Kosár: Kovács Adriánnak nagyobb hangsúlyt kell fektetnie a tervezésre

Krasznai Bence utanpotlassport.huKrasznai Bence utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.12.12. 19:24
Címkék
Az U20-as férfi kosárlabda-válogatott szeptemberben kinevezett vezetőedzője, Kovács Adrián továbbra sem foglalkozhatott edzőtáborban a keret tagjaival, emiatt a csapatnak nehezebb lesz felkészülnie a jövő évi B divíziós Európa-bajnokságra. A problémával kapcsolatban nyilatkozott a mester.

November 23-tól 28-ig tartotta volna első közös összetartását a Kovács Adrián vezette férfi U20-as kosárlabda-válogatott, csakhogy a koronavírus-járvány ellehetetlenítette az eseményt. A szeptember végén kinevezett vezetőedzőnek tehát várnia kell még az első edzőtáborára a nemzeti csapattal.Kovács Adrián vezette férfi U20-as kosárlabda-válogatott, csakhogy a koronavírus-járvány ellehetetlenítette az eseményt. A szeptember végén kinevezett vezetőedzőnek tehát várnia kell még az első edzőtáborára a nemzeti csapattal.

Kovács Adriánnak még nagyobb hangsúlyt kell fektetnie a tervezésre Forrás: DEAC
Kovács Adriánnak még nagyobb hangsúlyt kell fektetnie a tervezésre Forrás: DEAC

Kovács Adriánnak még nagyobb hangsúlyt kell fektetnie a tervezésre  •  Forrás: DEAC

„A klubokkal és a játékosokkal is felvettük már a kapcsolatot, minden készen állt arra, hogy remek napokat zárjunk együtt. Jó lett volna végre közelebbről is megismerkedni a srácokkal. Az összetartásra azért nem kerülhetett sor, mert a járványhelyzet nem csillapodott, ráadásul a pandémia miatt az érintett kosarasok többsége folyamatosan az NB I-ben bizonyít; a kluboknak most különösen nagy szüksége van a fiatalokra. Jelen állás szerint a decemberre tervezett edzőtábort is el kell halasztanunk” – magyarázza Kovács Adrián.

A mindössze 27 éves szakember a DEAC első osztályban szereplő alakulatának egyaránt a vezetőedzője. Noha így folyamatosan figyelheti a kerettagokat, nem lesz egyszerű minőségben felkészítenie a válogatottat a jövő évi B divíziós Európa-bajnokságra.

„Az edzői természethez hozzátartozik, hogy soha nem elég a rendelkezésre álló idő. Most nehezebb a helyzetünk, még nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk a tervezésre, egy percet sem vesztegethetünk, amikor zöld utat kapunk. Tudatos, fegyelmezett munkával kell építkeznünk, és akkor nem lesz baj.”

A mester szeretné látni, kik azok a játékosok, akikre számíthat a nyáron.

„Idő hiányában készülünk elő, és ebből a szituációból kell a legtöbbet kihoznunk. Remélem, hogy a tél végén vagy a tavasz elején megszervezhetünk egy-két összetartást. Tisztában vagyok azzal, a játékosok hogyan teljesítenek a csapatukban, tudom, kitől, mit várhatok el. A srácok többségének teljesen más lesz a szerepe és a felelőssége, mint a klubjában; teljesen normális, hogy néhányuknak csak epizódszerep jut, mindazonáltal biztosak lehetnek abban, hogy az U20-asok között egészen más feladat vár rájuk.”

Kovács elmondta, hogy a fiúk gondolatait, hozzáállását és elképzelését összegyúrva állítja össze a keretet. Szerinte az NB I-ben átrendeződtek a szerepek:

„A szabály szerint a hiányzó első osztályú játékosokat az egyesületek U20-as és U18-as alakulataikból kell pótolják. Vannak olyan fiatalok, akik kiérdemelték a játéklehetőséget, de olyanok is akadnak, akikre az említett helyzet miatt hárul nagyobb felelősség. Mindenkinek az a célja, hogy a kosárlabda ne álljon meg, működjön tovább. Az biztos, hogy az ifjaknak a mostani szituáció remek alkalmat ad arra, hogy fejlődjenek, felvegyék az élvonal ritmusát. Csak bízni tudunk abban, hogy mihamarabb visszatérhetünk a rendes kerékvágásba, ám addig is kitartást kívánok mindenkinek.”

További korosztályos hírekKOSÁRLABDÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik