Shane Tusup elkezdte a munkát új, olasz tanítványával (Fotó: Koncz György)


Nem voltak dilemmáim, attól a pillanattól kezdve hiszek a projektben, ahogy egyáltalán szóba került a lehetőség. Óriási potenciál van kettőnkben. Csak annyit mondtam, »csináljuk«! Nem akarok több időt elvesztegetni. Az elmúlt idényekben rengeteget tanultam, nincs bennem megbánás. Viszont azt is éreztem, hogy valami még hiányzik. Shane most mindennel törődik, a vizes és edzőtermi edzésektől a táplálkozáson át az étrend-kiegészítőkig, és ez magabiztosságot ad” – idézi Ilaria Cusinatót az újság

Az olasz elmondta: leginkább a gyorsúszásán szeretnének javítani, emellett a rajtjaira és a fordulókra is külön hangsúlyt fektetnek. A legfőbb cél a 200 és 400 vegyes fejlesztése, ehhez viszont minden úszásnemet gyakorolnia kell, 200 méteren mind a négy számban versenyezni is akar.

Cusinato hozzátette, oly sok ponton tér el a mostani felkészülése a korábbiaktól, hogy igazán össze sem lehet hasonlítani a munkát. Jelenleg három kilométert úsznak, azt viszont teljes erőből. Tusup az intenzitásra helyezi a hangsúlyt, a cél, hogy a táv végére az úszónő azt érezze, mindent, de tényleg mindent kiadott magából. Mindezt egy ötvenméteres medencében, annak ellenére is, hogy az első közös világversenyük a rövid pályás Európa-bajnokság lesz Glasgow-ban; ezen is látszik, hogy a legfőbb prioritás mindkettejük részéről a tokiói olimpia.

Nagyon boldog vagyok: kettőből két nap sírtam. Shane egész más edzéseket tart, mint bármi, amit eddig csináltam. Ehhez muszáj minél gyorsabban alkalmazkodnom. Teljes erőbedobással kezdtünk, heti hat konditermi edzéssel plusz a kardióval délutánonként. A vizes edzéseken a klasszikus formula szerint dolgozunk: négy nap duplázunk, szerdán és szombaton fél-fél nap pihenőt tartunk.”

Cusinato Hosszú Katinkához szeretne felzárkózni (Fotó: Kovács Anikó)

A jelek szerint az amerikai edző ezúttal is követi a Hosszúval alkalmazott taktikát, vagyis az edzések helyett a versenyeket helyezi a középpontba, amikor csak lehet: Cusinato elárulta, azt tervezik, hogy egyszerre vesz részt a FINA világkupa-sorozatában, az egyesült államokbeli Pro Swim Seriesben és az újonnan induló International Swimming League-ben is.

A SwimSwam természetesen kérdezte Hosszú Katinkáról is Tusup új tanítványát.

Jelen pillanatban vegyesúszásban Katinka a legjobb, mögötte elég nagy az űr. Nem hiszem, hogy Shane számára gondot okoz a visszatérés az uszodai világba. Tudom, hogy Katinkával nem beszélnek, de ez nem jelent számára problémát. Hogy Katinka mit gondol a helyzetről? Azt nem tudhatom. Nem sok lehetőségem volt vele beszélgetni eddig, legutóbb tavaly, Glasgow-ban váltottunk néhány szót.”

Cusinato a 2018-as Európa-bajnokságon 200 és 400 vegyesen is ezüstérmet szerzett – előbbiben Hosszú mögött, míg utóbbin a magyar úszónő nem indult. Az idei kvangdzsui vb viszont nem sikerült jól a számára: kétszázon és négyszázon sem jutott döntőbe, előbbin 12., utóbbin 16. lett.

Az interjúból kiderül, a 15 éves magyar tehetséggel, Bujdosó Zsomborral együtt Padovában készül a csapat. Januártól az Egyesült Államokba teszik át a székhelyüket.