Öttusa: érmekért utaznak az U17/U19-es vb-re versenyzőink

B. Z. utanpotlassport.huB. Z. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.07.17. 08:48
Címkék
Egyetlen nagy változással a csapatban, de hasonló reményekkel vágnak neki az U17-es és U19-es világbajnokságnak a magyar öttusázók, mint a három aranyérmet hozó Európa-bajnokságnak.

Bár könnyebb dolguk nem lesz az U17-es és U19-es világbajnokságon a magyar öttusázóknak, mint volt a júniusi litvániai korosztályos Európa-bajnokságon, a holnap kezdődő világversenyen a kontinensviadalon begyűjtött hét éremnél is többre vágynak. A magyar csapat a kaunasival szinte teljesen megegyező felállásban érkezik a szófiai versenyre; a változás csupán annyi, hogy az előző viadalon a juniorok között induló Kovács Eszter egyéniben átveszi az U19-es Európa-bajnoki címet szerző Erdős Rita helyét, aki így csak a leány váltóban száll harcba Eszes Noémi oldalán.Kovács Eszter egyéniben átveszi az U19-es Európa-bajnoki címet szerző Erdős Rita helyét, aki így csak a leány váltóban száll harcba Eszes Noémi oldalán.

5erdős
5erdős

Az U19-es Európa-bajnok Erdős Rita nem kap lehetőséget egyéniben a vb-n  •  Forrás: pentathlon.hu

A szakmai bizottság elnökség által jóváhagyott döntése – mely szerint a Trion SC 16 éves friss Eb-aranyérmes versenyzője nem kap lehetőséget a világbajnokság egyéni futamaiban – némi értetlenséget váltott ki, ám Szloboda József utánpótlás szövetségi kapitány arról tájékoztatott, hogy a sikeres kontinensbajnoki szereplés nem írja felül a válogatási elveket, a válogatón pedig Erdős a hatodik helyet szerezte meg. Az U19-es Európa-bajnokság másik egyéni aranyérmese, a honvédos Viczián Bence viszont ott lesz a világbajnokság egyéni küzdelmeiben, csakúgy, mint a csapatban győztes Tóth Dorka Sára, László Beáta, Dobronyi Dorina alkotta U17-es leány trió Kozma Rékával kiegészülve. A kapitány bizakodva beszélt a felkészülésről.

5gáll
5gáll

Gáll András egyéni bronzérmet szerzett az Eb-n  •  Forrás: pentathlon.hu

„A versenyzőket saját klubjaik készítik fel, mindenki teszi a dolgát. Szerdán utazik a csapat Bulgáriába, csütörtökön az U19-es fiúk váltóversenyével és az U17-es lányok selejtezőjével kezdődik meg a világbajnokság. Utóbbit azért is várjuk nagy érdeklődéssel, mert a fiatalabb korosztálynak eddig nem rendeztek elődöntőket, szóval ez az edzők és a versenyzők számára is újdonság lesz. Természetesen erőnléttel kapcsolatos kérdéseket vet fel a selejtező bevezetése. Az idősebb korosztálynak is számos esetben gondot okoz a kvalifikációs verseny, hiszen tapasztalható formaromlás a döntőre. Azon dolgozunk, hogy kiküszöböljük ezt a jelenséget, és két egymást követő versenynapon is a legjobbjukat tudják hozni a gyerekek” – mondta Szloboda József.

A tavalyi, portugáliai korosztályos világbajnokság legjobb egyéni magyar eredménye Tamás József ötödik helye volt, a lányok közül Gulyás Michelle a tizenegyedik helyen végzett. Ez a szereplés akkor elmaradt a várakozásoktól, de a szövetségi kapitány reméli, hogy most egyéni érem is jut a küldöttségnek.

„Vannak olyan versenyzők, akik a litvániai Európa-bajnokságon nem nyújtották azt, amit elvártam tőlük, vagy amit ők maguk is szerettek volna elérni. Azt gondolom, főként a fiatalok akartak túlságosan is bizonyítani Kaunasban, az óriási drukk pedig rányomta bélyegét a teljesítményükre. Az izgalom leginkább a lövészetnél jelentkezett. Abban bízom, az érintettek a kontinensviadalon szereztek annyi tapasztalatot, hogy a világbajnokságon a versenyláz már ne generáljon felesleges hibákat.”

Az említetteken kívül az U19-es korosztály egyéni versenyeiben Gábor Gergely, Szakály Bence, Gyurka Márk, Dallos Lilla, Szarka Luca és Szűcs Dóra, fiú váltóban Szentprónai Dominik és Bárány Péter, mix váltóban Kállai-Simóka Nóra és Katona Bence képviseli Magyarországot. Az U17-es korosztályban Gáll András, Csák Milán, Horváth Bálint és Vajda János egyéniben, Ürögi Zsófia és Dulai Kinga leány, Marosvári Ádám és Tamás Botond fiú, illetve Basa Lili és Páczai Dávid vegyes váltóban áll rajthoz.

További korosztályos hírek ÖTTUSÁBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik