Már csak kettő maradhat: mely csapatok érnek oda a Super Bowlra?

Vágólapra másolva!
2009.01.18. 10:55
A Pittsburgh Steelers vagy a Baltimore Ravens jut tovább? A Philadelphia Eagles vagy az Arizona Cardinals jut be a döntőbe? Ez a két kérdés tartja lázban az amerikai futball szerelmeseit. Vasárnap este kiderül, mely csapatok küzdhetnek meg egymással a döntők döntőjén, a 43. alkalommal megrendezett Super Bowlon.
Vasárnap pályára lép az Eagles és a Ravens is
Fotó: Imago
Vasárnap pályára lép az Eagles és a Ravens is
Vasárnap pályára lép az Eagles és a Ravens is
Fotó: Imago
Vasárnap pályára lép az Eagles és a Ravens is


PITTSBURGH STEELERS–BALTIMORE RAVENS

Az észak-amerikai profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) Amerikai főcsoportdöntőjén a 2000-es szezonban parádés védekezésével domináló és Super Bowlt nyerő Baltimore Ravens találkozik a 2005-ös idény bajnokával, a Pittsburgh Steelersszel.

Szavazás

Ön szerint melyik csapat nyeri az XLIII. Super Bowlt?

Szavazatok száma: 4220

Arizona Cardinals
34 % (1433)
Pittsburgh Steelers
66 % (2787)
A két csapat szinte fejből ismeri egymást, hiszen 2002 óta mindketten az Amerikai főcsoport északi csoportjában (AFC North) küzdenek évről évre, azaz szezononként minimum kétszer találkoznak egymással.

A 2008-as alapszakaszban a Pittsburgh mindkét alkalommal le tudta győzni a Baltimore-t, először 23–20-ra hazai pályán, majd idegenben 13–9-re. Ennek a két győzelemnek is köszönhetően az alapszakasz végén a Pittsburgh 12–4-es mutatójával megnyerte csoportját, míg a Baltimore mindössze annak köszönhette továbbjutását, hogy a New England Patriotsnál több győzelmet aratott a főcsoporton belüli riválisaival szemben (azonos alapszakaszbeli mérleg esetén ez a mutató dönt a továbbjutásról). Így bár utolsó kiemeltként, de a Ravens is beverekedte magát a rájátszásba.

Az egymás elleni mérleg az idén tehát a Pittsburghnek kedvez, sőt eddigi egyetlen playoff-meccsükön is a pennsylvaniai gárda diadalmaskodott (2001-ben, 27–10-re). Fellelhetünk azonban olyan statisztikai mutatókat is, amelyek a Ravens sikerét vetítik elő.

A támadásokat tekintve a Baltimore 385 alapszakaszban szerzett pontja meccsenkénti 24.1-es átlagnak felel meg, míg a Pittsburgh 347 pontja ezzel szemben átlag 21.7 pontot jelent. A két csapatnak ugyanakkor teljesen más játékhívás hozta meg a szezonban elért yardokat, a Pittsburgh passzolt yardokat tekintve ligaszinten 17. míg futásban csak a 23. legjobb csapatnak számított. A Ravens ezzel szemben az előkelő 4. helyen állt a futott yardok tekintetében, míg passzjátékuk csak a 28. helyre elegendő.

Egy biztos: vasárnap este az alapszakasz két legkeményebb védelmi alakzatát csodálhatjuk majd meg, szinte minden mutatóban ligaelső volt egyikük az alapszakaszban. A Pittsburgh meccsenként átlag 13.9, míg a Baltimore 15.2 pontot engedett ellenfeleinek. A Pittsburgh védekezésbeli mutatói közül kiemelkedő az ellenfélnek megengedett yardok száma, amely meccsenkénti átlagban a 157-et sem éri el (156.9), valamint a 16 mérkőzésen elért 51 sack (az irányító földre vitele, még mielőtt elpasszolná a labdát). A Baltimore Ravens védelme leginkább a labdaszerzésben jeleskedett, összesen 26 interceptiont értek el (lehalászták a levegőből az ellenfél passzát), nagy részben ennek is köszönhetően pedig a védelem 17 touchdownt szorgoskodott össze.

A mérkőzésen tehát minden bizonnyal remek védőmunkát mutat be mindkét csapat, a másik ágon azonban a látványos támadófutball szerelmesei is örömüket lelhetik.

ARIZONA CARDINALS–PHILADELPHIA EAGLES

A Nemzeti főcsoportban a Philadelphia Eagles és az Arizona Cardinals feszül egymásnak. A két csapat egyszer már találkozott egymással az alapszakaszban, akkor az Eagles hazai pályán meggyőző fölénnyel, 48–20-ra múlta felül riválisát.

Az alapszakasz statisztikáit tekintve azonban inkább a Cardinals áll jobban. Támadásban egyértelmű az arizonai fölény, mind a szerzett pontok számában, mind a mérkőzéseken átlagban megtett yardok tekintetében jobban teljesítettek a Philadelphiánál. Érdekes azonban megnézni, hogy az Arizona passzjátéka lényegesen nagyobb teret kap a csapat játékhívásainál, passzolt yardok tekintetében ligamásodikként végeztek, míg futójátékaikkal mindössze 73.6(!) yardot tettek meg mérkőzésenként – ezzel abszolút utolsók voltak. Az idei rájátszásban azonban (valószínűleg azért, hogy teljesen összezavarják az ellenfelet…) eddig meccsenként átlag 115.5 yardot futottak, míg az Eagles csak 63-at.

Ha a Philadelphia ellen is tudják variálni a játékokat, lehet esélyük az arizonaiaknak, ha csak passzjátékukban bíznak, könnyen rá is fázhatnak. Az Eagles kiválóan összeállt védelme ugyanis az alapszakaszban mindössze 182.1 passzolt yardot engedélyezett ellenfeleinek, 15 interceptiont értek el, valamint 19 touchdownnal és 48 sackkel járultak hozzá ahhoz, hogy a második leggyengébb mérleggel (9–6–1) bejussanak a rájátszásba.

Habár az Arizona védelme az alapszakasz mérkőzésein átlagban több mint 220 yardot engedett az ellenfél támadóinak (221.2), 13 interceptionnel és 36(!) szerzett touchdownnal mégis a mezőny fölé tudtak nőni, és a legrosszabb mérleggel ugyan, de bejutottak a rájátszásba.

Megjósolhatatlannak tűnik, melyik csapat jut tovább, s az is, hogy a két irányító, Donovan McNabb vagy Kurt Warner csillaga lesz-e fényesebb vasárnap este.

NFL RÁJÁTSZÁS

AZ NFC ELŐDÖNTŐI
Carolina Panthers–Arizona Cardinals 13–33
New York Giants–Philadelphia Eagles 11–23

AZ AFC ELŐDÖNTŐI
Tennessee Titans–Baltimore Ravens 10–13
Pittsburgh Steelers–San Diego Chargers 35–24

WILD CARD–FORDULÓ (AFC)
San Diego Chargers–Indianapolis Colts 23–17
Miami Dolphins–Baltimore Ravens 9–27

WILD CARD–FORDULÓ (NFC)
Arizona Cardinals–Atlanta Falcons 30–24
Minnesota Vikings–Philadelphia Eagles 14–26
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik