Koronavírus: Sárfalvi Péter szerint óvni kell a fiatalok lelkét

K. B. utanpotlassport.huK. B. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.12.10. 08:50
Címkék
„A legrosszabb, amit a gyerekek tehetnek, az az, ha a közeli célok hiánya miatt felhagynak a sporttal. Az edzők és a szülők feladata, hogy ebben a tekintetben se engedjék el a fiatalok kezét, tartani kell bennük a lelket” − véli Sárfalvi Péter sportért felelős helyettes államtitkár.

Az Utnapotlassport.hu szerkesztősége nemrégiben Egy nap az utánpótlásért címmel rendezett konferenciát a Budapesti Honvéd székházában; a Magyar Edzők Társasága együttműködésével tartott sportfórumon Sárfalvi Péter sportért felelős helyettes államtitkár nyilatkozott az állami sportvezetésről és járványkezelésről.Utnapotlassport.hu szerkesztősége nemrégiben Egy nap az utánpótlásért címmel rendezett konferenciát a Budapesti Honvéd székházában; a Magyar Edzők Társasága együttműködésével tartott sportfórumon Sárfalvi Péter sportért felelős helyettes államtitkár nyilatkozott az állami sportvezetésről és járványkezelésről.

aa
aa

Sárfalvi Péter az Egy nap az utánpótlásért című online konferencián

„Senki nem számított a koronavírus-járvány első, tavaszi hullámára. Februárban még a tokiói olimpia és számos hazai világverseny megrendezésében bíztunk, egy hónappal később, márciusban pedig már országos veszélyhelyzetet hirdettek. A sport teljes lezárásával kezdődtek az intézkedések, és nagyon jól vizsgázott a magyar egészségügy, kevesebb fertőzöttel és halálesettel átvészeltük azokat a hónapokat. Nyáron az Operatív Törzzsel folyamatosan együttműködve készültünk a második hullámra, amelynek érkezését érezni és látni is lehetett. Figyelembe véve azt, hogy az emberi élet mindennél fontosabb, a versenyengedéllyel rendelkező sportolóknak zavartalanul folytatódhatott a felkészülésük. Jelenleg is több sportágban zajlanak a bajnokságok, a buborékrendszer egyaránt vizsgázott, szóval azt hiszem, a lehetőségekhez képest életben tartottuk a sportot. Bízunk abban, hogy 2021 első negyedévében normalizálódik a helyzet, és ismét nézők előtt tarthatunkeseményeket. Látom a fényt az alagút végén”− magyarázta Sárfalvi Péter.

A szituáció miatt aggasztó, a lemorzsolódás mértéke növekszik-e idehaza. Ezzel kapcsolatban a helyettes államtitkár úgy fogalmaz:„a legrosszabb, amit a gyerekek tehetnek, az az, ha a közeli célok hiánya miatt felhagynak a sporttal. Az edzők és a szülők feladata, hogy ebben a tekintetben se engedjék el a fiatalok kezét, tartani kell bennük a lelket.”

Érthető, hogy vannak olyan szülők, akik a koronavírus miatti aggodalom okán nem engedik el a gyerekeket edzésre. Mit javasol ebben az esetben a helyettes államtitkár?

„Apaként én sem örültem ennek a helyzetnek; a gyerekeim sportolnak, de úgy vélem, ha betartják a nagyon szigorú fertőzésmegelőzési szabályokat, akkor a kockázat csökkenthető. Nem tiltom el őket a mozgástól, és remélem, hogy az egyesületek mindenre figyelnek. Ami pedig a versenyeket illeti: a buborékrendszerben megtartott eseményeken lényegében nincs mitől félni, biztonságban vannak.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik