Vizes vb: a negyeddöntőre lendülne formába a női pólóválogatott

PATAI GERGELYPATAI GERGELY
Vágólapra másolva!
2024.02.04. 08:34
Mihók Attila és Cseh Sándor játékosai korántsem feltett kézzel ugranak vízbe a vb-n (Fotó: MVLSZ/Kovács Anikó)
Az Új-Zéland elleni csoportmérkőzéssel vasárnap délután elkezdi világbajnoki szereplését a magyar női vízilabda-válogatott, amelynek az olaszokat vagy a kanadaiakat kell megelőznie ahhoz, hogy megszerezze az olimpiai kvótát.

Variációk egy kvótára: sikerrel vett negyeddöntő az olimpiai címvédő Egyesült Államok, netán a világ- és Európa-bajnok Hollandia ellen, esetleg győztes helyosztó az olaszokkal vagy a kanadaiakkal szemben. A párizsi mezőnyben kiadó két helyre Olaszország és Kanada mellett a magyar női vízilabda-válogatott pályázik reális eséllyel, vagyis nincs mese, meg kell előznie valamelyiküket a dohai világbajnokságon.

Ennyit a matekról, és akkor térjünk rá a lényegre. Merthogy a mieink egyelőre nem számolgatnak, nem is álmodnak az Eiffel-toronnyal – az eindhoveni Európa-bajnokságon láthattuk, mi történik, ha rágörcsölnek a kvótaszerzésre. A három fájó vereség után az ötödik helyre becsületből odaért női válogatottunk, de a helyosztókat már a világbajnoki felkészülésnek szentelte, az elmúlt két és fél hétben pedig a tavaly szeptemberben kinevezett Cseh Sándor, Mihók Attila kapitánypáros mentálisan is igyekezett felrázni a társaságot. Hogy sikerült-e, Dohában kiderül.

„Taktikailag nem lehet ennyi idő alatt megvalósítani jelentős változásokat, nem is állt szándékunkban – mondta az utolsó budapesti edzés után Mihók Attila. – Bizonyos részletekben természetesen igyekeztünk javulni, elsősorban a védekezés hatékonyságát, az emberhátrányos és a hat a hat elleni mutatónkat illetően. Ha a három fontos eindhoveni mérkőzésünkön csak eggyel több blokkunk vagy védésünk lett volna, akár már kvótánk is lehetne. Sérülések és betegségek is nehezítik a helyzetünket, Rybanska Natasa arcüreg- gyulladást, Garda Krisztina szemfertőzést kapott, Vályi Vanda pedig a könyökével bajlódik, de vigyázunk rájuk. A kellemetlenségek ellenére szeretnénk megoldani a feladatunkat, ehhez a külső körön mozgékonyabbá kell válnunk, és a kapuban is jobb teljesítményre lesz szükség, mint az Európa-bajnokságon.”

Noha az új-zélandiak hivatalos oldala kiemeli, hogy női válogatottjuk is pályázhat a Dohában kiadó két kvóta egyikére, a realitások talaján maradva aligha lehetnek vérmes reményei első ellenfelünknek. A ráhangolódást viszont jól szolgálja a találkozó, a mieink gyakorolhatnak olyan játékelemeket, amelyekre a fontos mérkőzéseken is szükségük lesz. A fukuokai világbajnokságon szintén egy csoportban szerepeltünk a 11. helyen végző Új-Zélanddal, amelyet akkor 23–5-re múltunk felül. Ezúttal sem lehet kérdéses a magyar győzelem, de a német Spandauban légióskodó Gabrielle Milicichre azért érdemes figyelnünk. 

ELLENFÉLNÉZŐ – Új-zéland ellen kezdjük a tornát

A lebonyolítás sajátossága, hogy az első két mérkőzésén nem kell megfeszülnie női válogatottunknak, vasárnap magyar idő szerint 13 órától Új-Zéland, majd kedd délelőtt Szingapúr ellen is kötelező a győzelem. Mihók Attila ezeket a találkozókat is a felkészülés részének tekinti, hogy aztán az ausztrálok elleni csütörtöki csoportrangadón reális képet kapjanak a társkapitányok arról, milyen állapotban várja a csapat a kulcsfontosságú negyeddöntőt.

„Még mindig korai stádiumban van a csapat és a stáb kapcsolata, az idő rövidsége miatt a következő egy hetet is a felkészülésre kell használnunk – hangsúlyozta Mihók Attila. – Lehet, hogy furcsán hangzik, de még az ausztrálok elleni mérkőzés is a formaidőzítést szolgálja, mert azon a találkozón sem dől el semmi. Tulajdonképpen a negyeddöntővel kezdődik a világbajnokság, arra kell koncentrálnunk, hogy jól hangoljunk rá az igazán fontos összecsapásokra. Olyan hullámvasúton ülünk, amelyen a vereségekkel lefelé száguldottunk, de ha megnyernénk a negyeddöntőt, rögtön magasra repülnénk. Igyekszünk mentálisan is a lehető legjobb állapotba hozni a csapatot, viszont kétségkívül a győzelem a legjobb gyógyszer.”

Szilágyi Dorottya nemcsak elől lenne vezér, hanem a védekezésből is kivenné a részét Dohában (Fotó: MVLSZ/Kovács Anikó)

Mihók Attilával arról is beszélgettünk, hogy elégedett lenne-e, ha nem jutnának a négy közé, de megszereznék az olimpiai kvótát. Szerinte a magyar válogatott identitásához tartozik, hogy bármelyik vetélytárs jön szembe, le akarja győzni – ha nem sikerül, akkor sem szabad sokáig keseregni, elvégre két nap múlva újabb erőpróba következik.

„Kézzelfogható cél, hogy éljünk az utolsó lehetőséggel, és megszerezzük a kvótát, de nem tartom szerencsésnek, ha ezt túlbeszéljük a lányokkal. Egyelőre arra készülünk, hogy sorozatterhelés vár ránk a csoportkörben, azon vagyunk, hogy a negyeddöntőre élezzük ki a formánkat – minden más utána jön.”

Mivel a holland és az amerikai válogatott már a csoportkör első fordulójában, vasárnap délután találkozik egymással, hamar kiderül, hogy az ausztrálok elleni győzelem, illetve vereség esetén melyik csapat lesz a mieink ellenfele a négy közé kerülésért. Az elődöntőbe jutással bizonyára a kvóta is meglenne, sőt, adott esetben még a hatodik hely is párizsi repülőjegyet érhet, de mindent a maga idejében.

– Hogy van a szeme?
– Teljesen jól, köszönöm. Még az Európa-bajnokságon sérült meg, a torna második felében nem tudtam játszani, de a lelkem jobban fájt, mint a szemem. Ha már a vízben nem tudtam, igyekeztem kívülről segíteni a többieknek. Azóta sok minden történt, rengeteg inger ért minket, miután elveszítettük az olaszok elleni negyeddöntőt, gyakorlatilag elkezdtünk a világbajnokságra készülni. Megbeszéltük a tanulságokat, túltettük magunkat a történteken, és nekem is könnyebb volt úgy megélni az Eb-t, hogy gyorsan lezártuk és már a vébére koncentráltunk.
– Az Európa-bajnokság után többen is azt mondták, elsősorban lelki tényezők vezettek a vereségekhez. Azóta jobban összeértek csapatként?
Egyértelműen. Alapvetően sem vagyunk rossz csapat, szó sincs arról, hogy ellenséges lenne a hangulat, egyszerűen csak nem értünk össze az Európa-bajnokságra. Fizikailag és taktikailag pariban voltunk az ellenfeleinkkel, de a laikusok is láthatták, hiányzott a vibrálás, amely korábban jellemzett minket. Nem mindig van összefüggés az eredményesség és a csapategység között, de azért sokat számít, ha közös erővel dolgozunk a céljainkért. A felkészülés során voltak olyan feladataink, amelyek kibillentettek minket a komfortzónánkból, ezeket együtt oldottuk meg, és mentálisan is frissebbnek érzem a társaságot. Olyan állapotba kerültünk, hogy a falon is átmegyünk – ettől függetlenül bárhogy alakulhat a vébé, de azon vagyunk, hogy úgy sikerüljön, ahogy szeretnénk.
– Meglesz a kvóta Dohában?
– Hiszek benne, hogy igen.

„A falon is átmegyünk” – MINI INTERJÚ Gurisatti grétával, a magyar válogatott szélsőjével

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok: Magyari Alda (UVSE), Neszmély Boglárka (FTC-Telekom)
Mezőnyjátékosok: Faragó Kamilla, Rybanska Natasa (mindkettő UVSE), Garda Krisztina, Horváth Brigitta, Mahieu Geraldine (mindhárom Dunaújvárosi FVE), Gurisatti Gréta, Kuna Szonja, Leimeter Dóra, Máté Zsuzsanna, Vályi Vanda (mind FTC), Keszthelyi Rita (CN Mataró, spanyol), Parkes Rebecca, Szilágyi Dorottya (mindkettő Tigra-ZF-Eger)

VIZES VILÁGBAJNOKSÁG, DOHA
Vízilabda
Női torna, csoportkör 1. forduló
C-csoport
11.30: Ausztrália–Szingapúr (Tv: M4 Sport)
13.00: Magyarország–Új-Zéland (Tv: M4 Sport)

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik