Úszás: megküzd egymással Hosszú, Risztov és Olasz

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.06.20. 13:11
Véglegesítették a nevezési listát a nyílt vízi úszó Európa-kupa-sorozat második, balatonfüredi állomására, és ebből lemérhető: több kiváló külföldi riválissal is meg kell küzdeniük a magyar indulóknak, így Risztov Évának, Olasz Annának, Hosszú Katinkának, illetve Gyurta Gergőnek, azaz a profik viadala páratlanul izgalmasnak ígérkezik.

Hosszú Katinka első 10 kilométeres „tesztje" jelenti a slágert a Magyar Úszás Napja keretében sorra kerülő nyílt vízi úszó Európa-kupa-futam kapcsán, ugyanakkor a nevezési listából kiderül, hogy a szakág, illetve a medencés úszásban korábban kiemelkedő sikereket elérő külföldi riválisok sora lesz ott a rajtnál június 21-én, szombaton.

A hölgyeknél tavaly rendkívül emlékezetes hajrában dőlt el az elsőség Risztov Éva és Olasz Anna között: az olimpiai bajnok gyakorlatilag egy tizedmásodperccel előbb érintette meg a célpanelt fiatal vetélytársánál (aki egyébként később megnyerte az Ek összetett versenyét). Nos, a két magyar klasszisnak egyrészt itthonról is új kihívásokkal kell szembenéznie, hiszen kipróbálja magát 10 kilométeren Hosszú Katinka, és hasonlóval kacérkodik a 2012-ben, 800 méteres Európa-bajnoki aranyérmet szerző Kapás Boglárka is.

Másrészt a külföldi indulók sorában is találni több nagyszerű versenyzőt, akik közül kettő különösen kiemelkedik: a svájci Swann Oberson 2011-ben világbajnoki címet szerzett 5 kilométeren, Sanghajban, és azóta is rendszeresen az élmezőny tagja. Hasonlóan az ukrán Olga Beresnyevához, akinek ráadásul ugyancsak ismerős lehet a füredi pálya, hiszen 2010-ben ugyanitt lett Európa-bajnok 25 kilométeren.

A férfiaknál az egyik fő esélyes az Ek-sorozat első, izraeli állomásán diadalmaskodó francia Damien Cattin Vidal, ugyanakkor több, a medencében, 1500-on emlékezetes sikereket arató vetélytárs is megkezdi „kirándulását" a szakágban (ez egyre nagyobb divat: Usszama Melluli, London olimpiai bajnoka is 1500-on szerzett először nevet magának).

Akikre leginkább érdemes odafigyelni: a lengyel Mateusz Szawrymowicz 2005-ben még a budapesti junior Eb-n tűnt fel a harminchosszas szám megnyerésével, két évvel később pedig Melbourne-ben óriási meglepetésre a felnőttek között lett világbajnok, és rövidpályán is nyert két Eb-aranyat, 2007-ben Debrecenben, majd 2011-ben Szczecinben. Szintén esélyes az ukránok veterán, 35 esztendős indulója, Igor Snyitko, aki az 1999-es isztambuli Eb-n volt aranyérmes. És persze ebben a körben kell megemlíteni Gyurta Gergőt, aki tavaly decemberben Herningben lett rövidpályás Eb-aranyérmes 1500-on, nemrég pedig a portugál nyílt bajnokság megnyerésével bizonyította, hogy egyre komolyabban kell vele számolni 10 kilométeren is.

A Magyar Úszás Napja keretében rendezett verseny 9 órakor rajtol –a magyar országos bajnoksággal egyetemben –, ezt követően nem sokkal, a profik pályájával párhuzamosan indul a Samsung Olimpiai Úszófesztivál mezőnye is, 2021 méteren, folyamatos startolással. Az eseményről háromórás, élő közvetítést ad a Duna Tv, illetve a Kossuth Rádió is.

A siófoki meteorológiai obszervatórium által kiadott előzetes szerint a pénteki hidegfront elvonulása után szombaton ideális körülmények várják a profikat és az úszás szerelmeseit egyaránt: mind a levegő, mind a víz 23-24 fokosnak ígérkezik a füredi öbölben.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik