Vívás: Pápai Zoé korosztályos Eb-dobogóról álmodozik

Krasznai Bence utanpotlassport.huKrasznai Bence utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.12.04. 16:30
Címkék
Az UTE kardvívója, Pápai Zoé remek heteket tudhat maga mögött: a bukaresti és az eislingeni kadét európai körversenyen is jól szerepelt: előbbit megnyerte, utóbbin pedig a második helyen zárt. A viadalokon történtekről és az új évadbeli céljairól beszélgettünk vele.

Nagyszerű menetelést követően a második helyen zárta a kadét leány kardvívók Eislingenben rendezett európai körversenyének egyéni küzdelmeitPápai Zoé. Az UTE 15 éves versenyzőjét a fináléban az az amerikai Vivian Lu tudta megállítani 15:8-ra, aki Fenyősi Zita ellen nyert az elődöntőben.Pápai Zoé. Az UTE 15 éves versenyzőjét a fináléban az az amerikai Vivian Lu tudta megállítani 15:8-ra, aki Fenyősi Zita ellen nyert az elődöntőben.

Pápai Zoé nyakába Bukarestben aranyérmet akasztottak • Forrás: UTE Vívás/Facebook
Pápai Zoé nyakába Bukarestben aranyérmet akasztottak • Forrás: UTE Vívás/Facebook

Pápai Zoé nyakába Bukarestben aranyérmet akasztottak •  •  Forrás: UTE Vívás/Facebook

„Úgy utaztam ki, hogy nem az eredményre koncentrálok. Nyilván vágytam a dobogóra, de az volt a legfontosabb, hogy a lehető legjobb teljesítményt nyújtsam. Már az első asszónál éreztem, hogy jó formában vagyok, ez az én napom. Az aranycsata után kicsit szomorú voltam, mert későn vettem fel az amerikai ritmusát; hét tusnyi előnyre tett szert az elején, és mire ráéreztem, már késő volt. Visszagondolva, nem mondhatom azt, hogy jobb lett volna nálam. Szerintem, ha most kellene vívnom vele, akkor legyőzném”− emlékezett vissza Zoé.

Érdekesség, hogy másnap a csapat Pápai nélkül vágott neki a megméretésnek, a negyedik helyen zárt.

„A korosztályos magyar ranglista hetedik helyén voltam, mielőtt Németországba utaztunk, tehát nem abban a pozícióban, hogy induljak.”

Noha egy héttel az eislingeni viadal előtt a bukaresti kadét európai körversenyt megnyerte Zoé, valóban csak a hetedik helyen volt.

„A hazai szövetség nem kezelte ranglistaviadalként a romániait. Éppen ezért− az újpestieken kívül− nem is indultak ott magyarok. Az oroszok és az amerikaiak nem vettek részt rajta, mégis erős mezőny gyűlt össze. Nem kellett azon stresszelni, hogyan alakul a ranglista, nem számított az eredmény, emiatt tehermentesen küzdhettem, és jól is ment a vívás. Nagy önbizalmat adott a németországi megméretés előtt.”

A fiatal sportolónő egyébként a kezdetek óta az UTE csapatában készül:

„Kiskoromban táncoltam. Amikor abbahagytam, anya mondta, hogy azért jó lenne találni valamilyen sportot. AÉppen akkoriban hirdették a vívást az iskolában, így hát kipróbáltam, milyen lesz. Emlékszem, eleinte nagyon féltem attól, hogy megvágnak, de persze, ez hamar megváltozott. Azóta a mindennapjaim részévé vált, imádom. A legjobban azt szeretem, amikor én irányíthatom a küzdelmet, amikor az van a páston, amit én akarok. Több, kevesebb sikerrel így is alakul, mondjuk tízből hétszer.”

Zoé gyerek- és újonc korosztályban is ünnepelt már magyar bajnoki címet. Világversenyen még nem szerepelt, de ott rögtön maradandót alkotna:

„Első ízben az a cél, hogy kijussak az Európa- és a világbajnokságra. De természetesen, ha már ott vagyok, akkor nem elégedek meg ennyivel: jó lenne érmet szerezni az Eb-n. Úgy vélem, jó úton haladok, van esélyem. Ha megmaradna a jelenlegi formám, és kicsit fejlődni is tudnék, akkor szerintem dobogóra állhatok.”

További korosztályos hírekVÍVÁSBANa sportági aloldalunkon.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik