Az elvárások nem jelentenek nyomást Varga Dénesnek, úgy érzi, éppen ez kell a kiteljesedéséhez (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

„Hamarabb elaludt a kisfiam, így akár korábban is tudunk beszélni” – jelentkezett Varga Dénes, aki előzetesen attól tette függővé az interjú időpontját, mikor lesz kedve durmolni kisebbik, kétéves csemetéjének. A magyar vízilabda-válogatott és az év eddigi részében minden lehetséges trófeát begyűjtő FTC-Telekom csapatkapitánya rendkívül családcentrikus, de azért a vízilabda köré kell szerveznie az életét, és ez még néhány évig így is marad – a sportág barátainak nagy örömére.

A mindenki által Duminak hívott játékos kétgyermekes családapa, a nagyobbik fia ötéves, így ő már időnként felbukkan a lelátón, a görög Olympiakosz ellen megnyert európai Szuperkupa-mérkőzés után pedig stílszerűen zöld színű, 10-es sapkában, apukája ölében vette ki a részét az ünneplésből.

VARGA DÉNES
Született: 1987. március 24., Budapest
Sportága: vízilabda
Posztja: szélső, átlövő
Klubjai: Újpesti TE (1999–2004), Vasas SC (2005–2010), VK Primorje Rijeka (horvát, 2010–2014), Szolnoki Dózsa (2014–2017), FTC-Telekom (2017–)
Kiemelkedő sikerei: olimpiai bajnok (2008), világbajnok (2013), 2x vb-2. (2007, 2017), 2x Eb-2. (2006, 2014), 3x Eb-3. (2008, 2012, 2016), 3x világliga-2. (2007, 2013, 2014), világkupa-2. (2014), Bajnokok Ligája-győztes (2016–2017), Eurokupa-győztes (2017–2018),
európai Szuperkupa-győztes (2018), 8x magyar
bajnok (2006–2007, 2007–2008, 2008–2009, 2009–2010, 2014–2015, 2015–2016, 2016–2017, 2017–2018), 4x Magyar Kupa-győztes (2009, 2014, 2016, 2018), horvát
bajnok (2013–2014)
Elismerései, díjai: a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje (2008), junior Prima-díj (2008), az év magyar sportcsapatának tagja (2008), az év utánpótláskorú sportolója (2008), a világbajnokság legértékesebb játékosa (2013), az év európai vízilabdázója (LEN, 2013), az év
vízilabdázója (FINA, 2013), az Európa-bajnokság legértékesebb játékosa (2014), az év magyar vízilabdázója (2014)

„Szolnokon többet járt meccsre, ott arra is volt lehetőség, hogy beugorjon a medencébe a végén, de ezt a Komjádi uszodában nehéz megoldani – mondta nagyobbik fiáról szeretetteljes hangon Varga Dénes. – Örülök, ha kijön a fontosabb meccsekre, amelyek nem kezdődnek nagyon későn, de nem várom el tőle. Természetesen tudja, hogy mit csinálok, szurkol is, mindig mondja, hogy nyerjem meg a meccset, nagyon-nagyon aranyos.”

Természetesen adódik a kérdés, a gyerekek továbbviszik-e a családi hagyományt, de erre még korai lenne válaszolni.

„Bendegúz kezdettől fogva szerette a vizet, el is vittük babaúszásra, nagyon gyorsan vízbiztos lett, nem volt még másfél éves, amikor egymaga bement és kijött a medencéből. Azt gondoltuk, hogy vízközelben is marad, de most úgy néz ki, hogy kevésbé érdekli az uszoda, nem ez lesz a közege – egyelőre.”

Az apukájának viszont olyannyira ez a közege, hogy talán azt sem túlzás kijelenteni: élete formájában játszik az idén. Elég, ha a Magyar Kupa négyes döntőjét elevenítjük fel, amelynek elődöntőjében és fináléjában egyaránt öt gólt dobott.

„Nagyon jó és élvezhető volt az év, mert rengeteget tudtam edzeni, sokszor tudott mellőzi a csapat a könnyebb meccseken, és ez sokat adott. Egyrészt fel tudtam töltődni a fontosabb mérkőzésekre, másrészt olyasmit tudtam pótolni, amit úgy éreztem, hogy pótolnom kell. Ez ráadásul sikerrel párosult, így nagyon jónak értékelem az évet eddig.”

Az FTC-Telekom kivételes esztendőt tudhat maga mögött, a zöld-fehérek megnyerték a magyar bajnokságot, a Magyar Kupát, az Eurokupát, az európai Szuperkupát és a magyar Szuperkupát.

„Természetesen kimondott célja a Fradinak, hogy amelyik sorozatban elindulunk, azt megnyerjük, ez alól talán a Bajnokok Ligája kivétel, de a nyolcas döntőbe jutás már elvárás. Ennek ellenére nagy eufória volt megnyerni a Szuperkupát, mert tavaly hajszállal csúsztunk le róla, és ugyanez igaz a Magyar Kupára, mert azt is hasonlóképpen veszítettük el.”

Ezek az elvárások nem jelentenek nyomást Varga Dénesnek, aki úgy érzi, éppen ez kell a kiteljesedéséhez.

„Gondolkodtam rajta, hogy melyik klubomnak mi volt a jelentősége. Az Újpest volt a nevelőegyesületem, de számottevően sokat nem játszottam felnőttmezőnyben. A Vasast tekinteném az első profi klubomnak, ugródeszka volt rengeteg sikerrel és boldog pillanattal. Nemcsak a sikerekből adódó boldogságra gondolok, hanem arra is, hogy nagyon jó közösséget alkottunk, remek társaság gyűlt össze, és Földi László is jó partnerünk volt, ami a hétköznapokat illeti. Aztán légiósnak álltam, ami nemcsak játékosként, hanem személyiségemben is változásokat követelt meg. Családi okból hazajöttünk Magyarországra, és Szolnokon is családias környezet fogadott, a légióskodás és a Vasas ötvözeteként tudnám leírni. De úgy érzem – és ha hosszú távon fennáll ez a kapcsolat, akkor bátran kimondhatom –, hogy a Fradiban lehetek az, akivé lennem kell a vízilabdában. Ez az a nagy hagyományú klub, amelyben szerintem minden téren ki tudok teljesedni.”

Varga Dénes egyelőre nem tervezi a visszavonulást

A nyár jelentős változást hozott Varga Dénes életében, hiszen visszavonult bátyja, Varga Dániel, akivel minden klubjában és a válogatottban is játszott együtt.

„Danival mi nagyon fontosak voltunk egymásnak. Azt mondom, ha száz gólt lőttem betörésből, kilencvenhez ő adta a gólpasszt, és ez kölcsönösen kedvező volt. Rám azóta is kevesen figyelnek úgy a vízben, mint ő, és ő is ki tudott teljesedni abban, hogy kiszolgálta az akcióimat. Ez működött több mint tíz éven keresztül, de véget ért a pályafutása. Azonban így van ez rendjén, egyszer minden véget ér.”

BAKANCSLISTÁS TÉTEL
Ha egyetlen jelenetbe próbáljuk belesűríteni, milyen éve is volt Varga Dénesnek a medencében, könnyen megtehetjük. Februárig kell visszautaznunk az időben, amikor a Ferencváros a Miskolcot fogadta a bajnokságban, és a harmadik negyed legvégén következett a varázslat: a miskolci kapus, Csoma Kristóf a labdával messze kiúszott a kapujából, de indítása után Varga Dénes szerelte Nagy Ádámot, és Csoma Kristóf fölött hatalmas gólt csavart – a félpályán túlról. A zseniális gólt szerző klasszis a mérkőzés után elmondta, bakancslistás tétele volt egy ilyen kivételes találat.

Varga Dénes egyelőre nem követi testvére példáját, több évre tervez még a medencében.

„Abból látszik, hogy öreg vagyok, hogy az elmúlt félévben vagy tizenöten megkérdezték tőlem, meddig lehet még ezt csinálni. Őszintén szólva a Ferencváros meghosszabbítja a pályafutásomat, mert hiába edzek többet, mégis úgy érzem, hogy a kevesebb meccs miatt jobban tudom koncentrálni az energiámat. Persze ezt úgy mondom, hogy a nyarat kihagytam, ami szintén meghatározó tényező abban, hogy feltöltődve és jó lendülettel tudom játszani a rangadóinkat.”

A kihagyott nyárról Varga Dénes még a tavalyi, magyar ezüstéremmel záruló budapesti világbajnokság után döntött, és nem bánta meg, hogy egy évre felfüggesztette a válogatottságát. Így jutott ideje mindenre, ami fontos volt neki.

„Egyrészt sokat edzettem, olyan programot csináltam meg, amelyre nagy szükségem volt, másrészt pedig szerettem volna minél több időt a családommal tölteni. Ugyanakkor két és fél hónapig kerültem a vizet, amit a gyerekeim nem néztek jó szemmel, egyszerűen nem értették meg, miért nem ugrom be velük a medencébe. Sok tanulsággal szolgált a nyár, hozzásegített ez a két és fél hónap, hogy lássam otthon a hátteret. Átértékeltem azt is, hogy miként kell a gyerekekhez és a feleségem által létrehozott miliőhöz hozzáállni. Nyilván nagyon nehéz mindennap beugrani a vízbe és edzeni, de otthon megteremteni a hátteret sem könnyű, és ez ugyanolyan része az én sikereimnek is.”

A válogatottba csapatkapitányként tért vissza (Fotó: Szabó Miklós)

Varga Dénes azóta már visszatért a válogatottba: a németek és az oroszok elleni világliga- és Európa-kupa-selejtezőn csapatkapitányként ugrott a medencébe, és szokása szerint jó játékkal és gólokkal segítette győzelemhez az együttest.

„A németek elleni, szolnoki mérkőzést nagyon élveztem, és bár nem volt kifejezetten egyszerű az oroszországi túra, de azt a meccset is élmény volt lejátszani, mert hazai közönség előtt vertük meg a németeknél erősebb oroszokat. Nem bánom, hogy a máltaiak elleni találkozókból kimaradok, a nyári kihívást pedig várom. Építkezünk, össze kell raknunk egy homogén társaságot, és talán ez lesz a legnehezebb feladat. Meglátjuk, a felvezető tornák és a felkészülés mit tartogat számunkra, és csak utána bocsátkoznék jóslatokba a világbajnokság esélyeivel kapcsolatban.”

Addig persze még vár néhány feladat Varga Dénesre a Ferencvárosban is, amellyel nehéz lesz még egyszer ilyen parádés évet futni – persze nem is lehetetlen.

„Könnyű természetesnek venni, hogy eddig mindent megnyertük, de nem volt egyszerű. Szeretnénk egyelőre élvezni, és ha megnyerjük a Szuperkupát is, biztosan jól telnek az ünnepek. És jól is jön a pihenő, hogy folytassuk a menetelést januárban.”