NFL-legek: élesedik a Pats–Dolphins viszály; a bíró zseniális beszólása

I. SZ.I. SZ.
Vágólapra másolva!
2023.09.20. 10:55
null
Hiába áll fejre Tyreek Hill, nem fogja kivívni a New England szurkolóinak tiszteletét – főleg a vasárnapi nyilatkozata után… (Fotó: Getty Images)
Szinte reménytelen helyzetből nyert a New York Giants és a Washington Commanders, a Pittsburgh védelme kisegítette a gyatra támadósorát. A Rams Puka Nacua, a Cowboys Brandon Aubrey rúgó személyében talált kincset, míg a Cleveland sérülés miatt elveszítette kulcsemberét, és az Indianapolis is aggódhat túlságosan bátor újonca miatt. Sztorik és érdekességek az NFL 2. fordulójából.

 

A HÉT VÉDELME

Egyik csapat sem költ annyit a védőjátékosai bérezésére, mint a Pittsburgh Steelers, és az egyik oszlopát, Cam Heywardot a fél idényre elvesztő egység a Cleveland ellen megmutatta, hogy nem ablakon kidobott pénz, amit T. J. Wattra és társaira áldoznak. Miközben a támadóegység Kenny Pickett vezérletével ugyanúgy küszködött, mint az első héten a San Francisco ellen (leszámítva George Pickens 71 yardos TD-elkapását), a védelem megnyerte a hétfő esti csoportrangadót.

Alex Highsmith mindjárt az első clevelandi támadójátékból touchdownt szerzett, a végén pedig ő ütötte ki Deshaun Watson kezéből a labdát, amelyet felkapva Watt élete első TD-jét szerezve megnyerte a meccset a Steelersnek. A két TD mellett további két labdaszerzést és hat sacket jegyzett a hazai védelem, a támadójátékról pedig mindent elmond, hogy úgy fordított a Steelers a negyedik negyedben, hogy az offense azt a 15 percet mínusz hét yarddal zárta.

 


 

A HÉT ÚJONCA

Puka Nacua az idei NFL-draft ötödik körében, a 177. helyen kelt el, a Los Angeles Rams nyolcadik kiválasztottja volt, és a huszadik elkapó, aki elkelt az újoncbörzén. A 2021-es idény bajnokánál már az első meccsein nagy feladatot kapott, a csapat sérült (az első négy hétre biztosan kidőlt) sztárja, Cooper Kupp helyére ugrott be az elkapók sorába. Nagyon jól kezdte az idényt, a Seattle legyőzése során tíz elkapásból 119 yardot szerzett.

A második héten újabb csoportrangadó várt rá, s kisebb sérüléssel vállalta a játékot a San Francisco 49ers ellen. Matthew Stafford 20 alkalommal célozta meg a labdával, ebből 15-ször el is kapta azt, és összesen 147 yardig jutott. Soha egyetlen újonc sem kapott el 15 labdát egy mérkőzésen. Az első két meccsen 19 elkapás volt a rekord, még 1980-ban a San Franciscó-i Earl Cooper állította fel. Ezt most 25-re javította Nacua, akinek még az első touchdownja várat magára.


 

A HÉT FORDÍTÁSAI

Az egy hete a Dallastól 40–0-s vereséget szenvedő New York Giants rémesen kezdett az Arizona vendégeként, az első félidő végén 0–20-ra állt, azaz hat játékrészt követően nulla szerzett és 60 kapott ponttal állt. Első touchdownja után sem nagyon reménykedhetett a győzelemben, a Cardinals ugyanis nyolc ponttal válaszolt, és a harmadik negyed hajrájában 28–7 volt a hazai csapat javára. A Giants eddig csak kétszer nyert meccsen 21 pontos hátrányból, mindkétszer az 1940-es években. Most azonban az NFL legrosszabb csapatának tartott Arizona ellen többek között Saquon Barkley két futott TD-jének és Graham Gano mezőnygóljának is köszönhetően 31–28-ra nyert.

Ezzel egy időben a Washington Commanders a meccset pazarul kezdő Denver otthonában 3–21-es hátrányba került, onnan fordított 35–24-re. A legvégén 35–27-nél Russell Wilson 50 yardos zseniális és szerencsés Hail Mary-kísérletéből touchdownt szerzett Brandon Johnson, de a kétpontos bónuszkísérlet már nem járt sikerrel, így a Commanders is 18 pontos hátrányból fordított.

 


 

A 2022-es idényben összesen három meccsen nyert legalább 18 pontos hátrányból bármelyik csapat, idén egy forduló alatt két ilyen nagy fordulatot láthattunk – és említsük meg az Atlantáét is, amely 12–24-ről kezdte a negyedik negyedet, és 25–24-re legyőzte a Green Bayt.

A HÉT (LABDA)RÚGÓJA

Az első két forduló alatt egy rúgó sem szerzett több mezőnygólt, mint Brandon Aubrey, a Dallas Cowboys újonca. A New York Giants ellen kettő, a Jets ellen öt field goalt jegyző Aubreyt hét éve még az MLS draftján választotta ki a Toronto FC, de a labdarúgó-bajnokságban egyszer sem játszhatott, mert a 2017-es és a 2018-as idényt is a tartalékbajnokságban töltötte. Utána programozóként dolgozott, amikor egy NFL-meccsen kihagyott mezőnygólkísérlet után a felesége azt mondta neki, ő simán be tudná ezeket rúgni. Elment egy rúgóedzőhöz, és három éven át finomította a technikáját.

2022-ben jelentkezett az USFL draftjára, a Birmingham Stallions elvitte, és Aubrey az első két idényében bajnokságot nyert a csapattal. A Dallas Cowboys július elején szerződtette, és a nyári edzőtáborban nyújtott teljesítményével kiérdemelte, hogy megtartsák. Az első két meccs alapján tökéletes választás volt!

Brandon Aubrey (1) az MLS-ben nem jutott szóhoz, az NFL-ben viszont biztatóan indult a karrierje (Fotó: Getty Images)
Brandon Aubrey (1) az MLS-ben nem jutott szóhoz, az NFL-ben viszont biztatóan indult a karrierje (Fotó: Getty Images)

 

A HÉT ÜLDÖZÖTTJE

A Kansas City Chiefs a holt szezonban 80 millió dolláros szerződést kötött a Jacksonville-t elhagyó Jawaan Taylor támadófalemberrel. Taylor az első fordulóban a Detroit ellen rendszeresen rosszul állt fel a játékok elején, a labdával egy vonalban helyezkedett, ráadásul előbb mozdult be, mint a labda, ami természetesen szabálytalan, de a játékvezetők csak egyszer büntették meg érte a Chiefst, a meccs legvégén.

A második fordulóban Taylor korábbi otthonában játszott a Kansas City, és a falember balszerencséjére a játékvezetők kipécézték maguknak, külön figyelték. Ennek eredménye, hogy ötször is megbüntették, ebből egyszer azért, mert rossz helyen állt, kétszer korai bemozdulásért, kétszer pedig azért, mert szabálytalanul fogta le az ellenfelet. Andy Reid vezetőedző átmenetileg le is hívta a pályáról – szerencséjére a Kansas City megnyerte a meccset.

A HÉT VITATÉMÁJA

Aaron Rodgers múlt heti Achiles-ín-szakadása után felerősödtek azok a hangok, amelyek szerint az összes NFL-pályán kötelezővé kellene tenni a természetes fű használatát a műfű helyett. A játékosok szakszervezete is felszólalt ez ügyben, a műfüves talaj ugyanis nem csúszik annyira, mint a föld és a természetes fű, ezért ha letapad a sportolók lába, a test pedig mozgásban maradna, a láb ízületei sokkal nagyobb stressznek vannak kitéve, s több az ínszalagsérülés – ugyanezt a problémát szokták emlegetni a kézilabdában a nemzetközi versenyeken kötelezővé tett Gerflor borítás esetében is.

Az ellenzők szerint a klubok sokallják az élő fű karbantartásának költségeit, a csapatok vezetői szerint viszont nincs elég bizonyíték arra, hogy több a sérülés műfüvön – egy hete szintén Achiles-ín-szakadást szenvedő J. K. Dobbins Baltimore-ban igazi füvön sérült meg. Sőt, már a 2026-os labdarúgó-vb kapcsán is eldőlt, hogy a műfüves stadionokban csak a vb idejére telepítenek élő füvet, utána visszacserélik a jelenlegire.

A HÉT SÉRÜLÉSE

Sajnos az előző hét után az idény második hétfő estéjére is jutott egy súlyos sérülés, méghozzá a liga egyik sztárjának idénye érhet véget. Nick Chubb, a Cleveland sztárfutója az első bő egy negyed során 64 futott yardig jutott, amikor Minkah Fitzpatrickkal ütközve csúnyán kiment a bal térde. Az ESPN nem is ismételte meg a jelenetet, a stadionban viszont visszajátszották a pittsburghi közönség nagy megrökönyödésére. Mindent elmond a helyzet súlyosságáról, hogy a nézők az egyik legnagyobb rivális játékosának nevét skandálták, és felállva, vastapssal búcsúztatták, miközben az öltözőbe vitték.

A HÉT ELSZALASZTOTT REKORDKÍSÉRLETE

A Detroit Lions remekül játszott az előző idény végén, a 2023-as alapszakaszt pedig a bajnok Kansas City Chiefs legyőzésével kezdte. A fogadóirodák emiatt már az NFL negyedik legnagyobb Super Bowl-esélyesének tartották a Philadelphia Eagles, a San Francisco 49ers és a Dallas Cowboys mögött.

A Lions menetelése nem valósulhatott volna meg Jared Goff kiváló játéka nélkül, az irányító meccsről meccsre közeledett Aaron Rodgers különleges rekordja felé. Rodgers 2018-ban 402 passzt adott anélkül, hogy egyszer is lehalászták volna a védők a labdáját. Még Tom Brady sem jutott el négyszázig, az ő hasonló sorozata 399 passzkísérlet után ért véget. Goff 383-mal a harmadik helyen állt az örökranglistán, és nagyjából még egy meccs választotta el a rekordtól, amikor a Seattle ellen Jahmyr Gibbsnek szánt passzát Tre Brown, a Seahawks védője kapta el, és vissza is futott vele a Lions célterületére, amivel gyakorlatilag eldöntötte a meccset a vendégek javára.

 


 

A HÉT ELHARAPÓZÓ VISZÁLYA

A Miami Dolphins 24–17-re legyőzte a New England Patriotsot az AFC Keleti csoportjának rangadóján, amely a várakozásoknak megfelelően szoros végjátékot hozott, a Patriots az utolsó percekben az egyenlítésért támadott, de végül elvesztette a labdát. A meccsen Tyreek Hill, a floridaiak elkapója bókolt Bill Belichicknek, akit minden idők egyik legnagyobb edzőjének tart, illetve beleállt a hazai szurkolókba.

„Óriási ez a győzelem, már csak a szurkolók miatt is, a legrosszabbak között vannak itt az NFL-ben – mondta Hill, de nem részletezte, pontosan mit ártott neki a bostoni közönség. – Kitartok a véleményem mellett, ezek az emberek nagyon mocskos dolgokra képesek, amiket nekem mondtak, nem ismételném meg egy templomban. Mindig jó érzés elköszönni tőlük, már nagyon vártam, hogy újra megtehessem.”

Utóbb kiderült, a mérkőzésen egy Miami-szimpatizáns összevitatkozott egy hazai bérletessel, akit háromszor megütött, és az 53 éves Patriots-szurkoló belehalt a sérüléseibe. Az amerikai sportokban nincs vendégszektor, a szurkolók vegyülnek egymással, és az esetek 99 százalékában nincsenek is balhék, ez az eset is mutatja, hogy az ördög nem alszik.

A HÉT AGGODALMA

Az újonc irányítók közül a drafton negyedikként kiválasztott Colts-QB, Anthony Richardson eddig nagy fogásnak tűnik, a Jacksonville ellen passzolt és futott touchdownt is jegyzett, a Houston ellen pedig kétszer érte el futva az ellenfél célterületét. Ám rendkívül aggasztó, hogy eddig mindkét meccsen le kellett cserélni, a Jaguars ellen térdsérülés, a Texans ellen pedig agyrázkódás miatt (a második TD-nél ütközött egy védővel, majd verte a fejét a talajnak).

Mindkétszer futójáték közben ütközött egyik ellenfelével, amitől rettegnek az NFL-edzők, ha irányítóról van szó. Robert Griffin és Lamar Jackson hasonló stílusú irányítóként szintén hajlamos (volt) a sérülésekre, és ha Richardson nem lesz óvatosabb, hosszú távra is kidőlhet. „Ez az agyrázkódás aggasztó, figyelnie kell arra, hogy megvédje magát. Nagy termetű srác, az irányítók egyre többet futnak a ligában. De nem mindegy, hogyan csinálja, önmaga megvédésének hiánya igazi probléma lehet” – mondta Jim Irsay, a Colts tulajdonosa.

A HÉT JÁTÉKVEZETŐJE

A hétvégi forduló egyik legmókásabb jelenetének főszereplője a Detroit–Seattle mérkőzésen Alex Kemp játékvezető volt. A szűk harminc éve még a Central Michigan egyetemi csapatában punterként játszó Kemp 2018 óta főbíró az NFL-ben, és éppen a Seattle elleni büntetést mondta be, amikor a labda szándékos földre dobása miatt szankcionált Geno Smith megállt előtte reklamálni.

„Én most Amerikához beszélek” – szólt oda bekapcsolt mikrofonnal Smithnek Kemp, és folytatta a konferálást.

 


 

NFL, ALAPSZAKASZ
2. FORDULÓ

CSÜTÖRTÖK
Philadelphia Eagles–Minnesota Vikings 34–28

VASÁRNAP ESTE
Atlanta Falcons–Green Bay Packers 25–24
Buffalo Bills–Las Vegas Raiders 38–10
Cincinnati Bengals–Baltimore Ravens 24–27
Detroit Lions–Seattle Seahawks 31–37 – h. u.
Houston Texans–Indianapolis Colts 20–31
Jacksonville Jaguars–Kansas City Chiefs 9–17
Tampa Bay Buccaneers–Chicago Bears 27–17
Tennessee Titans–Los Angeles Chargers 27–24 – h. u.

VASÁRNAP ÉJJEL
Los Angeles Rams–San Francisco 49ers 23–30
Dallas Cowboys–New York Jets 30–10
Arizona Cardinals–New York Giants 28–31
Denver Broncos–Washington Commanders 33–35
New England Patriots–Miami Dolphins 17–24

HÉTFŐ
Carolina Panthers–New Orleans Saints 17–20
Pittsburgh Steelers–Cleveland Browns 26–22

A 3. FORDULÓ MŰSORA
PÉNTEK
2.15:
San Francisco 49ers–New York Giants (Tv: Arena4)
VASÁRNAP
19.00:
Baltimore Ravens–Indianapolis Colts
19.00: Cleveland Browns–Tennessee Titans
19.00: Detroit Lions–Atlanta Falcons
19.00: Green Bay Packers–New Orleans Saints
19.00: Jacksonville Jaguars–Houston Texans
19.00: Miami Dolphins–Denver Broncos
19.00: Minnesota Vikings–Los Angeles Chargers (Tv: Arena4)
19.00: New York Jets–New England Patriots
19.00: Washington Commanders–Buffalo Bills
22.05: Seattle Seahawks–Carolina Panthers
22.25: Arizona Cardinals–Dallas Cowboys
22.25: Kansas City Chiefs–Chicago Bears (Tv: Arena4)
HÉTFŐ
2.20:
Las Vegas Raiders–Pittsburgh Steelers (Tv: Arena4)
KEDD
1.15:
Tampa Bay Buccaneers–Philadelphia Eagles (Tv: Match4)
2.15: Cincinnati Bengals–Los Angeles Rams (Tv: Arena4)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik