Vége – Milwaukee-ban megszakadt a GSW sorozata!

ADORJÁN ISTVÁN, GOBODICS TAMÁS (KEZDŐ5.HU)ADORJÁN ISTVÁN, GOBODICS TAMÁS (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2015.12.13. 09:37
null
Kikapott a Buckstól, így a Golden State mérlege 24–1-re módosult (Fotó: sfgate.com)
Elszenvedte idei első vereségét a címvédő Golden State Warriors az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, miután idegenbeli túrája utolsó állomásán kikapott a remekül játszó Milwaukee Bucks otthonában. A nagy formában lévő Charlotte otthon bukott a Boston ellen, a Detroit nagyon simán verte meg a Pacerst, a Spurs védekezése megfojtotta az Atlantát is, Bradley Beal nélkül győzött a Wizards Dallasban, a Pelicans viszont Chicagóban is kikapott. Kobe Bryant idei talán legjobb meccse ellenére nagy verést kapott a Lakers Houstonban, a Clippers Brooklynban törte meg negatív szériáját, a New York pedig Carmelo Anthony 37 pontos estéjével győztesen távozott Portlandből.

 

Brooklyn Nets–Los Angeles Clippers 100–105

Megtört a negatív sorozat. Jó támadásbeli ritmussal kezdett a vendég alakulat, mely első 15 dobásából 11-et értékesített, mégis a második negyedben mutatott 10–0-s roham után tudtak csak ellépni Paulék ellenfelüktől. A mély dupla-duplát (15 pont, 14 gólpassz) szállító irányító vezetésével biztosan őrizte előnyét a csapat, egészen a negyedik negyed derekáig. A találkozó végéhez közeledve megtorpant támadásban a Clippers, s úgy festett, hogy egyenlíteni tud a Nets, viszont érkezett Griffin (10/19 mezőnyből, 9 lepattanó), aki két magabiztosan értékesített középtávolival biztosította a vendégek győzelmét. 2007. december 11-e óta először győzött a Nets otthonában a Clippers.

Későn hajráztak a hazaiak. Minden jel arra mutatott, hogy a már közel húsz pontos hátrányban játszó hazaiak, akiknél a cserepadról is jól kevesebb pont érkezett (22–36) csak asszisztálnak a vendégek játékához. De egy hárompontosokra alapuló utolsó rohamba kezdtek a hazaiak a záró játékrészben, s egy 24–8-as etappal felzárkóztak. Azonban a védekezésben Paul és Griffin megoldhatatlan feladatott jelentett Youngék számára, így hiábavaló volt a nagy feltámadás, kikapott a Nets.

A Nets legjobb dobói: Young 18, Jack 16/3, Bogdanovic és Johnson 15/6–15/6
A Clippers legjobb dobói: Redick 21/12, Griffin 21, Paul 15

Charlotte Hornets–Boston Celtics 93–98

Győzelmet hozó duó. Thomas (8/16 mezőnyből, 13 gólpassz, 2 eladott labda) és Bradley (9/17, 4/6 tripla, 0 eladott labda) agilis, s egyben pontos játékkal rukkoltak elő, hiába kezdett 35 százalékos mezőnypontossággal két negyed alatt a Boston, ők meccsben tartották együttesüket. Az első félidőben a hárompontosokkal csak szenvedő vendégek a fordulás után megtalálták a jó dobóformájukat, 10-ből 7 triplát küldtek a hazai gyűrűbe, s tíz pontos előnyre tettek szert. Az utolsó percekben újfent Thomas és Bradley villanásai készítették elő a Celtics sikerét, melyet előbbi magabiztos büntetőzése teljesített be. A Boston hiába maradt alul a lepattanózásban (42–52), mindössze 5(!) eladott labdát vétettek játékosai a találkozó folyamán.

Elúszott a végjáték. Támadásban hazai pályán gyengének számító (mezőnyből 40 százalék) napot fogott ki a Hornets, mellyel még nem is lett volna baj, de szinte esélyük sem volt Batuméknak a könnyű kosarakra. Gyorsindításból nem született náluk pont, hiszen csak 1(!) szerzett labdát jegyeztek, emellett 7 támadólepattanót gyűjtöttek be. A harmadik negyedbeli megtorpanás után visszajöttek a hazai a meccsbe és győzelmi esélyekkel játszottak. Az utolsó percen belül egy vendég támadás elején nagy nyomást helyeztek Thomas-ra, de nem ítéltek feldobáshelyzetet a játékvezetők, Batum pedig alaposan elmérte az egyenlítésért eleresztett triplát. Négy győztesen megvívott találkozó után kapott ki a Hornets.

A Hornets legjobb dobói: Batum 21/6, Walker 16/6, Lin 14
A Celtics legjobb dobói: Bradley 23/12, Thomas 21/6, Crowder 16/9

Detroit Pistons–Indiana Pacers 118–96

Remekül játszott a Detroit. Az első negyedben még tartotta a lépést a Pacers, ám a második játékrésztől kezdve egyértelmű fölénybe kerültek a hazaiak és a nagyszünetig nyolc hármast emeltek be. A fordulás után aztán végleg eldöntötték a mérkőzés sorsát, kiegyensúlyozott támadójátékuknak köszönhetően az előnyük bőven húsz pont fölé nőtt – méghozzá úgy, hogy Andre Drummond kimondottan visszafogott volt (8 pont, 11 pattanó). Ellenben Jackson és Caldwell-Pope együtt 39 pontot és 17 gólpasszt jegyzett, velük egyáltalán nem tudott mit kezdeni az Indiana, így a Detroit az utóbbi nyolc meccséből a hatodikat nyerte meg.

Gödörben a Pacers? Ugyan a Miami ellen legutóbb minden remekül működött, összességében öt meccsből négyet elveszített az Indiana, ráadásul ezúttal is a védekezés csődölt be – a periméteren azt csinált a Pistons, amit akart. Emellett most elöl is lelassult a gárda, Marcus Morris nagy munkát végzett PauL George-on, aki 16 dobásból 13 pontot tudott hozzátenni a meccshez, ezt pedig nem bírta el Frank Vogel együttese.

A Pistons legjobb dobói: Jackson 21/6, Ilyasova 20/6, Caldwell-Pope 18/6
A Pacers legjobb dobói: G. Hill 14, George 13, Ellis 11/3

Atlanta Hawks–San Antonio Spurs 78–103

Könnyedén. A San Antonio ismét bizonyította, hogy jelenleg a legjobban védekező együttes az NBA-ben, ezzel gyakorlatilag másfél negyed alatt el is döntötte a találkozó sorsát. Kawhi Leonardék parádés munkájának (és annak, hogy már az üres dobásokat is elrontották a hazaiak) köszönhetően a nagyszünetig 25 (!) pontot tudott szerezni a Hawks, ami az idei szezon negatív csúcsa eddig. Eddigre már húsz pont feletti előnyt építettek ki a vendégek, a fordulás után pedig ezt kényelmesen megtartották – érdekesség, hogy a tükörsima győzelem ellenére Tim Duncan harminc percet töltött parketten és a padról csak Patty Mills kapott húsz percnél többet.

Esélytelenül. Mike Budenholzer még soha nem tudta legyőzni Gregg Popovich-ot és ezúttal is hamar eldőlt, hogy csapata esélytelen korábbi mesterével szemben. A 78 dobott pont szörnyű, ráadásul ezt már a gyengébb második félidőben tornázta fel idáig a gárda, Paul Millsap 22 pontján kívül senki nem érte el a tízet és a 49-33-ra elbukott lepattanózás is óriási különbséget mutat. Az Atlanta ezzel a vereséggel jelenleg kiszorult a keleti playoffhelyekről...

A Hawks legjobb dobói: Millsap 22/6, Horford 9, Bazemore 9
A Spurs legjobb dobói: Leonard 22/3, Ginobili 17/9, Aldridge 13

Chicago Bulls–New Orleans Pelicans 98–94

Most Brooks volt a nyerőember. Ezúttal a csereirányító lépett fel a negyedik negyedben és szórt be egymaga 15 pontot, az ő vezérletével dolgozta le komolyabb hátrányát a Chicago. Az utolsó percekben is ő szórta a kosarakat, 94-94 után egy szép kettessel juttatta újfent előnyhöz csapatát, ám az utolsó szót végül Derrick Rose mondta ki egy középtávolival 11 mp-cel a vége előtt – erre már nem tudott válaszolni a New Orleans. Rose egyébként alapvetően nem játszott jól, sőt, Jimmy Butlernek sem ment igazán a játék, ellenben a magasok (Gasol, Mirotic, Noah) elöl-hátul remekeltek – melléjük lépett fel Brooks, ami a jó védekezéssel együtt elég volt a sikerhez.

Leadta az előnyt a Pelicans. Már 14 ponttal is vezetett a vendégcsapat azok után, hogy az első negyedet nyolc egységgel megnyerte – a fordulás után azonban fokozatosan fogyott az előny, a negyedik negyed elején pedig át is vette a vezetést a Chicago. A hajrában ezúttal hiányzott egy megbízható vezér, Anthony Davisnek nem ment a dobás (22 pont, 8/24) és bár Tyreke Evans jól játszott (22 pont, 8 gólpassz), a végén ő sem tudott már segíteni – a negyedik negyedben a Bulls akarata érvényesült, így a Pelicans 1-11-re áll idegenben és 0-7-re a back-to-backek második felén.

A Bulls legjobb dobói: Gasol 18, Brooks 17/9, Butler 15
A Pelicans legjobb dobói: Davis 22, Evans 22/6, Gordon 14/6

Houston Rockets–Los Angeles Lakers 126–97

Újra 50 százalékon. Könnyed győzelemmel javította 12–12-re mérlegét a Houston, mivel már a második negyedben tíz pont feletti előnyt épített ki. Ugyan a Lakers nem adta olcsón magát és egészen a negyedik játékrészig tartotta nagyjából ezt a különbséget, ott még egyszer sebességet váltottak a hazaiak és végül kiütésessé tették sikerüket. James Harden kereken harminc pontig jutott, de most csapatszinten hozta a meccset a hazai gárda, hiszen 52 százalékkal dobtak mezőnyből, 45 százalékkal tripláztak és szétosztottak 32 gólpasszt – az utóbbi tíz meccsből a hetediket nyerték meg a texasiak, elindulnak felfelé?

Kobe most hatékony volt. Az utóbbi mérkőzéseken jó irányba indult el a Lakers búcsúzó legendája és ezen a találkozón idei talán legkomplettebb teljesítményét hozta. 25 pontot szórt 9/16-os mezőnymutatóval, 4/9 triplával, emellé leszedett hét lepattanót, kiosztott hat gólpasszt és ellopott három labdát – úgy, hogy nem adott el egyet sem. Ezúttal egyértelműen ő volt csapata vezére, de támadásban sem volt az igazi a Lakers, védekezésben pedig egyenesen katasztrófa – ebben nagy szerepe volt a sokszor hardeni magasságokban védekező Russellnek, aki emellett most elöl sem találta a ritmust.

A Rockets legjobb dobói: Harden 30/9, Howard 18, Thornton 18/12
A Lakers legjobb dobói: Bryant 25/12, Williams 15/3, Young 13/9

Dallas Mavericks–Washington Wizards 111–114

Beal nélkül is jött a siker. Bradley Beal alighanem hosszabb időre kidőlt a sorból a Washingtonnál és bár a helyére bekerülő Temple sokat nem tudott hozzátenni, erre nem is volt szükség: támadásban John Wall és Otto Porter hozták, amit kellett. Az irányító 26 pontja mellé 16 gólpasszt osztott szét, a kiscsatár-erőcsatár-néha center pedig 28 egységgel karriercsúcsot hintett – Wall ráadásul 13 pontot a negyedik negyedben szerzett, ez pedig kulcsfontosságú volt a sikerhez. Ugyan a végén majdnem kiadta a kezéből a győzelmet a Washington, Nowitzkit az utolsó pillanatban is jól fogták, ahogy a teljes meccsen (3/9 mezőnyből), a német klasszis pedig elrontotta az egyenlítőnek szánt hármast.

Williams nem játszott, Matthews megint villogott. Wesley Matthews ezúttal is remekelt a Washington ellen, 28 ponttal csapata legeredményesebb játékosaként zárt, beszórt 6/11 triplát és ha ő pályán volt, tíz pont vert ellenfelére a Mavs. Chandler Parsons azonban sok hasznosat nem tudott hozzátenni, ezért és mert Deron Williams nem tudta vállalni a játékot, sokszor két irányítóval játszott a hazai csapat – Felton tripla-duplázott, Barea 21 pontot szórt 5/6 triplával, Harris pedig „csak" tíz egységig jutott. Nem is itt volt igazán gondja az együttesnek, hanem védekezésben, hiszen a Washington 50 százalék felett dobott, a periméterről szétszedte a Dallast és bár ennek ellenére megvolt az esélyük Nowitzkiéknek, utóbbi tíz meccsükből már a hatodikat veszítették el.

A Mavericks legjobb dobói: Matthews 28/18, Barea 21/15, Nowitzki 13/3
A Wizards legjobb dobói: Porter 28/12, Wall 26/9, Sessions 17/6

Milwaukee Bucks–Golden State Warriors 108–95

Vége a szériá(k)nak. Idei első vereségét szenvedte el a Golden State, sorozatban 28 győztes mérkőzés után kaptak ki újra Steph Curryék, de egyértelműen elfáradt már a bajnok. A tegnapi dupla hosszabbítás Bostonban és a sorozatban hetedik idegenbeli találkozó a Milwaukee remek védekezésével együtt már sok volt a vendégeknek, akik idén először maradtak száz pont alatt, csak 40 százalékkal dobtak és összesen hat triplát süllyesztettek el – Steph Curry egy átlagos napon egymaga szokott ennyit. Az MVP nem játszott rosszul (28 pont, 10/21), Draymond Green is hozta magát (24 pont, 11 pattanó, 5 gólpassz), de hiába tért vissza Klay Thompson, ő sem tudott segíteni csapatán.

Megérdemelte a Milwaukee. Nagy akarattal és játékkedvvel lépett pályára a Bucks ezen a találkozón, már az első negyedben meglépett tíz ponttal és bár egy nagy futással innen még visszajött, sőt fordított a GSW, hamar visszaszerezte az előnyt a hazai csapat. A negyedik negyedben végig menekült előre a gárda, de a jó védekezés mellett folyamatosan csinálták meg a 2+1-es játékokat és bár ha valakit, akkor ezt a Warriorst nem lehet leírni soha, négy-öt perccel a vége előtt már érezni lehetett, hogy megcsinálja a Bucks. A tarthatatlan Monroe mellett Parker, Mayo és Carter-Williams is remekelt, Antetokounmpo karrierje első tripla-dupláját hozta, csapatszinten pedig 31 gólpasszt osztottak szét – azonban ahogy Jason Kidd is megfogalmazta: az egész a védekezéssel kezdődött. Persze a történelem alapján egyértelmű volt, hogy mi következik ma...

A Bucks legjobb dobói: Monroe 28, Parker 19, Mayo 18/12
A Warriors legjobb dobói: Curry 28/6, Green 24/3, Ezeli 13

Portland Trail Blazers–New York Knicks 110–112

Ez kell Anthony-tól. A New York kiscsatára idén nagyon gyenge formában játszik, egy-egy meccstől eltekintve borzasztóan dob és egyáltalán nem lehet rá számítani – ma viszont nagyon kijött neki a lépés. Már a nagyszünetig beszórt húsz pontot, végül 37-ig jutott 13/21-es mezőnymutatóval és clutch büntetőkkel – az utolsó fél percben 6/6 egypontost küldött a helyére, amivel megnyerte a mérkőzést csapatának. A negyedik negyed elején egy 12–2-es futással tüntette el hátrányát a Knicks, majd pár ponttal át is vette a vezetést, ám a Blazers végig tapadt ellenfelére, így csak Melo büntetőivel tudta hozni a nagyon értékes győzelmet a vendégcsapat.

Ott volt Lillard kezében. A Portland irányítója 29 pontig jutott, igaz, hatékonysága most messze volt a jótól – 28 dobásából csak 11-et értékesített. Ezzel együtt ő volt csapata vezére, ám amellett, hogy védekezésben (különösen a negyedik negyedben) nagyon harmatos volt a gárda és nem tudtak mit kezdeni Anthony-val, Lillard utolsó triplája is lejött a dudaszó pillanatában – ezzel pontzáporos, de fájó vereséget szenvedett a gárda.

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 29/6, McCollum 22/6, Crabee 17
A Knicks legjobb dobói: Anthony 37/6, Afflalo 15/6, O'Quinn 14, Lopez 14

NBA, ALAPSZAKASZ
Brooklyn Nets–Los Angeles Clippers 100–105
Charlotte Hornets–Boston Celtics 93–98
Detroit Pistons–Indiana Pacers 118–96
Atlanta Hawks–San Antonio Spurs 78–103
Chicago Bulls–New Orleans Pelicans 98–94
Houston Rockets–Los Angeles Lakers 126–97
Dallas Mavericks–Washington Wizards 111–114
Milwaukee Bucks–Golden State Warriors 108–95
Portland Trail Blazers–New York Knicks 110–112

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik