Vizes vb: Pedig bennem van a világbajnoki érem – Szabó Szebasztián

Vágólapra másolva!
2022.06.20. 09:05
null
Csalódottan vette tudomásul Szabó Szebasztián, hogy kedvenc számában nem szerzett érmet (Fotó: Szabó Miklós)
Szabó Szebasztán hatodik lett 50 pillangón, Hosszú Katinka 200 vegyesen a hetedik helyen zárt a hazai vizes világbajnokság vasárnapi napján.

 

Nem találta meg az úszószemüvegét Szabó Szebasztián szombaton este a 4x100-as gyorsváltó döntője után, ám Európa-bajnokunk túl sokáig nem bánkódott a veszteségen, s mivel a babonákban sem hisz, hamar túllépett a történteken.

Benyúlt a hátizsákjába, előhúzott egy másik szemüveget, aztán levezetett az első nap végén, még a Duna Arénában felfeküdt a masszázspadra, majd visszatért a magyar csapat főhadiszállására, a margitszigeti hotelbe.

És onnan nemigen mozdult ki vasárnap délelőtt.

„Mivel a világbajnokság első napja meglehetősen húzós volt számomra, a szombat esti kötelezők után vasárnap délelőtt inkább csak pihentem. Szombaton este lezártam a váltódöntőt is magamban, továbbra is sajnálom, hogy nem értünk oda a dobogóra – nem baj, nem állhat mindig össze kerek egésszé minden történet” – tudtuk meg a győriek úszójától.

Az 50 pillangó rajtjának pillanatában Szabó Szebasztián már nem a közönségre figyelt, de így sem tudott a dobogóra érni, ugyanis hatodik lett, ám még három egyéni számban indul a budapesti világbajnokságon: 50 és 100 gyorson, valamint 100 pillangón (Fotó: Török Attila)
Az 50 pillangó rajtjának pillanatában Szabó Szebasztián már nem a közönségre figyelt, de így sem tudott a dobogóra érni, ugyanis hatodik lett, ám még három egyéni számban indul a budapesti világbajnokságon: 50 és 100 gyorson, valamint 100 pillangón (Fotó: Török Attila)

Szabó Szebasztián az ötödik idővel kvalifikálta magát az 50 pillangó fináléjába, így a szombati váltódöntő után vasárnap is a legjobbak között vonulhatott ki a Duna Arénában a rajtkövekhez.

Ezt láthatóan élvezte is – talán túlságosan is figyelt a magyar közönségre…

„Annyira jó Budapesten a Duna Arénában és magyar szurkolók előtt úszni  – lelkendezett Szabó. –Annyira feldobja az embert, amikor belép a medencetérbe és felrobban az uszoda. Igyekeztem kiélvezni a rajt előtti pillanatokat, az ovációt, de ez ötven méter, itt tényleg hideg fejjel kell felállni a rajtkőre. Lehet, hogy ez ezúttal nekem nem ment túl jól…”     

Mindezt persze csak utólag mondta el Szabó Szebasztián lapunknak – azok után, hogy az 50 pillangó döntőjében a 6. helyen végzett.

A számot az amerikai úszófenomén, Caeleb Dressel nyerte, aki így megvédte világbajnoki címét ezen a távon, mögötte a 42 éves (!) brazil Nicholas Santos szerezte meg az ezüstérmet.

„Szombaton és vasárnap is jól éreztem magam a vízben, de ez a döntő nem úgy sikerült, ahogyan szerettük volna – ismerte el Szabó Szebasztián. – És egyelőre fogalmam sincs, miért nem ment a döntőben. Szerintem ugyanannyi tempót csináltam, mint a középdöntőben, ugyanúgy úsztam, mint szombaton. Egy tizeddel lassabb voltam, ez olyan kicsi különbség, hogy nehéz megmondani, mi volt a hiba. Biztosan visszanézem majd a futamot, mert az ilyenekből lehet tanulni. Az ötven pillangó a kedvenc számom, lehet azt mondani, hogy ez az igazi versenyszámom, hiszen ez megy a legjobban, emiatt sajnálom, hogy csak a hatodik lettem, de annak azért örülök, hogy világbajnoki döntőben úszhattam. Pedig bennem van a világbajnoki érem, hogy mikor jön össze, azt nem tudom.”     

Szabó Szebasztián még három egyéni számban indul a budapesti világbajnokságon: 50 és 100 gyorson, valamint száz pillangón – a Nemzeti Sportnak elárulta, hogy az ötven gyorson a jövőben merész álmai vannak:

„Száz gyorson és száz pillangón már régóta versenyzek, ötven gyorson is szeretnék javulni. Akár már itt, a világbajnokságon, de ebben az »új« számomban a párizsi olimpián lehetek igazán jó, úgy érzem, ezen a távon még sok van bennem.”     

Nagyon küzdött Hosszú Katinka 200 vegyesen, ami most a hetedik helyhez volt elég a budapesti világbajnokságon, amelyen ez volt az első száma (Fotó: Szabó Miklós)
Nagyon küzdött Hosszú Katinka 200 vegyesen, ami most a hetedik helyhez volt elég a budapesti világbajnokságon, amelyen ez volt az első száma (Fotó: Szabó Miklós)

Hosszú Katinkának hasonlóan hangzatos céljai már nincsenek. Háromszoros olimpiai bajnokunk egyértelműen pályafutása utolsó versenyeinek egyikén úszik – és bár messze van attól a Katinkától, aki éveken keresztül szállította a jobbnál jobb eredményeket, továbbra is küzd és már azt is sikerként éli meg, ha egy helyet javít a fináléban a középdöntős helyezésén.

Vasárnap ez történt, hiszen a nyolcadikból hetediket varázsolt a sportág egyik legnagyobbja.

Mert természetesen Hosszú Katinka továbbra is az úszás legjobbjai közé tartozik, s ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy minden alkalommal a leglassabban jut a vegyes zóna legvégére, hiszen mindenki őt faggatja és kérdezi.

„Sajnálom, hogy Szebasztián nem ért oda a dobogóra, de ötven méteren bármi előfordulhat és az ellenkezője is. Ugyanakkor azért nem véletlen, hogy már megint Dressel nyerte a számot – összegzett Sós Csaba szövetségi kapitány. – Nagyon sűrű a mezőny, Szebi meg elmaradt egyéni legjobbjától, de ezen kár keseregni. Hosszú Katinka döntős úszásának meg örülni kell, Katinka is ezt teszi – a legjobban az tetszik benne, hogy továbbra is a realitások talaján áll. Egyelőre nincs még érmünk, de ez már nem sokáig lesz így, alig várom, hogy elkezdődjön a férfi kétszáz pillangó, a szokásomtól eltérően, ezúttal nem mennék bele jóslatokban, de azt nem tudom elhallgatni, hogy öröm ránézni Milák Kristófra!”     

NS-grafika: – A NAGYOBB MÉRETÉRT KATT A KÉPRE!
NS-grafika: – A NAGYOBB MÉRETÉRT KATT A KÉPRE!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik