Egy találmány útja az agyvérzéstől a top nemzetközi sportversenyekig

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.07.10. 18:27
Címkék
A sportkedvelő laikusok, szurkolók bő tíz évvel ezelőtt úgy fogadták a profi versenyzők testét behálózó színes kineziológiai tapaszokat, mint az újdonságokat általában: fenntartással. Mostanra viszont a helyzet alaposan megváltozott. A gyógyászatban egyre szélesebb szakmai körök fordulnak felé, és már az amatőr sportolók életében is ugyanúgy helyet követel magának, mint az átlagemberek betegség utáni, sporttól független rehabilitációjában.


„A módszert Japánban dolgozták ki, még az 1970-es években, tehát egy lassú felfutású dologról beszélhetünk, amíg elfogadott és alkalmazott lett széles rétegben” – avatott be a részletekbe Rigó Katalin, az Oriolus-Med Kft. ügyvezetője. A kineziológiai tapaszokat forgalmazó cége – amely hazánkban a legnagyobbnak számít, és a táplálék-kiegészítőket forgalmazó BioTechUSA hivatalos terápiás partnere – arról is ismert, hogy sportrendezvényeken igény szerint teljes körű, profi szakmai hátteret biztosít, illetve a speciális tanfolyamok tekintetében piacvezető, európai mércével mérve is kimagasló.

„Először Japánban is csak a kórházakban használták, elsődlegesen az agyvérzés, a stroke utáni rehabilitációban. Egy évtized kellett ahhoz, hogy továbblépjen ebből az alapállapotból. A labdarúgóknak köszönhetően már nagyon sokan ismerhették meg az előnyeit, úgy a sportolók, mint a sportbarátok. A kineziológiai tapasz legnagyobb nemzetközi sportversenyeken való megjelenése pedig visszaigazolása egy remek találmánynak. Négy évvel ezelőtt gyakorlatilag már minden harmadik sportolón látható volt kineziológiai tapasz, és nem azért, hogy attól még színesebb egyéniséggé váljon. De nem is azért, mert valamilyen sérüléssel bajlódott. Az amúgy egészséges többség pont a megelőzés miatt viselte, hogy a megerőltető fizikai terhelés hatására ne sérüljön meg. A rendszeres használók körében az eredmények javulása is észlelhető volt, így 2012-ben doppingvád miatt vizsgálták a tape-et, ám felmentést, ezáltal zöld utat kapott a használata. Előbb a labdarúgókat említettem úttörőként, de a használói között szorosan követik őket a triatlonosok, akik körében kifejezetten népszerű a termék, illetve az atlétákat és az úszókat kell külön is kiemelnem. Gyakorlatilag manapság nem rendeznek sportversenyt, ahol ne találkoznánk a színes szalagokkal tape-elt sportolókkal. És nemcsak a topkategóriát jelentő nagy nemzetközi viadalokról beszélek, hanem az amatőrversenyekről is.”


Csak megbecsülni lehet, hogy méterben, kilométerben mennyi tape-et használnak hazánkban, Rigó Katalin ezért inkább viszonyítási pontokról tett említést.

„Öt évvel ezelőtt jutott el a magyar sportolók nyitottabb, újdonságra fogékonyabb rétegéhez a kineziológiai tapasz használata. Magyarország Európában jó pozíciót képvisel, a régióban pedig vezet, de az éves nagyságrend még mindig messze van attól, amit például az első helyen álló németeknél használnak el. Nálunk így most körülbelül egy év alatt fogy el annyi, amennyi Németországban egy hónap alatt. Kiemelkedő még az Egyesült Államok és Nagy-Britannia, ám az ottani piachoz nyilván nem lehet mérni a magyarországit. Amiben viszont lépnünk kellett, az a képzés, mert az éveken át csak gyerekcipőben járt itthon. Az elmúlt négy esztendőben tanfolyamainkat egyre több gyógytornász, gyógy- és sportmasszőr végezte el, így ennek köszönhetően ki tudott szélesedni az a bázis, amelyhez a gyakorlatban eljutott.”


Európa vezető, szakirányú tanfolyamán az elmúlt négy évben több mint négyezren kaptak végzettséget, éves szinten immár 1500-1600 hallgatónak képesek értékes szaktudást adni. Mert mostanra már senkit sem kell győzködni a kineziológiai tapasz jótékony hatásáról, előnyéről. Rigó Katalin szerint száz emberből átlag csak kettő az, aki saját magánál vagy a szűkebb családjánál kamatoztatja a megszerzett információkat, a többség ennél jóval nagyobb volumenben gondolkodik, hisz egészségügyi szakember.

„Azzal, hogy már a top nemzetközi sportversenyeken ott volt a tape, és élsportolók használták, a kineziológiai tapasz nagyon komoly reklámot kapott. Meggyőzte az embereket arról, hogy ez nem egy divathóbort, hanem igenis hasznos eszköz. Nemcsak a teljesítmény fokozásának érdekében, hanem az egészsége miatt is. Hogy megelőzzük a bajt, vagy ha már megtörtént – mert az olyan, hogy megtörténik, és akkor rándul, ficamodik, szakad, törik –, gyorsabban legyünk túl rajta és épüljünk fel.”

Rigó Katalin saját tapasztalatára hivatkozik, továbbá a vizsgálatok ismeretében állítja: abban az esetben, ha a sérülés elején szakszerű a bajba jutott rehabilitációja, úgy kineziológiai tapasszal a teljes gyógyulási idő a felére(!) csökkenthető.

„Azt viszont lehetetlen megmondani, hogy milyen nagyságrendben segít a megelőzésben, mert ehhez párhuzamos életekre lenne szükség, amelyben azt modelleznénk le, hogy tapasszal vagy éppen tapasz nélkül miként reagált a test, a szervezet ugyanabban az időben ugyanarra a terhelésre.”


A magyar piac erősen árérzékeny, keresi az olcsó, bár nem feltétlenül jobb, vagy akár azonos minőséget képviselő termékeket. Különösen igaz ez, amikor népszerű áru kerül a piacra. Nincs ez másként a kineziológiai tapaszok esetében sem.

„Jellemzően szeret hígulni az itthoni piac, a tape-ek esetében most olyan huszonötféle különböző termékről beszélhetünk, de egy kezemen meg tudom számolni közöttük a minőségit, amely világviszonylatban is megállja a helyét. Konkrétan hármat emelhetnék ki a kosárból. A többivel kivétel nélkül valami gond van. Nincs behozatali engedély, gyenge a minőség, rossz a hatékonyság. Orvostechnikai eszközként én vénykötelessé tenném a forgalmazását, ami garanciát jelentene a minőségre és nem lenne oly könnyen hozzáférhető. A szakemberek azért pontosan ismerik a különféle termékeket, ők biztosan nem használnak gyenge minőséget, mert azzal a saját szakértelmüket, munkájukat értéktelenítenék el.”


Rigó Katalin szerint egy bizonyos életkor után és határok között lényegében minden embernek javít a komfortérzetén a kineziológiai tapasz rendszeres használata.

„Miután kisebb-nagyobb mozgásszervi panasza középkorától kezdve minden embernek lehet, függetlenül attól, hogy milyen gyakran és intenzíven sportol, illetve sportol-e egyáltalán, ajánlott a tape használata. Törésen és a ritka tumoros elváltozásokon (amikre fel se szabad rakni!) kívül lényegében mindenre jó, legyen szó az inakról, az ízületekről vagy az izmokról. Ez lehet tüneti kezelés is, amikor már megvan a fájdalomérzet, de lehet megelőzés is, sőt sokszor oki kezelés. A képzett mozgásterapeuták ebben bárkinek segítséget tudnak nyújtani.”

Ha meg szeretnéd tanulni, hogyan is kell tökéletesen felhelyezni a kineziológiai tapaszt, akkor jelentkezz azOriolus-Med és a BioTechUSA közös Basic tanfolyamára, ahol megismerheted a kineziológiai szalagot, annak élettani hatásait, a felragasztás helyes módját és hátterét, melyhez a BioTechUSA biztosítja az X-Tape-et.

A tanfolyamról bővebb információt ITT találsz!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik