Labdarúgás: Eb-selejtezőkre készül az U19-es válogatott

Fekete Tamás utanpotlassport.huFekete Tamás utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2021.02.07. 08:47
Címkék
A márciusi Eb-selejtezőkre készülő U19-es válogatott közel másfél év után játszott újra nemzetközi mérkőzést; a szlovákok elleni egygólos vereségről, valamint a négynapos edzőtáborban tapasztaltakról Oross Márton szövetségi edzőt kérdeztük.

Az U21-es válogatott felkészülési mérkőzéseit nem beleszámolva több mint egy éve nem léptek pályára más nemzetek ellen a magyar utánpótlás-válogatottak. A héten viszont újraindult az élet: a 2002. január 1-je után született labdarúgókból álló U19-es együttesünk kedden a szlovákok ellen mérte fel, hol is tart jelenleg. Noha ezt a találkozót (0–1) és az NB II-es Csákvár elleni edzőmeccset (2–3) is az ellenfél nyerte meg, Oross Márton szövetségi edző szerint sokat léptek előre a fiatalok.Oross Márton szövetségi edző szerint sokat léptek előre a fiatalok.

„A legnagyobb nehézség, amellyel nemcsak mi, hanem a többi ország is küzd, az, hogy a vírushelyzet miatt kevés lehetőségünk van nemzetközi mérkőzéseket játszani. Éppen ezért a szlovákok elleni találkozó értéke túlmutat az eredményen. Motivált magyar játékosokat láttam, akik főleg a második félidőben jó akciókat vezettek és ziccerig is eljutottak. A Csákvár elleni mérkőzés hasonlóan nagy iramú volt, és a gyerekek fejlődését szolgálta. Persze más rangot kap, ha egy válogatott klubcsapattal mérkőzik, de az U19-es bajnokságban szereplő kerettagoknak kifejezetten hasznos volt, hogy testközelből megtapasztalhatták az NB II-es szintet.”

A korosztályt tavaly októberben Preisinger Sándortól átvevő tréner amondó, a szakmai stáb legfőbb célja, hogy a felnőttfocira felkészítse a válogatott játékosait.

Molnár Rajmund (pirosban) a légiósok közül egyedüliként csatlakozhatott az U19-es válogatott összetartására Forrás: mlsz.hu
Molnár Rajmund (pirosban) a légiósok közül egyedüliként csatlakozhatott az U19-es válogatott összetartására Forrás: mlsz.hu

Molnár Rajmund (pirosban) a légiósok közül egyedüliként csatlakozhatott az U19-es válogatott összetartására  •  Forrás: mlsz.hu

„Ez a legfontosabb. A gyerekek pályafutásában most egy olyan szakasz jön, amikor stabilizálni kell a helyüket egy felnőtt proficsapat keretében. Szerencsére a korosztályból többen már az élvonalban vagy a másodosztályban edződnek hétről hétre. Ők azért sem vettek részt a mostani összetartáson, mert hétközi fordulót rendeztek az NB I-ben. Ez az edzőtábor lehetőséget teremtett arra, hogy kipróbáljunk sok olyan játékost, akik eddig nem voltak tagjai a keretnek. Mindig azt szoktam mondani, hogy egy vesztes meccs is lehet eredményes, mert előfordulhat, hogy egygólos vereséget szenvedünk, de ha valamelyik játékosunkat kiszúrja egy külföldi játékosmegfigyelő, máris jobban jártunk, mintha pusztán egy mérkőzést nyertünk volna.”

Ettől függetlenül azt Oross Márton sem rejti véka alá, hogy márciusban az Eb-selejtezős csoport megnyerése, a továbbjutás kiharcolása a cél. Addig még sokat erősödhet az együttes, főleg, ha a 2019-ben Európa-bajnoki ötödik, világbajnoki résztvevő csapat játékosaira is számíthat a szakmai stáb – a szlovákok elleni összecsapáson csupán négy ilyen fiatal állt rendelkezésre, miközben abszolút újonc is játszott a kezdőcsapatban.

„A norvégok, az izlandiak és az andorraiak ellen lépünk pályára, ezeken a mérkőzéseken természetesen már sikeresnek kell lennünk. Reális célkitűzés a rájátszásba kerülés, ahol tizenhat csapat küzd majd a legjobb nyolcba jutásért. Első sorban magunkkal, nem pedig az ellenfeleinkkel szeretnénk foglalkozni. A 2002-es korosztály Eb-n és vb-n is járt már, a légiósokat beleszámítva – akik közül ezúttal egyedüliként a Csákvár ellen előbb szabadrúgásból, majd akcióból gólt szerző, a portugál Benfica utánpótlásában nevelkedő Molnár Rajmund vett részt az edzőtáborban (A szerk.) – legalább negyven játékosból meríthetünk, vagyis sok van még ebben a társaságban. Az Eb-selejtezőkön való eredményességünk leginkább az összeszokottságon, az egymással való játékkapcsolatokon múlhat, illetve azon, mennyire tudunk majd kalkulálni az összes szóba jöhető fiatallal.”

AZ U19-ES VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok: Auerbach Martin (Puskás Akadémia), Németh Márk (Újpest FC), Ruisz Barnabás (ETO FC Győr)
Védők: Szabados Attila (ETO FC Győr), Dávid Zoltán (KBSC), Horváth Milán (Siófok), Debreceni Zalán (Haladás), Hosszú Zétény (Puskás Akadémia), Americo Pereira (ETO FC Győr), Kiss-Szemán Péter (Vasas), Katona Csongor (Vasas)
Középpályások: Lehoczky Roland (MTK Budapest), Kapornai Bertalan (Vasas), Tóth Borisz (KBSC), Posztobányi Patrik (Csákvár), Kovács Barnabás (ZTE), Ominger Gergő (Puskás Akadémia)
Támadók: Tóth Milán (Haladás), Vitális Milán (ETO FC Győr), Kállai Kevin (Haladás), Komáromi György (Puskás Akadémia), Szalay Szabolcs (ZTE), Farkas Balázs (ETO FC Győr), Kalmár Benedek (Puskás Akadémia), Molnár Rajmund (Benfica)

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik