata ellen, Aaron Rodgers pedig elhatározta, hogy kevesebb mint a felére csökkenti súlyos sérülése utáni rehabilitációját, és még ebben az idényben játszani fog. Érdekességek, sztorik az NFL-ből.

 

A HÉT MÉRKŐZÉSE

A liga legjobb formában játszó csapataként fogadta a Miami Dolphins a Buffalo Billst az AFC Keleti csoportjának rangadóján. A floridaiak egy héttel korábban 70 pontot szereztek a Denver ellen, és az elején a Bills ellen is klappolt a támadójáték. A Miami első két támadása touchdownnal ért véget, csakhogy a Buffalo sem volt gyengébb, sőt, Josh Allen vezérletével a vendégek első öt támadásából négy zárult TD-vel.

A Bills védelme állt össze előbb, a második negyedben négy egymás utáni hazai akciót is csírájában elfojtott, és már nyomuk sem volt a Denver elleni nagy játékoknak. A Miami 20 ponton ragadt, a Buffalo pedig 48-ig jutott, ezen a délutánon a játék minden elemében jobb volt a vendég csapat. Allen 320 passzolt yarddal, négy TD-vel és maximális, 158.3-as passzindexszel zárt.

A HÉT DILEMMÁJA

A negyedik fordulót veretlenül váró három csapatból csak a San Francisco nyert viszonylag könnyedén, a Miami ugyebár kikapott, és a Philadelphia sem volt messze attól, hogy csoportriválisával szemben elveszítse hibátlan mérlegét. A Washington az első félidőben tízpontos előnyt szerzett, és a Philly fordítása, A. J. Brown két elkapott TD-je után is szívósan tapadt az előző Super Bowl résztvevőjére.

24–31-nél a mérkőzés utolsó játékával lett 30–31. Akkor Ron Rivera vezetőedző választás elé került: a biztos jutalomponttal vállalja a hosszabbítást, vagy megragadja az esélyt ahhoz, hogy egy kétpontos akcióval lezárják a mérkőzést. Előbbi mellett döntött, a Washington kezdte a ráadást, de a támadása elakadt, és az Eagles a punt után mezőnygólig menetelt. Utólag könnyű okosnak lenni, de nem mindennapi esélyt szalasztott el a Commanders a rendes játékidő végén. Persze ha a kétpontos sikertelen, most az lenne a hét legrosszabb döntése...

A HÉT ÁTTÖRÉSE

A Houston Texans élére kinevezett DeMeco Ryans a legújabb vezetőedző, aki Kyle Shanahan San Franciscó-i stábjából kiválva kapta meg a feladatot, hogy az AFC egyik bukdácsoló egyesületéből versenyképes csapatot építsen. Mike McDaniel Miamiban és Robert Saleh a New York Jetsnél jó úton jár, és az elmúlt két hétben Ryans is megtette az első lépéseit a Texans felvirágoztatása felé.

A Baltimore-tól és az Indianapolistól elszenvedett vereséggel rajtoló Houston a harmadik fordulóban legyőzte a Jacksonville Jaguarst, a negyedikben pedig egyenesen a földbe döngölte a Pittsburgh Steelerst. A védelme nem hagyta kibontakozni a vendégeket, a rengeteg sérülés által sújtott támadófala pedig egyetlen sacket sem engedélyezett a pittsburghi védőegységnek. A 30–6-os siker után Ryans az összes játékosának adott meccslabdát, ami nagy elismerés a részéről.

Az újonc irányító, C. J. Stroud négy meccs után 1200 passzolt yard felett, hat passzolt TD-nél és nulla labdaeladásnál tart, nagyon nagy fogás a Texanstól az idei drafton.

A HÉT TÁMADÓJA

Christian McCaffrey, a 49ers szőke futója hétről hétre kiemelkedően játszik (Fotó: Getty Images)
Christian McCaffrey, a 49ers szőke futója hétről hétre kiemelkedően játszik (Fotó: Getty Images)

A fogadóirodák nagy részénél már a San Francisco 49ers a Super Bowl legnagyobb esélyese, azaz jelenleg a kaliforniai csapat tekinthető a legjobbnak a ligában. A 49ers legélesebb fegyvere Christian McCaffrey, vezeti az NFL-t futott yardok (459), összes szerzett yard (600) és touchdownok (7) tekintetében is. Az Arizona ellen három futott és egy elkapott TD-t szerzett, ez volt az eddigi legjobb meccse, amióta a Carolinától San Franciscóba érkezett. A következő héten a Dallas ellen segítheti győzelemhez a Ninerst, amely eddigi legnehezebb meccse elé néz ebben az idényben.

2006 óta csak egyszer, 2012-ben fordult elő, hogy nem irányító lett az MVP, akkor Adrian Peterson érdemelte ki az elismerést. McCaffrey ilyen folytatással nem lenne esélytelen a díjra.

A HÉT VÉDŐJE

Khalil Macket a Raiders választotta ki 2014-es drafton, az első négy idényében remekül játszott, majd túladott rajta az akkor még oaklandi csapat. Négy chicagói szezon után tavaly került a Los Angeles Chargershez, amelynél az első idényében nyolc sacket jegyzett, héttel elmaradt a 2015-ös egyéni rekordjától. Az új idény első három meccsén egyszer sem tudta a földre vinni a passzolni készülő irányítót, majd jött a Raiders elleni összecsapás, amelyen hatszor is sackelte a sérült Jimmy Garoppolo helyén kezdő Aidan O'Connellt.

Az NFL-rekord hét sack, Derrick Thomas 1990-ben érte el a Chiefs játékosaként a Seattle ellen. Hatsackes meccset sem látott a liga a giantses Osi Umenyiora 2007-es, Philadelphia elleni produkciója óta.

A HÉT VESZTESE

Daniel Jones és a New York Giants hullámvasúton ül ebben az idényben: a Dallas ellen 40–0-s vereséggel kezdtek, aztán egy héttel később hatalmas fordítást mutattak be az Arizona ellen a második félidőben. A San Franciscótól ki lehet kapni 30–12-re, de ami a Seattle elleni hétfő esti rangadón történt, az megint a szégyen kategóriába tartozik. Jonest nem tudta megvédeni a támadófal, ezért NFL-rekordnak számító 11 alkalommal sackelték a Seahawks védői.

Nem csoda, hogy inkább igyekezett mielőbb szabadulni a labdától, és többször is hibás passzt adott. A legkellemetlenebb az újonc Devon Witherspoon 97 yardos interception-visszahordása volt, amely után Brian Daboll vezetőedző láthatóan mérges volt totálisan tanácstalan irányítójára.

 

„Tudtuk, hogy mindig az első célpontjának fog dobni, mert végig őt bámulja. Így nem volt nehéz lehalászni a labdát” – mondta Witherspoon a pick sixről. Jonesnek ez volt a 13. főműsoridős mérkőzése, ezekből 12-n szenvedett vereséget, ami ebben a kategóriában páratlan mutató olyanok esetében, akik legalább tíz esti meccsen szerepeltek irányítóként.

A HÉT VITATÉMÁJA

A New York Jets a vártnál jobban tartotta magát a Kansas City Chiefs elleni vasárnap éjjeli mérkőzésen, 0–17-ről 20–20-ra egyenlített, a korábban sokat szidott Zach Wilson helyenként kifejezetten jól játszott. A hajrában 23–20-as vezetésnél vezetett támadást a Chiefs, és két esetben is a Kansas Cityt segítő bírói ítélet született, pedig a Jets kaphatott volna még egy esélyt arra, hogy fordítson.

Az elsőnél Patrick Mahomes futásánál nem dobtak zászlót a támadófalember nyilvánvaló szabálytalan blokkolására, majd Michael Carter interceptionjét tette semmissé egy vitatott ítélet Sauce Gardner ellen.

MAHOMES FUTÁSA

 

GARDNER ESETE

 

„Bizarr utolsó támadás volt, sok szerencsétlen eseménnyel. Hét és fél perces támadás furcsa ítéletekkel, méghozzá főműsoridőben. Próbálom megérteni, mit kell ilyen esetben jobban tanítanunk edzőként a játékosoknak” – mondta Robert Saleh, a Jets vezetőedzője, aki a végén még megmondta a magáét az egyik játékvezetőnek, amiért rá is zászlót dobtak.

A HÉT SÉRÜLÉSE

Nagy győzelmet aratott a Buffalo Bills a Miami Dolphins ellen, de sajnos vezéráldozatot követelt a diadal, Tre'Davious White, a Bills sztárhátvédje Achilles-ín-szakadást szenvedett, ami miatt véget ért az idénye. White senkivel sem ütközött, egy rossz mozdulat okozta a sérülést. A cornerback 2021-ben és 2022-ben összesen 17 meccset hagyott ki térdszalagszakadás miatt.

A HÉT FELISMERÉSE

Az idény előtt az AFC Északi csoportja igazán parázs csatát ígért. A Cincinnati Bengalstól Joe Burrow busás szerződést kapott, a Baltimore Ravens túljutott a Lamar Jackson körüli bizonytalanságon, a Cleveland Brownshoz beilleszkedett Deshaun Watson, míg a Pittsburgh Steelers az előidény királya volt. Csakhogy utóbbi élesben meg sem tudja közelíteni augusztusi teljesítményét, Watson legutóbb Houstonban látott kirobbanó formája várat magára, Burrow pedig vádlisérüléssel is küszködve az idény eddigi legnagyobb csalódása.

Egyedül a Ravens hozza a várt jó formát, Jackson jobban passzol, mint valaha, és futni sem felejtett el, míg a védelem az egész NFL-t tekintve top hármas. A Baltimore a Cincinnati után a Cleveland otthonában is nyert, és a következő héten nagyon jó eséllyel ugyanezt megteszi Pittsburghben is.

A HÉT ÍGÉRETE

Az első fordulóban Achilles-ín-szakadást szenvedett Aaron Rodgers rendkívül agresszív rehabilitációt folytat, mert az a célja, hogy még ebben az idényben újra pályára lépjen. Egy ilyen sérülés esetében a felépülés 9-12 hónap, de a New York Jets irányítója kevesebb mint felére akarja csökkenteni ezt a folyamatot.

„Nem a normális rehabilitációs eljárást alkalmazzuk, agresszívabban támadok. Általában hat hétig kell gipszben lennie a lábnak a műtét után, én csak 13 napig hordtam” – árulta el Rodgers az ESPN show-műsorában. Azt is elárulta, hogy az Achillese mellett egy másik ín is megsérült a bokájában, de annak állapotát nem részletezte. Elmondta, 39 évesen különösen nagy kihívás előtt áll, de nem foglalkozik azokkal, akik szerint lehetetlen a küldetés. Az alapszakasz január első hetében ér véget.

NFL, ALAPSZAKASZ
4. FORDULÓ

Csütörtök
Green Bay Packers–Detroit Lions 20–34
Vasárnap kora délután
Jacksonville Jaguars–Atlanta Falcons 23–7
Vasárnap kora este
Buffalo Bills–Miami Dolphins 48–20
Carolina Panthers–Minnesota Vikings 13–21
Chicago Bears–Denver Broncos 28–31
Cleveland Browns–Baltimore Ravens 3–28
Houston Texans–
Pittsburgh Steelers 30–6
Indianapolis Colts–Los Angeles Rams 23–29 – hosszabbítás után
New Orleans Saints–Tampa Bay Buccaneers 9–26
Philadelphia Eagles–
Washington Commanders 34–31 – hosszabbítás után
Tennessee Titans–
Cincinnati Bengals 27–3
Vasárnap éjjel
Los Angeles Chargers–Las Vegas Raiders 24–17
Dallas Cowboys–New England Patriots 38–3
San Francisco 49ers–Arizona Cardinals 35–16
New York Jets–Kansas City Chiefs 20–23
Hétfő
New York Giants–Seattle Seahawks 3–24

AZ5. FORDULÓ MŰSORA
Péntek
2.15:
Washington Commanders–Chicago Bears (Tv: Arena4)
Vasárnap
15.30: Buffalo Bills–Jacksonville Jaguars (Tv: Arena4)
19.00: Atlanta Falcons–Houston Texans
19.00: Detroit Lions–Carolina Panthers
19.00: Indianapolis Colts–Tennessee Titans
19.00: Miami Dolphins–New York Giants
19.00: New England Patriots–New Orleans Saints
19.00: Pittsburgh Steelers–Baltimore Ravens (Tv: Arena4)
22.05: Arizona Cardinals–Cincinnati Bengals
22.05: Los Angeles Rams–Philadelphia Eagles
22.25: Denver Broncos–New York Jets
22.25: Minnesota Vikings–Kansas City Chiefs (Tv: Arena4)
Hétfő
2.20:
San Francisco 49ers–Dallas Cowboys (Tv: Arena4)
Kedd
2.15:
Las Vegas Raiders–Green Bay Packers (Tv: Arena4)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik