Úszás: kérdéses, Milák melyik számokban indulhat a vb-n

Vágólapra másolva!
2023.02.20. 10:57
null
Csak a vb-n derült ki, hogy Milák Kristóf a 100 és a 200 méter pillangó, valamint a 4x200 méteres gyorsváltó mellett vízbe ugrik-e még valamelyik számban (Fotó: Szabó Miklós)
Tizenhárom úszójával, köztük az olimpiai bajnok Milák Kristóffal jelenleg Thaiföldön készül a szezonra Virth Balázs, aki szerint az edzők különlegesen nehéz helyzetben vannak a jövő évi párizsi olimpiával záruló ciklusban.

 

A szakember az MTI-nek elmondta, 2012 óta az edzők megtanulták kezelni azt a helyzetet, hogy az olimpia előtt egy Európa-bajnokságon is helyt kell állniuk a versenyzőknek, a koronavírus-járvány miatt feltorlódott versenyprogram miatt azonban jövő februárban újabb világbajnokságon szintén bizonyítaniuk kell.

Hozzátette, a dohai vb-t várhatóan nem is lehet „elengedni”, hiszen idén júliusban a fukuokai világbajnokságról számonként csak az első három staféta szerez indulási jogot Párizsra, a tavaly augusztusi római Európa-bajnokságon aranyérmes 4x200 méteres férfi gyorsváltónak, így a papírforma szerint Katarban kellene kivívnia a kvótát, ami nagyon fontos.

„Ebben az esetben természetesen az egyénire is fel kell készülni, hiszen ha valaki nincs formában, akkor azt a váltó teljesítménye sínyli meg. És ha már valaki felkészült, akkor érdemes elindulni az egyéni számokban is. Ez több kockázatot is magában hordoz, az esetleges gyengébb, vagy a túlságosan jó szereplés is okot adhat kritikákra vagy felesleges jóslásokra” – hangsúlyozta Virth Balázs, aki szerint ugyan még messze van a dohai világbajnokság, az edzőknek már most komoly fejtörést okoz a felkészülési naptár összeállítása, a pihenők esetleges „beszúrása”.

Milákkal kapcsolatban a tréner megjegyezte, a római Európa-bajnokságon jó visszajelzéseket kapott a klasszistól arról, miképp reagál a nagyobb terhelésre – a pillangókirály gyorson és a váltókban is remekelt –, ugyanakkor a fukuokai világbajnokságon könnyen elképzelhető, hogy csak a helyszínen döntenek arról, a 100 és a 200 méter pillangó, valamint a 4x200 méteres gyorsváltó mellett vízbe ugrik-e még valamelyik számban.

A háromhetes thaiföldi edzőtáborban jelenleg a fizikai felkészülés áll a középpontban. A hazatérés után a csapat – amelyben többek között ott van Kapás Boglárka és Márton Richárd is – március 10. és 12. között a válogatott jelentős részével együtt részt vesz egy egri versenyen, azt követően pedig Tenerifén folytatja a felkészülést.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik