Elrajtol Európa legkiegyensúlyozottabb ligája

Vágólapra másolva!
2013.09.07. 12:16
null
Csapatkapitányok, ha találkoznak – a most rajtoló bajnokságban is főszerepet játszhat Biros Péter (balra) és az Eger, illetve <br />Zsivko Gocics, valamint a Szolnok (Fotó: Szabó Miklós)
Szombaton kezdetét veszi a férfi vízilabda ob I 2013–2014-es szezonja. Továbbra is Európa legkiegyensúlyozottabb bajnoksága a magyar, hiszen még a középcsapatokban is olimpiai bajnokok pólóznak, és a három topgárda mögött hat-nyolc együttes pályázik hasonló eséllyel a minél jobb pozícióra – egyik-másik a legjobbakat is megszorongathatja.

 

Tíz friss világbajnok szerepel a hazai medencékben, kiegészülve öt magyar, három szerb és egy szerb-montenegrói korábbi vb-elsővel, két friss vb-ezüstérmessel,no meg egy japán világliga-gólkirállyal.

Topcsapatok álruhában

Három együttes határozza meg a következő bajnokságot: a Honvéd, a Vasas és a Partizan.

TUDNIVALÓK
Ismét új rendszerben zajlik a bajnokság. Egy idényt követően máris eltörölték a negyeddöntőt, így aki az éllovas trió mögött a négybe akar jutni, annak mar az alapszakaszban igyekeznie kell. A 26 forduló azt jelenti, hogy ismét sikerült 14 indulót találni, jövőre viszont mar csak 12 csapat alkotja a mezőnyt, ami azt jelenti, hogy a szezon végén a 12., a 13. és a 14. is búcsúzik (legalábbis az aktuális versenykiírás erről rendelkezik), így nemcsak az élen, az alsó régiókban is nagy lesz a tülekedés. Az alapszakasz után a legjobb négy játszik az aranyért, az elődöntő és a döntő is az egyik fel harmadik győzelméig tart.
Alapszakasz: 2013. szeptember 7.–2014. április 12.
Rájátszás: 2014. április 15.–május 18.
Tv: az előző bajnokságot a Digi közvetítette, az viszont meg nem dőlt el, hogy az új szezonban hol lesz látható az ob.

Ne aggódjanak, nem ment el az eszünk, és ne is reménykedjenek, nem állt össze az európai szuperbajnokság, viszont ha megnézzük a favoritokat, be kell látnunk, ha „álruhában" is, de valóban főszereplő az említett hármas.

A címvédő Egernél az elmúlt két évben amolyan mini-Honvéd jött össze a Bátori Bence, Gór-Nagy Miklós, Hárai Balázs, Salamon Ferenc négyessel, sőt idevehetjük a Kőér utcában éveket lehúzó Biros Pétert és az ott egy szezont eltöltő Bisztritsányi Dávidot is.

Szegeden a Nagy Viktor, Decker Ádám, Tóth Márton sorral a tudás mellé az öt bajnoki címet hozó vasasos mentalitásra is vágynak, ahogy a korábbi Honvéd-sikerekből is merítenek a Szivós Márton, Molnár Tamás duó révén.

Szolnokon a Kis Gábor, Hosnyánszky Norbert, Vörös Viktor trió képviseli a Vasas-hatást, a korábbi Honvéd-edző Kovács István pedig a szerb vonalra is alapoz, hiszen mindhárom délszláv légiósa, a csapatkapitány Zsivko Gocics, a tavaly igazolt Milan Alekszics és a nyáron érkező Sztefan Mitrovics is a Partizan neveltje, továbbá a szerbek zászlóshajójától érkezett Debrecenbe Predrag Jokics, de a kapus Braniszlav Mitrovics is három évet húzott le Belgrádban.

A póló nem közgazdaságtan

Azon lépjünk túl elegánsan, hogy a magyar sportban nem létezik valódi szponzoráció, csak mecenatúra, csapataink viszont új szintre emelték a pénz és a sikerek egymásra hatását: kezd hagyománnyá válni, hogy kisebb forrásból lehet nagyobb eredményt elérni, vagy éppen az, hogy az ingyenjáték sem jelent sikertelenséget.

Egerben évről évre lecsippentenek a költségvetésből, mégis az elmúlt három szezonból kettőt megnyert Gerendás György alakulata, ahogyan az évadra tervezett összegnél egyharmaddal kevesebből is négybe tudott jutni a Vasas, míg Debrecenben idő előtt ürült ki a kassza, mégis négybe került a gárda az Európa-kupában. A kis pénz, nagy póló tézist erősítheti az Eger mellett a Szeged is, hiszen a nyáron megnyirbálták a pénzeket, mégis legalább olyan erős csapat jött össze, mint az előző szezonban.

Említsük meg azt is, hogy az anyagilag még rosszabb helyzetben lévő délszláv országok játékosai számára is csábítóak a magyar körülmények, igaz – a magyar foci módjára –, ez csak itthon üdvös, az európai kupákban ugyanis elvétve érünk el sikereket.

Aki elmegy, ugye hazatér?


Miután nemcsak itthon, hanem szerte a világban fogy a pénz a sportágban – továbbá nem játszhat mindenki Rijekában és Reccóban –, már korántsem olyan csábító a légiósélet, mint a korábbi években. Ennek megfelelően a három világklasszisunkat (Madaras Norbert, Varga Dániel, Varga Dénes), valamint néhány spanyol vagy nem meghatározó országban szereplő kalandort leszámítva nagy létszámban tértek haza a nyáron a játékosok.

Újra itthon játszik az olasz kontingens jelentős része – Tóth Márton, Dávid Zoltán, Suti Gábor és Kovács Róbert –, itthon folytatja az idei és a két szezonnal korábbi román gólkirály Szabó Botond és Kincses Attila is. Ráadásul a hazatérőket a parton is lehet sorolni: Märcz Tamás egyéves egri kitérőjét leszámítva 2000 óta pólózott Olaszországban, edzői karrierjét viszont itthon, a BVSC-nél kezdi el, a brit női válogatottat a londoni olimpiáig irányító Fekete Szilveszter a Kaposvár kispadját foglalta el, míg Fülöp Tibor Franciaországból tért vissza, hogy szülővárosa csapatát, a Szentest irányítsa.

Új szabályok


Nem lehet elégszer ismételni, a bajnokság új szabályok szerint zajlik, amit a kupában vegyes fogadtatás mellett próbálgattak a csapatok. A kezdeti tapasztalatok szerint a mozgékonyabb játéknak kedveznek a regulák az erővízilabdával szemben.

HA KÍVÁNCSI A CSAPATOK RÖVID ÁTTEKINTÉSÉRE, ÉS VÁRHATÓ SZEREPLÉSÜKRE, KERESSE A NEMZETI SPORT SZOMBATI SZÁMÁT, AMELYET MÁR DIGITÁLIS FORMÁBAN IS ELÉRHET!

FÉRFI VÍZILABDA OB I
1. FORDULÓ

KSI SE–BVSC-Zugló 16–14
Kaposvári VK–Szolnoki Dózsa-Közgép, Kaposvár, 16.
Széchenyi Bank-FTC–ZF-Eger, Népliget, 18.
Valdor-Szentes–Debrecen, Szentes, 18.
PVSK-Fűszért–A Híd-Szeged, Pécs, 19.
OSC-Újbuda–Teva-Vasas, Kondorosi út, 19.30.
Hegyvidék-Ybl–RacioNet-Honvéd, Csörsz u. 19.30

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik