Úszás: Ha itthon tolakodás van, az mindig jól sül el a világversenyeken – Sós Csaba

Vágólapra másolva!
2023.04.23. 15:19
null
Sós Csaba értékelte az ob-t (Fotó: Czinege Melinda/Hajdú-Bihari Napló, archív)
Sós Csaba szövetségi kapitány értékelte a Nemzeti Sportnak a szombaton véget érő kaposvári úszó országos bajnokság történéseit.  

– Olimpiai A-szintek, várt és váratlan győzelmek – sok minden történt az országos bajnokságon, de talán a kétszáz hát kívánkozik az élre, hiszen ott a férfiaknál és a nőknél egyaránt borult az eddigi hazai sorrend. Kezdjük előbbiekkel.
– Ebben a számban a magyar ranglista ötödikje, a pécsi Jászó Ádám is 1:58-as időt tud, ennél erősebb élmezőnnyel csak az amerikaiak bírnak jelenleg ezen a távon – kezdte lapunknak Sós Csaba szövetségi kapitány. – Váratlanul megerősödött itthon a kétszáz hát, ez természetesen örömteli változás, hiszen láttuk már korábban, az a világversenyeken mindig jól sül el, ha egy távon ilyen tolakodás van itthon. Így volt ez férfi és női négyszáz vegyesen, de férfi és női kétszáz pillangón is.

– Hogy kapitányként örül ennek, az érthető, de vajon mindezt hogyan élik meg a versenyzők?
– Mindenki másként, de tudomásul kell venni, hogy itt nem lehet elaludni: az jut előrébb, aki a tökösebb, akiben több van. Nem lehet azzal kalkulálni, hogy majd a nyári fő versenyen úszom egy jót, aztán hátra is dőlhetek, itt folyamatos a verseny.

– A változás kapcsán megkerülhetetlen Kós Hubert, aki ugyan nem indult az ob-n, hiszen Amerikában készül, ám kétszáz háton először mégiscsak ő robbantott a világ idei legjobb idejével két hete. Kós kapcsán azt mondta, a jövőben több számos úszó lehet belőle.
– Okom van ezt gondolni. Egyfelől beszéltem vele, másfelől látom-hallom, hogy van – valami ilyen változásra számítottam, amikor kiderült, hogy Amerikában folytatja Bob Bowman irányítása mellett. Hubi jelezte azt is, hogy a százas és kétszázas váltókba is szeretne bekerülni, és erre meg is van az esélye, ahogyan egyéniben a pillangó, a vegyes mellett háton is odaérhet. Robbanékony fickó, sokszámos jolly jokernek tűnik a számomra.

– Számított arra, hogy női kétszáz háton is borul az eddigi hazai sorrend?
– Szabó-Feltóthy Eszter áttörte végre a falat: eddig is ott volt, közel járt a jó időhöz, Kaposváron ezt meg is úszta. Mindezt úgy, hogy nappali tagozaton vegyészmérnöknek tanul – mindig mondom, aki tanul és úszik, eredményes is lesz, egyszerűen azért, mert az élet így van kitalálva.

– Csakhogy éppen a szám Európa-bajnoki bronzérmese, a fiatal Molnár Dóra szorult így ki a vb-csapatból ezen a távon.
– Jól látható, hogy a három fiatalunkat, Dóri mellett Ábrahám Minnát és Pádár Nikolettet megviselte, hogy számukra csak szeptemberben fejeződött be az évad, akkor kaptak pihenőt, így értelemszerűen csak később kapcsolódtak be a munkába. Bár Pádár Niki megvédte címét kétszáz gyorson és jó időt is úszott, mindez mind a hármuk kapcsán kijelenthető – és az is, hogy töretlen a bizalmam bennük. Molnár Dóri pedig biztosan ott lesz a világbajnoki csapatban.

– Ahogyan Szabó Szebasztián is, aki láthatólag az ötven gyorsot helyezte az előtérbe – meglepte, hogy a száz pillangót feladta a győri úszó?
– Kós Hubert eleve előzte őt a hazai rangsorban és Márton Richárd is egyre jobb ebben a számban, plusz ugye ott van Milák Kristóf is – épeszű ember csak így dönthet. Szebi jól néz ki, jól is edz, jól is úszik, ő nagyon rendben van.

– Említette Milák Kristófot, Kaposváron pedig elhangzott egy mondat világklasszisunk kapcsán öntől: kétszáz pillangón olyan időre képes ez a fiú, amilyenre ember nem.
– Minden nagyképűség nélkül mondhatom, hogy jobban ismerem ezt a palit, mint mások: ő egy hihetetlenül tudatos fickó, aki folyamatosan építi magát, az meg, hogy ötvenegy másodpercen belül úszott száz pillangón, sokat elmond. Emellett a gyorsúszó technikája látványosan javult, itt készül meglepetésre, bizonyos vagyok abban, hogy amit eltervezett, azt meg is valósítja a jövőben – és hát ne feledjük, az, hogy javul gyorson, a váltókban is kamatozik majd.

– Akárcsak Márton Richárd javulása – gyorson és pillangón. Várta tőle ezt a fejlődést?
– Ricsi egy fél éven keresztül nappal aludt és éjszaka élt, ezek után hoztuk vissza őt a magyar úszósportba. Aztán miközben Milák edzőpartnereként segített klasszisunknak, rájött ő maga is, hogy a tehetség nem szállt ki belőle, ráadásul a kedve is újra megjött az úszáshoz. Figyeljünk rá – többet egyelőre nem mondanék…

– A nőknél is akadnak érdekes történések, hiszen Késely Ajna újra régi önmagát idézi, Kapás Boglárka visszakapaszkodott a mélyből, viszont Mihályvári-Farkas Viktória nem tündökölt az ob-n.
– Ajna fő számában, négyszáz gyorson jobban ment az ob-n, mint a nyári Európa-bajnokságon, jelezte, hogy a kétszázas gyorsváltóban is számolhatunk vele, és nyolcszázon is jól úszott – esetében jó választás volt Kovács Ottó edző. Kapás Bogi ugyan elmaradt az olimpiai A-szinttől kétszáz pillangón, de egyértelműen jön vissza: ha a vébéig zavartalan lesz a felkészülése, Fukuokában a régi Bogit láthatjuk. Mihályvári-Farkas Viki ob-szereplése viszont érthetetlen a számomra – keményen és jól dolgozott az elmúlt hónapokban, az edzéseken nyújtott teljesítménye alapján sokkal jobbat vártam tőle Kaposváron, esetében valami történhetett…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik