Vízilabda: A potya gól felrázta a csapatot – Bányai Márk

Patai GergelyPatai Gergely
Vágólapra másolva!
2023.02.24. 09:56
null
Az utolsó negyedre összekapta magát Bányai Márk (Fotó: Koncz Márton)
A BVSC-Zugló elleni győzelemmel nagy lépést tett az elődöntőbe jutás felé a Szolnoki Dózsa, amelynek kapusa, Bányai Márk elképesztő mélységeket és magasságokat élt meg a fordulatos rangadón.

Alig három másodperc alatt két gól született a férfi vízilabda ob I szerdai BVSC–Szolnok mérkőzésén. A harmadik negyed végén előbb Szeghalmi Zsombor lőtt elemi erővel a léc alá, majd a középkezdés után, a dudaszó pillanatában Tátrai Dávid a saját térfeléről lepte meg Bányai Márkot. A szolnokiak kapusát azonban nem küldte padlóra a ritkán látható potya gól, éppen ellenkezőleg: a záró szakaszban csupán egy gólt kapott, ötméterest védett, és elévülhetetlen érdemei voltak abban, hogy a Dózsa 11–10-es győzelmével fontos három pontot szerezzen a Szőnyi úton.

„Fordulatos, idegőrlő mérkőzés volt, de tudtuk előre, hogy saját uszodájában nem könnyű legyőzni a BVSC-t      – mondta lapunknak a 23 éves Bányai Márk, aki 2019 óta erősíti a Szolnokot.  – Már a mérkőzés előtt idegesebb voltam a kelleténél, mert kisebb könyöksérüléssel küzdöttem, ezért nem éreztem magam stabilnak. Az egyik edzésen rosszul értem a labdába, és kiugrott a helyéről a könyököm, s bár a kezeléseknek köszönhetően nem kellett kihagynom a mérkőzést, féltem tőle, hogy a sérülés miatt nem tudok olyan teljesítményt nyújtani, mint az idényben korábban. Az első három negyedben nem is ment jól a védés, a harmadik végén ráadásul félpályás gólt kaptam, de az utolsó szakaszban elkaptam a fonalat, és már azt a szintet hoztam, amit elvárok magamtól. ”

Adódik a kérdés: vajon mi történt a mindössze kétperces szünetben, hogyan tudott erőt meríteni Bányai Márk a végjátékra a potya után?

„Elsősorban az edzőknek és a csapattársaimnak köszönhetően, amiért nagyon hálás vagyok      – hangsúlyozta a fiatal kapus.  – Kivétel nélkül mindenki odajött hozzám, tartották bennem a lelket, és kérték, hogy engedjem el, ami addig történt, mert szükségük van rám. Meghallgattam őket, aztán magamba fordultam, és megpróbáltam felidézni a múltból olyan mérkőzéseket, amelyeken fontos védéseket mutattam be a hajrában. A potya gól felrázta a csapatot, jobban összeállt a védekezés, én pedig úgy éreztem, muszáj javítanom a hibámat. A zuglóiak azt hihették, lelkileg mélyre kerültem, mert távolról is bátran próbálkoztak, de összeszedtem magam, a srácok pedig rengeteget segítettek a mezőnyben. Nem az eredményjelzőt figyeltük, hanem mindig a következő feladatunkra koncentráltunk, és bár másfél perccel a vége előtt egyenlített a BVSC, az utolsó támadásunkból Jansik Dávid megszerezte a győztes gólt.”

Győzelmével a Szolnok megerősítette harmadik helyét a bajnoki tabellán, és közelebb került az elődöntőhöz. A Tisza-partiak tartását mutatja, hogy ebben az idényben a fordulatos, kiélezett rangadók többségét megnyerték, s immár négy mérkőzés óta veretlenek az élvonalban.

„A közvélemény nem várt minket a legjobb négy közé, és nem is úgy indult az idény, hogy reális esélyünk lesz az elődöntőbe jutásra, már az első fordulóban pontokat veszítettünk az Eger ellen      – mondta Bányai Márk.Mivel a nyáron jelentősen átalakult a keretünk, várható volt, hogy idő kell, amíg összecsiszolódunk, de fel sem vetődött, hogy megelégednénk a középmezőnnyel, kettőzött erővel dolgoztunk tovább. Szoros egységet alkotunk, minden posztra jut tehetséges fiatal játékos, Pásztor Mátyás pedig a rutint képviseli a csapatban, úgyhogy nem is lehet kérdés, szeretnénk ott lenni az elődöntőben.”

VÍZILABDA
FÉRFI OB I, ALAPSZAKASZ
16. FORDULÓ
BVSC-ZUGLÓ–SZOLNOKI DÓZSA 10–11 (2–2, 2–4, 5–3, 1–2)

Laky uszoda,300néző.V:Bereczki, Ádám F.
BVSC:Gyapjas V. – Szabó II Bence, GÁL D.2,Mészáros M.1,Csacsovszky A.1,Nagy M.1,Gyárfás T.Csere:Csapó M., Batizi1,Mészáros Cs.2,Tátrai1,KOVÁCS P.1.Edző:Kemény Kristóf
SZOLNOK:BÁNYAI – Pető A.1,Pásztor M.1,KOVÁCS GERGŐ2,Ágh Gy., Szeghalmi2,Vámosi.Csere:Schmölcz1,Teleki1,JANSIK D.2,Vismeg Zs.1.Edző:Hangay Zoltán
Gól – emberelőnyből:11/2, ill. 9/4.Gól – ötméteresből:1/0, ill. –.Kipontozódott:Csacsovszky A. (19. p.), Vámosi (26. p.)
MESTERMÉRLEG
Kemény Kristóf:– A kritikus pillanatokból jobban jött ki a Szolnok, ami valószínűleg nem a véletlen műve. Jól játszottunk, volt esélyünk a győzelemre is, de pontatlanok, fegyelmezetlenek voltunk, az utolsó két negyed végén egyaránt kaptunk gólt.
Hangay Zoltán:– Közönségszórakoztató, fordulatos mérkőzés volt, örülök, hogy mi jöttünk ki belőle jobban. Voltak gondjaink a hét elején, de nem beszéltünk róla, csapatként nyertük meg a mérkőzést, és bravúrként értékelem, hogy elhoztuk a három pontot.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik