A legnagyobb brazilfanatikusok Haitin élnek

Vágólapra másolva!
2010.06.24. 19:09
null
Haitin a brazilok a kedvencek (Fotó: Action Images − archív)
Ha az ember Haitin tartózkodik, és hatalmas kiabálásra, valamint ünnepi lövések hangjára lesz figyelmes, először valószínűleg nem is sejtené, mi történik körülötte. Talán arra gondolna, új elnöke van az országnak, vagy valamilyen hős tért haza. De nem erről van szó. Brazília gólt lőtt a labdarúgó-világbajnokságon.

A haiti emberek úgy szeretik a brazil labdarúgást, mint talán senki más. A szimpátia fél évszázaddal ezelőttre nyúlik vissza, majd 2004-ben folytatódott, amikor a brazilok vezette ENSZ-békefenntartók bevonulhattak Haitire, hogy elsimítsák a politikai zavargásokat.

Haitin most, a szörnyű földrengés után különösen nagy szükség van olyan élményekre, mint a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság.

Körülbelül 2500 ember követte az Elefántcsontpart elleni csoportmeccset a Silvio Cator Stadionban, vasárnap. Másutt az ENSZ-alakulatok által felállított kivetítőkön nézték az eseményeket.

„Élünk-halunk a brazilokért. Pelé játékán nőttünk fel. Ő fekete, mint mi, és egyike a legnagyobb játékosoknak" – mondta a 46 éves John Daudin, aki házi gyártmányú zajkeltő eszközöket árul.

Az utcák tele voltak brazil zászlókkal, mászkáló emberekkel, feldíszített járművekkel, a falak sem piros-kékek – ezek Haiti nemzeti színei –, hanem zöldek és sárgák.

„Ezekben a napokban nincs más dolgunk, csak a világbajnoksággal foglalkozunk" – mondta a 25 éves Fritz Jean, aki öt hónapig egy műanyag tető alatt lakott, mert házát összedöntötte a földrengés.

A haiti labdarúgás nem tartozik a világ élvonalába, a válogatott csupán egyszer, 1974-ben jutott ki a világbajnokságra, és most a Brazíliához fűződő szoros kapcsolat miatt nem is kérdés, hogy kinek szurkolnak az ország lakói.

A focidiplomácia 2004-re datálódik. Ekkor, a zavargások idején, az amerikai tengerészet egységei kivonultak, a brazilok vezette békefenntartók pedig bevonultak Haitira, maga Ronaldo is játszott a haiti nemzeti csapat ellen a „Játék a békéért" elnevezésű rendezvényen.

„A haitiak ugyanannyira brazilok a futball tekintetében, mint Brazília lakossága. A brazilokat nagylelkűségük miatt a szívünkbe zártuk" – mondta Raymond Joseph, Haiti amerikai nagykövete abban az időben.

Az Elefántcsontpart elleni vasárnapi mérkőzés előtt és közben Haitin sárga-zöld csíkos pólókat árultak, amelyeken mind a brazil, mind a haiti zászló rajta volt.

„Nagyszerű látni a lelkesedésüket, hatalmas buli van itt. Ők talán még jobban rajonganak a válogatottunkért, mint mi magunk" – nyilatkozta egy Haitin állomásozó brazil katona.

Amikor Kakát kiállították, és Elefántcsontpart gólt szerzett, a Silvio Cator Stadionban tánczenét játszottak le, hogy megnyugtassák a szurkolókat. Az ügy érdekében még pomponlányokat is bevetettek.

A mérkőzésen végül brazil győzelem született, így a tömeg hatalmas ünneplésbe kezdett. Az újjáépítés fáradalmai, az éhezés, minden gond eltűnt néhány órára a földrengés által sújtott Haitin.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik