Úszás: „Pénzt kap érte, ne beszéljünk mellé!” – Sós Csaba Milák Kristófról

D. S. B.D. S. B.
Vágólapra másolva!
2023.12.02. 10:10
null
Sós Csaba szerint ha Milák Kristóf januárban komolyan beleáll a munkába, az is elképzelhető, hogy nyer Párizsban, de szinte biztos, hogy nem olyan időeredménnyel, ami benne lett volna (Fotó: Szabó Miklós)
Miközben háromszoros olimpiai bajnokunk, Hosszú Katinka visszatért és megcélozta hatodik olimpiai részvételét, Milák Kristóf kevesebb mint egy évvel a párizsi játékok előtt továbbra is csak szárazföldi edzést végez. A két úszóklasszis helyzetéről beszélt Sós Csaba az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

 

„Neki kell boldognak lenni, az a legfontosabb” – válaszolt Sós Csaba arra a kérdésre, boldog-e, hogy Hosszú Katinka visszatért. „Élsportról beszélünk, itt a legjobb úszók a legfontosabbak. Ő szerintem attól már távol van, hogy főszereplő legyen” – tette hozzá a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya, aki szerint csodálatra méltó, hogy Hosszú hatodik olimpiáját célozta meg.

A Rióban három aranyérmet nyerő Hosszú tervei szerint csak 2024-ben versenyez. Sós Csaba kérdésre elmondta, akinek decemberig nincs A-szintje, nem lesz válogatott, ezért nem kapja meg azt a támogatást, mint eddig, de ez nem jelenti azt, hogy Hosszú ne lehetne ott a párizsi olimpián, ugyanis az A-szintet 2024. június 23-ig kell megúszniuk, ebben az esetben pedig Hosszú akkor lehet ott az ötkarikás játékokon, ha nem lesz nála két jobb idővel rendelkező magyar versenyző, ugyanakkor a kapitány szerint Hosszú számára nem reális az éremszerzés.

Sós Csaba kitért arra is, hogy Hosszú Katinka legutóbb egy és negyed évvel ezelőtt versenyzett, és utolsó versenyei is inkább lefelé ívelő pályafutást mutattak.

A szövetségi kapitányt megkérdezték Milák Kristófról is, aki a hírek szerint továbbra sem kezdte el a medencés edzéseket, csak szárazföldön készül.

„Neki nem egy utolsó dobás, most lenne a csúcson, ezért fájdalmas nekem, akármi következik innen. Ha végigdolgozta volna az egész szezont és a vb-t sem hagyta volna ki, olyan időt úszott volna az olimpián, hogy ha kilenc másodpercet futnak száz méteres síkfutásban, akkor is róla beszéltek volna. Ez már biztos nem lesz” – mondta Milák Kristóf helyzetéről Sós Csaba, kitérve arra is, a 200 méter pillangó régóta az egyik legkiélezettebb versenyszám, csak azóta nem az, amióta Milák ebben a számban versenyez.

„Kicsit értetlenkedve állok, olyan közel áll hozzám és azt sem tagadom, hogy kifejezett élmény számomra, amikor ő úszik. Emiatt sajnálom, hogy nem következik be az, ami bekövetkezhetett volna, függetlenül attól, innen még meddig jut” – jelentette ki Sós Csaba.

„Ha januárban komolyan beleáll, még akár az is elképzelhető, hogy nyer, de olyan időt biztosan nem úszik, ami a képességei alapján benne van” – hangsúlyozta Sós Csaba, aki reagált a Magyar Úszószövetség elnökének, Wladár Sándornak azon kijelentésére is, mely szerint Milák tartozik Magyarországnak.

„Elnök úr szó szerint azt mondta: tartozik annyival magának és Magyarországnak, hogy lejár az edzésekre. Ezt a részt kihagyták belőle és kvázi úgy jött le, hogy az elnök azt mondta volna, hogy sikerrel vagy pénzzel tartozik” – jegyezte meg a szövetségi kapitány.

„Pénzt kap érte, ne beszéljünk mellé!” – tette hozzá, kitérve arra is, hogy Milák klubjának, a Budapesti Honvéd SE-nek az elnöke, Gergely István bízik Kristófban, ezért nem vonták meg tőle a támogatását.

Sós Csaba ismertette, régóta nincs módja rá, hogy kommunikáljon Milákkal, Kristóf ugyanis még a telefont sem veszi fel neki.

A szövetségi kapitány nem ment bele a részletekbe, de kiemelte, azt akarják, hogy Milák visszatérjen, mert „több mint vétek lenne elpazarolni azt az adományt, amit ő kapott az élettől”.

A TELJES BESZÉLGETÉS IDE KATTINTVA TEKINTHETŐ MEG!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik