Vízilabda: „A realitás az, hogy nyár előtt semmi sem lesz”

R. E. B.R. E. B.
Vágólapra másolva!
2020.03.31. 13:15
null
Az utcák, a terek kihaltak, a rendőrség keményen büntet
Egedi Gábor, Spanyolországban élő magyar vízilabdaedző arról is beszélt a Nemzeti Sportnak, hogy a helyiek kezdetben nem vették komolyan a korlátozásokat, de mostanra felfogták a koronavírus-járvány súlyosságát.

 

Riasztó figyelni a Spanyolországból érkező híreket, hiszen a koronavírus-járvány Olaszország után ezt a mediterrán államot sújtja a legjobban. A Covid-19 majdnem 95 ezer embert fertőzött meg és nyolcezernél is több halálos áldozatot követelt.

Távolról is szörnyű szembesülni ezekkel az adatokkal, hát még annak, aki ott él... Egedi Gábor, a Catalunya női vízilabdacsapatának edzője és családja Barcelonában lakik, megkeresésünkre ő adott helyzetjelentést Spanyolországból, ahol a napokban már minden nem létfontosságú ágazat leállt.

„Nagyjából három hete zárták be az uszodát, azóta otthon edzenek a lányok, az amerikai légiósom hazautazott, ahogyan Horváth Anna is hazatért Magyarországra – így a tízcsapatos bajnokságban kilencedik együttes edzője. – Még nem tudni, mi lesz a bajnoksággal, mikor, hogyan folytatódik. Mindenki megkapta az edzésprogramot, ám nagyon nehéz formában maradni, főleg mentálisan. A realitás az, hogy a nyár előtt semmi sem lesz.”

A sportnál persze most szerinte is sokkal fontosabb az egészségügyi helyzet. Ugyan Madridban jóval riasztóbbak a számok, azért Barcelonában is egyre több a fertőzött. Most már biztató az utcakép, hiszen mindenki komolyan veszi a korlátozásokat és kihaltak a terek, ráadásul a rendőrség is keményen büntet. Egedi Gábor elmesélte, a napokban az utcájukban futott valaki, de mert már akkor is kijárási tilalom volt érvényben, a rendőr 600 euróra büntette. „Figyeljük az olaszországi helyzetet, szerintem ők két-három héttel előttünk tartanak. Úgy számolnak, hogy Spanyolországban a héten és a jövő héten tetőzik a járvány.”

A spanyolok a maguk délies mentalitásával – az olaszokhoz hasonlóan – kezdetben nem vették elég komolyan a koronavírus jelentette fenyegetést. „A korlátozások bejelentését kezdetben a madridiak közül sokan nyaralásnak fogták fel, autóba pattantak és elindultak délre – aztán szépen rájöttek, nem az... Mostanra viszont mindenki megértette, hogy nem a saját érdekeket kell nézni, hanem mindent megtenni, hogy túllendüljünk a járványon.”

Egedi Gábor és családja is otthon marad, legfeljebb a tetőre mennek fel mozogni. Az emberek odafigyelnek, ott sem csoportosulnak, ráadásul folyamatosan fertőtlenítenek. „Csak nagyon ritkán járok vásárolni. Senki sem kávézgat kint, a délies mentalitás eltűnt, mindenki hidegebb, igyekszik a lehető leggyorsabban végezni. Ugyanakkor azért az emberek próbálják jól érezni magukat, már az első napokban elkezdtek énekelni az erkélyen.”

Spanyolországban sincs gond az ellátással, igaz, gumikesztyűt vagy kézfertőtlenítőt nem lehet kapni, és estére gyakran elfogy a WC-papír.

Arrafelé az emberek többségét a labdarúgás érdekli, a Real Madrid, a Barcelona no meg a többi csapat hírei érdekesek, így bár az olimpia elhalasztására odafigyeltek, a labdarúgó Európa-bajnokság 2021-re napolása sokkal inkább témát szolgáltatott. Az olimpiával kapcsolatban Egedi szerint pedig inkább fellélegeztek az emberek, hiszen mindenki látja, mennyi áldozatot szed a koronavírus-járvány. Az ország gazdaságilag is óriási veszteségeket szenved, mert a turizmus hatalmas bevételt jelent, amely most kiesik. Mindenkit az foglalkoztat, mit kezdenek a munkanélküliséggel.

S hogy azért sportról is essék szó: a magyar tréner szerint az olimpia elhalasztása „kaput nyitott” a vízilabda előtt, hiszen nyári sportág lévén a nyári hónapokban, nyitott uszodában, napsütésben akár be is lehetne fejezni a bajnokságot. „Bárcsak már ott tartanánk...”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik