Férfi vízi: „Elengedtem már” – Vincze Balázs a kapitányi pozícióról

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2020.11.28. 12:43
null
Vincze Balázs nyár óta irányítja az UVSE-t (Fotó: Madar Dávid)
Benedek Tibor örökségét továbbvíve nyár óta Vincze Balázs irányítja az UVSE férfi vízilabdacsapatát. Az 52 éves szakember a Magyar Nemzetnek adott interjújában régi barátjáról, életéről, pályafutásáról és a szövetségi kapitányi posztról is beszélt.

 

– „Felfoghatatlan, hogy egy ilyen tiszta szívű ember hogyan kaphatott ilyen rövid életutat”. Ezekkel a szavakkal kommentálta Benedek Tibor halálhírét. Azóta eltelt fél év. Volt már úgy lenn az uszodában, tartott már úgy edzést, hogy ne jutott volna eszébe az elhunyt barát?
– Igen, azért volt már ilyen, fél év elég hosszú idő, ám a pozíció, amit betöltök, mindig is emlékeztetni fog rá – válaszolta Vincze Balázs. – Ahogy természetesen azt sem felejtem soha, hogy az ő javaslatára, neki köszönhetően kerültem vissza az újpesti vízilabdába. Emberként, barátként is nagyon szoros kapcsolat volt közöttünk, amit a közös újpesti gyökerek alapoztak meg. 1977-től egészen 1996-ig voltam a klub játékosa, ebből majdnem egy évtizeden át Tiborral közösen. Nagyon sok közös élményben, sikerben volt részünk.

– Amikor a nyáron kérdezték az örökségről, a munkájáról, így felelt: nem az a feladat, hogy új Benedek Tibor legyek. Sikerült megvalósítani a terveit? Helyesebben talán, miben igen, miben nem?
– Az idézett kijelentéssel nem a saját egyéniségem, céljaim fontosságát akartam hangsúlyozni, inkább arra igyekeztem utalni, senkitől, még tőlem sem várható el, hogy az ő szakmai útját járjam, bár sok tekintetben örökre megkerülhetetlen marad. Csak egyetlen példa Tibor személyiségének az érzékeltetésére. Karácsonyra az edzőkollégákat, a munkatársait rendszeresen megajándékozta egy-egy könyvvel. Ma már ez a figyelmesség sem általános. Ám ő nem csupán átadta jókívánságok közepette a könyveket, hanem mindenkinek személyre szabott üzenetet írt hozzá. Közeleg karácsony, s azon gondolkodom, hogyan folytathatnám ezt a szép hagyományt. Tibor az ilyen gesztusokkal fejezte ki mindennél pontosabban, hogy nem csupán az első csapatra, hanem az egész egyesületre, a legkisebbektől a legnagyobbakig mind a háromszáz játékosra odafigyel. S ebben az alapelvben nem lehet változás.

– Pályafutása során egyszer volt komoly ellenfele Benedek Tibornak, amikor 2012-ben ön is pályázott szövetségi kapitánynak. Foglalkoztatja még ez a lehetőség?
– 2016-ban is jelentkeztem, immár nyílt pályázaton, és akkor sem engem választottak. Utánpótlás-vonalon azonban kiveszem a részem a szövetségi munkából. 2018-ban, amikor Tibi vezetésével felélesztették az utánpótlás-bizottságot, nekem is szerepet szántak. Négy korosztályt felügyeltem, s az U15-ösökkel megnyertük az Eb-t. Amióta az UVSE-nél szakmai igazgatóként dolgozom, kevesebb a feladatom, de a tizenkét–tizenhárom évesek tehetséggondozását máig én irányítom. Hogy jelentkezem-e még kapitánynak? Soha ne mondd, hogy soha, de úgy érzem, ezt a kérdést már elengedtem.

A teljes interjút ide kattintva olvashatja el!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik