Vizes vb: az emberelőnyös játékon és a védekezésen kell javítaniuk női pólósainknak

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2023.07.23. 09:35
null
A csoportkört követően a góllövőlista harmadik helyén áll Szilágyi Dorottya (Fotó: waterpolo.hu)
Bíró Attila együttese könnyű csoportból lépett tovább a negyeddöntőbe, a szünnapokon pedig élcsapatok ellen gyakorolt a torna eddigi legfontosabb mérkőzésére.


Csoportelsőként kihagyta a nyolcaddöntőt a magyar női vízilabda-válogatott a világbajnokságon, és minden bizonnyal a címvédő amerikaiak elleni kétkapuzással többre is ment, mintha hivatalos mérkőzést kellett volna játszania például a dél-afrikaiak ellen. A mieink legközelebb a hétfőn, a magyar idő szerint 12.30-tól kezdődő negyeddöntőben ugranak medencébe az Európa-bajnoki címvédő Spanyolország ellen.

Addig is érdemes megnézni, hogyan áll a magyar válogatott a statisztikai összevetésben a csoportkör után. Bíró Attila együttese három mérkőzésen

60 gólt lőtt, ezzel a negyedik legeredményesebben támadó csapat az olaszok (63), valamint a görögök és a hollandok mögött (61-61). Az 55 százalékos lövőhatékonyságunknál csak a hollandoké jobb a mezőnyben (60%). A 18 támadóhibánk a hatodik legkevesebb, mi szereztük a legtöbb labdát (36), és a miénk volt a harmadik legtöbb blokk (13), ezzel együtt a védekezés a három meccsből kettőn nem volt az igazi, amit mutat a védési statisztika is: Magyari Alda 51 százalékkal, Neszmély Boglárka 28-cal védett a csoportkörben.

A 60 gólunkból 15-öt lőttünk akcióból, hetet centerből, kettőt betörésből, 19-et emberelőnyből, hetet büntetőből és tí­zet lefordulásból. Az 50 százalékos centerhatékonyságon és legfőképpen a 63 százalékos emberelőny-kihasználáson illene javítani a folytatásban. Az viszont biztató, hogy a centereket eddig jól védtük, viszont a negyeddöntőben nyilván más színvonalú játékosokkal kerülünk szembe. Az emberhátrányos játékunk is megfelelő volt, a kiállítások utáni szituációk 59 százalékát kivédekeztük, de hát erre ugyanaz vonatkozik, mint a center elleni védekezésre...

A góllövőlistán Szilágyi Dorottya a harmadik 10 találattal, Keszthelyi Rita a negyedik 9 góllal, Gurisatti Gréta pedig a hatodik a maga 8 sikeres lövésével. És ha már gólszerzők: a japánok ellen Hajdú Kata 17 évesen és 133 naposan a legfiatalabb magyar világbajnoki gólszerző lett, éppen példaképe, Keszthelyi Rita 2009-ben felállított rekordját megdöntve. Szilágyi a mezőny második legeredményesebbje akcióból (7), Gurisatti a legjobb emberelőnyből (5), Keszthelyi pedig holtversenyben a legjobb büntetőlövő (4). Azon pedig már senki sem lepődik meg, hogy Vályi Vanda mind a 12 ráúszásnál elhozta a labdát, még akkor is ő volt a gyorsabb, amikor a Fukuokában használt, meglehetősen furcsa kosár tetejéről jó fél méterrel a másik térfél felé pottyant a labda.

A teljes képhez tartozik, hogy a magyar válogatott nem szerepelt valami erős csoportban, nem véletlenül mondta Bíró Attila, hogy a szünnapokra beiktatott, hollandok és amerikaiak elleni gyakorlást jobban várta, mint a japánok és az új-zélandiak elleni csoportmeccset. A játékosok elmondták továbbá, hogy a házigazdák elleni kaotikus, gyakorlatilag kézilabdameccs (26–21) után leültek beszélgetni, ennek már az új-zélandiak elleni 23–5-ös győzelem alkalmával megvolt az eredménye – egyértelműen ezen az úton kell továbbmenni.

Könnyedén nyertek a spanyolok
Nem kellett tövig rágnunk a körmünket a szombati mérkőzéseket figyelve, az esélyesek ugyanis gond nélkül érvényesítették a papírformát a nyolc közé kerülésért. A legkönnyebb dolga a kanadai válogatottnak volt, amely 21–6-ra győzte le Dél-Afrikát, a Hollandia elleni negyeddöntőben viszont már bravúrra lesz szükség. Az olaszok Új-Zélandtól, az ausztrálok Izraeltől kaptak mindössze hét gólt, győzelmük nem forgott veszélyben, míg az Európa-bajnoki címvédő spanyolok az ötgólos      Judith Forca   vezérletével nyertek 16–9-re a francia együttes ellen, amely csak a nagyszünetig tartotta a lépést.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik