Női vízilabda: négy csapat, négy különböző út az európai elitbe

Patai GergelyPatai Gergely
Vágólapra másolva!
2023.04.18. 08:42
null
Az UVSE úgy nyerte meg az Eurokupát, hogy az elődöntőben az Egert, a fináléban a Ferencvárost győzte le (Fotó: Koncz Márton)
A magyar női klubvízilabda legsikeresebb idényében a Dunaújváros a Bajnokok Ligájában, az aranyérmes UVSE, a döntős FTC és az Eger az Eurokupában jutott el a végjátékig – összeállításunkban a siker receptjét kerestük.

A jóhoz könnyű hozzászokni, márpedig a közelmúltban megszokhattuk, hogy női vízilabdázóink maradandót alkotnak a nemzetközi porondon. A 2014–2015-ös évad óta – a koronavírus-járvány miatt törölt kiírás kivételével – mindig legalább egy magyar csapat érdekelve volt négyes döntőben, ám a jelenlegi idényben olyasmi fordult elő, ami korábban még nem: a két európai kupasorozatban négy együttesünk is bejutott a legjobb négy közé.

FIATAL TEHETSÉGEKKEL AZ EURÓPAI ELITBEN

A Dunaújváros BL-menetelése az élre kívánkozik – nemcsak az értékes negyedik hely, hanem a keret összetétele miatt is. A DFVE két éve Magyari Aldával, Gurisatti Grétával és Szilágyi Dorottyával szerzett ezüstérmet az elitsorozatban, de azóta már mindhárman eligazoltak. A mezőnyben Garda Krisztina, Horváth Brigitta és Mahieu Geraldine képviseli a rutint, a kapuban Laura Aarts ad tartást a csapatnak, ám a többiek 25 évnél fiatalabbak, kilenc játékos is 2000 után született.

Mihók Attila munkamorálját, szenvedélyét évtizedek óta ismerjük, de arra talán a vezetőedző sem számított, hogy korosztályos válogatott tehetségekre építve Európa legjobb négy csapata közé juthat a Dunaújvárossal. A nemzetközi porondon végig stabil teljesítményt nyújtott a DFVE, szervezett védekezéssel sok borsot tört riválisai orra alá, ám a bajnokságban négy vereség mellett a Szentessel meglepetésre ikszelt, így még játszania kell az elődöntőbe jutásért a BVSC-vel.

A LEGJOBBKOR JÁTSZOTTAK A LEGJOBBAN

Kiapadhatatlan kincsesbányához hasonlít az UVSE utánpótlása, amelyből évről évre kerülnek fel a felnőttcsapathoz olyan tehetségek, akik rutinos klasszisokat megszégyenítő érettséggel, bátorsággal és fegyelemmel játszanak. Mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne, hogy a 15 éves Tiba Panna az Eger elleni Eurokupa-elődöntőben szenzációs bekkelésével kikapcsolja a játékból Parkes Rebeccát, vagy a 17 éves Hajdú Kata a finálé második meccsén két fontos gólt hint a Ferencvárosnak...

Benczur Márton együttesét sokan előre leírták, mondván, képtelenség betölteni az űrt, amelyet a távozó Keszthelyi Rita hagyott maga után. Ehhez képest a második számú nemzetközi kupasorozatban meg- győző játékkal masírozott a döntőbe, amelynek népligeti visszavágóján öt vereség után legyőzte az esélyesebb FTC-t, és elhódította a trófeát. A válogatott is profitálhat abból, hogy a fiatalokat mély vízbe dobják a margitszigetiek, az athéni világkupa-selejtezőre utazó keretbe Tiba, Hajdú és Szegedi Panni is bekerült.

CSAPATOT KELLETT GYÚRNI A KLASSZISOKBÓL

Mindössze öt évvel azután, hogy női csapatot indított, Magyar Kupát nyert a Ferencváros, amely tudatos munkával, jó igazolásokkal ért fel a csúcsra. Miután tavaly nyáron többek között Gurisatti Gréta és Leimeter Dóra is a Népligetbe tette át székhelyét, a szakértők biztosra vették, hogy a bajnoki cím egyik várományosa lesz az FTC, ugyanakkor kevesen gondoltak rá, hogy az ob I alapszakaszát hibátlan mérleggel zárja.

Gerendás György csapatot gyúrt a klasszisokból, és bár a nemzetközi porondon voltak olyan mérkőzések, amelyen a vártnál gyengébben játszottak a zöld-fehérek, győztes mentalitásuknak köszönhetően általában a maguk javára fordították a párharcot. Az Eurokupa-döntőben nem sikerült feltenni a pontot az i-re, de a pofon bizonyára pluszmotivációt ad a ferencvárosiaknak a bajnokság rájátszására.

BRAVÚROK ÉS TANULSÁGOS VERESÉGEK IDÉNYE

Tíz évvel ezelőtt csalódásnak számított volna, ha az Eger rendezőként már a csoportkörben kiesik az elitsorozatból, ám azóta a nemzetközi porond közelében sem jártak a hevesiek, így szereplésüket kétségkívül bravúrként kell értékelnünk. Már csak azért is, mert Sike József együttese az Eurokupába átkerülve a csoportkört és a negyeddöntőt is sikerrel vette, és csak az UVSE tudta megállítani.

Az Eger két csodafegyvere, Szilágyi és Parkes megmutatta, miért szerződtették tavaly nyáron, Czigány Dóra valódi vezérként játszik, és a fiatalokban is bőven van potenciál, de a bajnokság végjátékában bátrabban kell próbálkozniuk. Az egriek 2021-es kupagyőzelme még nagy meglepetésnek számított, ám ha folytatják az építkezést, és tanulnak a kudarcokból, a közeljövőben már minden sorozatban az esélyesek között emlegethetik őket.

MAGYAR NŐI CSAPATOK A LEGJOBB NÉGY KÖZÖTT EURÓPÁBAN A 2020–2021-ES IDÉNY ÓTA 2020–2021: Dunaújváros – Euroliga-2.
2020–2021: UVSE – Euroliga-3.
2021–2022: UVSE – Euroliga-4.
2021–2022: Dunaújváros – LEN-kupa-2.
2022–2023: Dunaújváros – Bajnokok Ligája-4.
2022–2023: UVSE – Eurokupa-1.
2022–2023: FTC – Eurokupa-2.
2022–2023: Eger – Eurokupa-elődöntős*
Az Euroliga a Bajnokok Ligája jogelődje, a LEN-kupa az Eurokupa jogelődje. *Nem rendeztek mérkőzést a harmadik helyért.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik