Kosárlabda: hétfőtől Fehérváron táborozik a női U20-as válogatott

K. B. utanpotlassport.huK. B. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2021.01.31. 16:12
Címkék
Gáspár Dáviddal, a női U20-as kosárlabda-válogatott vezetőedzőjével beszélgettünk a hétfőn kezdődő székesfehérvári összetartás programjáról, és a nyári, soproni korosztályos Európa-bajnokságról.

Legutóbb július közepén táborozott együtt a Gáspár Dávid vezette női U20-as kosárlabda-válogatott, amely az idén hazai pályán, Sopronban léphet pályára a július 6-án kezdődő korosztályos A divíziós Európa-bajnokságon. A csapat hétfőtől ismét összetart; a székesfehérvári MKOSZ Központban dolgozik csütörtök délelőttig.Gáspár Dávid vezette női U20-as kosárlabda-válogatott, amely az idén hazai pályán, Sopronban léphet pályára a július 6-án kezdődő korosztályos A divíziós Európa-bajnokságon. A csapat hétfőtől ismét összetart; a székesfehérvári MKOSZ Központban dolgozik csütörtök délelőttig.

Nyáron, a székesfehérvári edzőtáborban összecsapott egymással a felnőtt női és az U20-as válogatott Forrás: hunbasket.hu
Nyáron, a székesfehérvári edzőtáborban összecsapott egymással a felnőtt női és az U20-as válogatott Forrás: hunbasket.hu

Nyáron, a székesfehérvári edzőtáborban összecsapott egymással a felnőtt női és az U20-as válogatott  •  Forrás: hunbasket.hu

„Nagyon rég találkoztunk már− kezdi Gáspár Dávid.− Ennek legfőbb oka a koronavírus-járvány. Decemberben nem dolgozhattunk együtt, azt megelőzően, ősszel pedig túl kockázatosnak tartottam a növekvő fertőzésszám miatt. Arról nem is beszélve, hogy a megbetegedések miatt sok esetben több szerephez jutottak az U20-as lányok az felnőtt első osztályban.”

A mester elmondta, öt edzés vár rájuk Fehérváron.

„Ezúttal tizenhat lányt hívtam meg; Budácsik Dorottya sérülés miatt, Madár Eszter pedig a klubja, a Vasas kérésére marad távol. Szeretném feleleveníteni, pontosítani a nyáron gyakorolt védekezési alapokat. Emellett különböző támadási nyitásokat, variációkat gyakorlunk, amelyeket persze nem most, hanem nyáron véglegesítünk. Azt is figyeljük, hogyan teljesítenek egymás ellen, egy az egy elleni szituációkban.”

A 2001-es és a 2002-es születésű lányok elképesztően kiemelkedő egységet alkotnak. Az elmúlt években két korosztályos Európa-bajnoki ezüst- és egy bronzérmet, U17-es világbajnoki negyedik helyet értek el. Hazai pályán többen aranyéremmel koronáznák meg az utánpótláséveiket. Ha ez sikerülne, megszereznék Magyarország első női kontinensbajnoki címét kosárlabdában. Reális ilyen magaslatokban gondolkozni?

„Célként szerintem túlzás megfogalmazni az aranyérmet, de az elmúlt években látott remeklést figyelembe véve kijelenthető: gondolkozni lehet benne. Nagyon sok csillag együttállására van szükség a győzelemhez: tökéltes felkészülésre, kiemelkedő képességű játékosokra, jó sorsolásra és természetesen szerencsés helyzetekre annak érdekében, hogy a lehetőségeinkkel élni tudjunk. A mi malmunkra hajthatja a vizet, hogy hazai környezetben szerepelhetünk, ezzel az utazással járó fáradtságot elkerüljük. Ha minden úgy alakul, ahogyan azt reméljük, addigra már nézők előtt léphetünk pályára, és akár ez is pozitívan hathat a lányokra.”

Nem a soproni lesz az egyetlen hazai utánpótlás-világverseny 2021-ben: augusztus 7-től, Debrecenben rendezik meg az U19-es leány világbajnokságot, amelyprioritást élvez, lévén, hogy az lesz a sportág klasszikus szakágának első Magyarországon rendezett vébéje. Valószínűsíthető tehát, hogy a leígéretesebb 2002-es lányok részt vesznek rajta. Befolyásolhatja az esemény az U20-as válogatott keretét?

„Nem gondolnám, hogy gyengébb összeállításban szerepelnénk emiatt ez Eb-n. Végtére is, a soproni torna július 14-én véget ér. Ezzel kapcsolatban egyelőre nem tudok többet mondani, lesznek még egyeztetések az ügyben.”

AZ U20-AS NŐI VÁLOGATOTT KÖVETKEZŐ ÖSSZETARTÁSÁN SZEREPLŐ JÁTÉKOSOK
Angyal Barbara (Ludovika-FCSM Csata), Boros Júlia (ELTE BEAC-Újbuda), Dombai Réka (UNI Győr), Juhász Angéla (ELTE BEAC Újbuda), Kéita Aya (UNI Győr), Mányoky Réka (Ludovika-FCSM Csata), Révész Luca (VBW CEKK Cegléd), Szirony Dorina (VBW CEKK Cegléd), Tóth Franka (Aluinvent DVTK), Varga Alíz (Sopron Basket), Varga Sára (Sopron Basket), Vári Zita (PINKK-Pécsi 424), Vég-Dudás Anna (Aluinvent DVTK), Wentzel Nóra (PEAC-Pécs)

További korosztályos hírekKOSÁRLABDÁBANa sportági aloldalunkon.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik