Úszás: Hosszú ötből ötöt nyert meg; Gyurta duplázott

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.11.12. 18:33
null
Hosszú Katinka „erőből” is hozta az aranyakat (Fotó: Földi D. Attila)
Hosszú Katinka újból nekiveselkedik annak a programnak, amelyet tavaly is végigcsinált, azaz elindul az összes egyéni számban a százhalombattai rövid pályás országos úszóbajnokságon. Egy éve 17/16-ot teljesített, és az idén is ugyanez lehet a cél, időarányosan pedig jól áll: csütörtökön ötből ötször győzött.

 

ARANYSZAVAK
Hosszú Katinka: – Kicsit fárasztó volt ez a mai nap, pláne, hogy reggel hatkor már az erősítőteremben kezdtem, utána pedig jöttek az előfutamok. Ehhez képest nem ment rosszul, bár messze nem úgy, mint amikor a világkupa-sorozatban már ráálltam a rövid pályás ritmusra. Elsősorban a fordulókkal bajlódtam, hol hosszúra sikeredett, hol rövidre, még rá kell hangolódnom a huszonötösre.
Gyurta Dániel: – Először úsztam huszonötös medencében az idén, úgyhogy igazán elégedett lehetek. 2:04-en belül akartam jönni mindenképpen, ez sikerült, 31 másodperc környékén az utolsó ötvenen, ez is megvolt, azaz kezdésnek nem volt rossz a mai nap, innen lehet szépen továbbhaladni.
Cseh László: – Nem mondom, hogy nem fáradtam el – de határozottan jó volt edzésnek ez a nap, hiszen több számban is indultam, és azért a sebességemmel is elégedett voltam. Természetesen még messze vagyok a csúcsformától, azaz sokat kell gyorsulni a következő hetekben. Még nem döntöttem el, miben indulok Izraelben – az, hogy most a kétszáz vegyes jól sikerült, egyelőre nem jelent semmit.
Bernek Péter: – Ahhoz képest, hogy edzésből úsztunk, mindenféle rákészülés nélkül, határozottan jó érzéseim vannak, hiszen picit még jobban is sikerült, mint tavaly ilyenkor, ráadásul már bennem van egy ezerötszáz tegnapról, plusz egy rakat számot úsztam ma is. Ennél persze legalább négy másodperccel jobb idő kell az Európa-bajnokságon, arra azonban nem fogunk úgy rákészülni, mint a tavalyi dohai világbajnokságra, mert most mindent az olimpiának rendelünk alá.

Esztendeje a 800 gyors hiányzott a száz százalékhoz, és ez most is fog, hiszen a szerdai „hosszútáv-napon” második lett Kapás Boglárka mögött, azaz a maradék 16 számból kell kihoznia a maximumot.

Az első ötöt mindenesetre kipipálta, és még megszorítani sem tudták – még Jakabos Zsuzsanna volt hozzá a legközelebb 50 gyorson, ahol 18 századdal Katinka mögött érte el a falat. A győriek kiválósága egyébként három számban is ezüstérmes lett Hosszú mögött (50 és 100 gyors, 200 vegyes) – ugyanakkor a nap végén, csapatban „vissza tudott vágni” riválisának, hiszen a 4x50-es gyorsváltó aranyát a győriek elvitték a Vasas kvartettje előtt.

Sprinttávon egyébként igen jól ment a győrieknek: az ob első egyéni számában, 50 férfi gyorson a klub három villámembere állt a dobogón, Takács Krisztián 2 századdal előzte meg az immár magyar színekben rajthoz álló kétméteres ifjú orosz gólemet, Makszim Lobanovszkijt. A körömnyi különbségek jegyében is folytatták: a gyorson harmadik Balog Gábor kisvártatva egyetlen századdal előzte meg Földházi Dávidot száz háton.

Gyurta Dániel leduplázta a két mellúszó számot, 50-en és 200-on is simán diadalmaskodott, míg Cseh László könnyedén húzta be a 200 vegyest – bár jelezte, még egyáltalán nem biztos, hogy az Eb-n is bevállalja ezt a számot. Bernek Péter szintén remekelt 400 gyorson, míg a napzáró férfi vegyes váltóban a Kőbánya SC fiataljai parádéztak.

RÖVID PÁLYÁS ÚSZÓBAJNOKSÁG (SZÁZHALOMBATTA)
A MÁSODIK NAP BAJNOKAI
Férfiak
50 m gyors:
Takács Krisztián (Győr) 21.96
400 m gyors: Bernek Péter (BVSC) 3:40.46
100 m hát: Balog Gábor (Győr) 52.83
50 m mell: Gyurta Dániel (UTE) 27.02
200 m mell: Gyurta Dániel (UTE) 2:03.47
200 m vegyes: Cseh László (Eger) 1:55.58
4x50 m vegyes: Kőbánya SC (Szabó Norbert, Horváth Dávid, Pulai Bence, Telegdy Ádám) 1:38.62

Nők
50 m gyors
: Hosszú Katinka (Vasas) 24.52
100 m gyors: Hosszú Katinka (Vasas) 53.43
200 m hát: Hosszú Katinka (Vasas) 2:04.64
100 m mell: Hosszú Katinka (Vasas) 1:07.10
200 m vegyes: Hosszú Katinka (Vasas) 2:06.29
4x50 m gyors: Győri Úszóklub (Sasha Touretski, Jakabos Zsuzsanna, Svenja Stoffel, Gyurinovics Fanna) 1:40.32

Mixed
4x50 m gyors: BVSC-Zugló (Bernek Péter, Boldizsár Valter, Böszörményi Bettina, Kapás Boglárka) 1:38.51

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik