Elszámolási vita miatt ütköznek akadályba a rendezők

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2010.06.24. 12:37
null
A képünkön látható épület körül zajlik a vita (Fotó: Mirkó István – archív)
A négy évvel ezelőtti Európa-bajnokság előtt az uszoda építésének körülményei és a környezetvédők borzolták a kedélyeket, végül a Széchy Tamás Uszoda időre elkészült, és a zöldek is megbékéltek. A változatosság kedvéért az augusztusi margitszigeti kontinensviadal előtt is akadály tornyosul a szervezők előtt.

Négy éve lázasan folytak az előkészületek az úszó Európa-bajnokságra, csakhogy a verseny előtt is még az a mondat hangzott el a szervezők vezetőjének szájából: „Na, itt lesz MAJD az uszoda!"

A Széchy Tamás Uszoda végül rendben és időre felépült (annak is köszönhetően, hogy sikerült megállapodásra jutni a környezetet és a fákat lelkesen védő zöldekkel), a hazai kontinensviadalról és a rendezésről pedig ódákat zengtek az európai szövetség (LEN) képviselői. Most újra itt a lehetőség a bizonyításra, bár a szervezők sem számolhatnak előre mindennel... Például azzal, hogy akad valaki, aki másként áll az ügyhöz, mint négy évvel ezelőtt.

„A Nemzeti Utánpótlás-nevelési és Sportszolgáltató Intézet, vagyis a NUSI kiadta a sokak által csak úszókollégiumként emlegetett ingatlant a Farsang-Hotel Kft.-nek. Így volt ez már négy évvel ezelőtt is, akkor azonban megkaptuk az épületet az Európa-bajnokság idejére – mégpedig térítésmentesen, s ennek fejében vállaltuk, hogy helyrehozzuk, felújítjuk, kifestjük. Mivel az előírások értelmében a LEN vezérkarának irodát kell biztosítani az Európa-bajnokság alatt, mi itt helyeztük el őket – ez csodálatos lehetőség volt, hiszen munka közben a LEN-vezetők még a versenyt is figyelemmel kísérhették. Jelen állás szerint most nem számolhatunk ezzel az épülettel, mert a bérlő és a tulajdonos között jogvita van. Mi nem akarunk beleszólni, bármelyik fél mögé állni, mindkettőnek hálásak voltunk, vagyunk, mert 2006-ban a közös siker érdekében segítettek. Ezt kérjük, várjuk most is az Eb, a közös magyar siker érdekében. Tartok tőle, hogy a vendégeink finoman fogalmazva megmosolyognának bennünket, ha egy lezárt épületet találnának az egykori LEN-főhadiszállás helyén" – mondta Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség elnöke.

SZAVAZÁS

Hány érmet szerez a magyar válogatott az Eb-n?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Mivel a bérlő ezúttal nem kívánja a szervezők részére térítésmentesen átadni az épületet, a NUSI főigazgatója, Török Ottó azt javasolta az úszóknak, próbáljanak megállapodni a bérlővel – azt pedig készséggel elismerte, hogy elszámolási jogvita van az általa vezetett intézmény, mint vagyonkezelő és a Farsang-Hotel Kft., mint bérlő között. Ugyanezt erősítette meg az utóbbi képviseletében eljáró Futó Barnabás ügyvéd.

„A Farsang-Hotel Kft. 2003. április elseje óta bérli a Hajós Alfréd Uszoda környezetében lévő vendéglátó helyiségeket, így az úszókollégiumnak vagy sporthotelnek nevezett épületet is – mondta az ügyvéd. – Az eltelt időszakban ügyfelem értéknövelő és állagmegóvó beruházásokat hajtott végre a bérleményben, ami jelentős kiadás volt, amelyet a bérbeadó nem térített meg. Emellett más követeléseink is vannak, de két éve nem sikerül a NUSI-val peren kívül megegyeznünk. Lenne jelentkező a bérlemény igénybevételére az Európa-bajnokság alatt, s mivel az elmúlt időszakban ügyfelemnek csak kiadásai voltak, nem teheti meg, hogy térítésmentesen adja át az Európa-bajnokság szervezői részére."

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik